Euroopan parlamentti on nostanut kanteen Euroopan komissiota vastaan sen ”toimettomuudesta” - Ulkomaat | HS.fi

Euroopan parlamentti on nostanut kanteen Euroopan komissiota vastaan sen ”toimettomuudesta”

Parlamentin mukaan komissio ei ole toiminut tarpeeksi nopeasti sen suhteen, että EU:n jakamat tuet linkitettäisiin oikeusvaltio­periaatteen toteutumiseen jäsenmaissa.

Euroopan unionin liput liehuivat Belgian Brysselissä syyskuussa.

29.10.2021 17:47

Euroopan parlamentti on perjantaina nostanut kanteen Euroopan komissiota vastaan komission ”hitaudesta” ja ”toimettomuudesta” Puolan ja Unkarin suhteen, kertoo uutistoimisto AFP.

Parlamentin mukaan komissio ei ole toiminut tarpeeksi nopeasti sen suhteen, että Euroopan unionin jakamat tuet linkitettäisiin ehdollisuusmekanismilla oikeus­valtio­periaatteen toteutumiseen jäsenmaissa. Viime joulukuussa EU:ssa käyttöön otettu mekanismi antaa komissiolle mahdollisuuden keskeyttää rahoitus EU:n talous­arviosta niihin jäsenmaihin, joissa oikeusvaltioperiaate on vaarassa.

Parlamentti ilmoitti jo viime viikolla valmistelevansa oikeustoimia komissiota vastaan. Valmistelu olisi keskeytetty heti, jos parlamentti olisi todennut, että komissio on käyttänyt sillä olevia keinoja Puolaa ja Unkaria kohtaan.

Lue lisää: EU:n oikeus­valtio­kiistassa uusi käänne: parlamentti uhkaa komissiota EU-oikeudella, jos komissio ei ala toimia

Parlamentin oikeudellisten asioiden valiokunta suositteli viime viikolla äänestyksen jälkeen oikeustoimien valmistelua.

”Kuten parlamentin päätös­lauselmassa pyydettiin, oikeuspalvelumme on nostanut perjantaina kanteen Euroopan komissiota vastaan, koska se on epäonnistunut ehdollisuus­mekanismin soveltamisessa”, parlamentin puhemies David Sassoli sanoi tiedotteessa perjantaina AFP:n mukaan.

Parlamentti haastaa komission EU:n perussopimuksen artiklan 265 nojalla, jonka perusteella EU:n instituutiot voivat vaatia toisiltaan toimia, mikäli ne katsovat, että lain mukaisia tehtäviä ei ole täytetty. Parlamentti siis katsoo tässä tapauksessa, että komissio ei ole täyttänyt velvollisuuttaan soveltaa oikeusvaltiomekanismia.

Parlamentin päätös on poikkeuksellinen.

Puolan nykyhallitus on systemaattisesti heikentänyt maan oikeus­laitoksen riippumattomuutta. Puola on myös muun muassa katsonut, että Puolan perustuslaki menee joissakin tapauksissa EU-oikeuden edelle.

Tämä on vastoin EU:n perusperiaatetta, jonka mukaan EU-oikeus on ensisijainen eurooppa­oikeudellisissa kysymyksissä.

Parlamentti on kokenut komission hidastelleen ehdollisuus­mekanismin käyttöönotossa, vakka Puolan systemaattinen toiminta oman maansa oikeuslaitoksen riippumattomuutta vastaan on ollut riittävä syy ehdollisuus­mekanismin käyttöönottoon.

Torstaina Euroopan tuomioistuinneuvostojen verkoston hallitus äänesti sen puolesta, että Puolan tuomarineuvosto erotetaan verkostosta. Keskiviikkona EU:n tuomioistuin määräsi Puolan maksamaan sakkoa miljoona euroa päivässä oikeusvaltio­rikkomuksista.

Osaston uusimmat

Luitko jo nämä?

Osaston luetuimmat