USA:n tiedustelu: Väitteet koronaviruksen kehittämisestä bioasetta varten ”epäpäteviä” - Ulkomaat | HS.fi

USA:n tiedustelu: Väitteet korona­viruksen kehittämisestä bio­asetta varten ”epä­päteviä”

Väitettä ovat Yhdysvalloissa ruokkineet republikaaniedustajat.

Koronaviruksen lähteeksi on epäilty Wuhanin virologian instituuttia.

30.10.2021 10:47

Yhdysvaltalaisten tiedustelujärjestöjen mukaan väitteet siitä, että koronavirus olisi kehitetty biologista asetta varten, eivät ole ”tieteellisesti päteviä”.

Tähän lopputulokseen tulivat 17 yhdysvaltalaista tiedustelujärjestöä, jotka julkaisivat selvityksistään avoimen raportin.

Väitettä koronaviruksen kehittämisestä bioasetta varten ovat Yhdysvalloissa levittäneet republikaaniedustajat kuten senaattori Tom Cotton. Yhdysvaltojen kansallisen tiedustelu johtajan toimiston Odnin raportissa huhuilta leikataan siivet.

”Olemme skeptisiä sen suhteen, että Sars-CoV-2 olisi ollut bioase, koska väitteet eivät ole tieteellisesti perusteltuja. Väitteiden kannattajilla ei ole suoraa pääsyä Wuhanin virologian instituuttiin ja heitä epäillään disinformaation levittämisestä”, Odnin raportissa todetaan.

Raportissa ei anneta lopullista vastausta koronaviruksen alkuperään. Tiedustelujärjestöt ovat erimielisiä esimerkiksi siitä, alkoiko virus levitä eläimestä ihmiseen vai karkasiko se wuhanilaisesta laboratoriosta esimerkiksi onnettomuuden vuoksi.

Kiinassa puolestaan on suollettu propagandaa, jonka mukaan koronavirus kehitettiin Fort Detrickin sotilastukikohdassa ja päästettiin sitten maailmalle tekemään tuhojaan.

Kiina on kertonut alkavansa testata kymmeniätuhansia verinäytteitä Wuhanin kaupungista vuodelta 2019 koronaviruksen alkuperän selvittämiseksi. Sittemmin maailmanlaajuisen pandemian aiheuttanut virus havaittiin ensi kertaa Wuhanissa loppuvuodesta 2019.

Viruksen alkuperää selvittänyt Maailman terveysjärjestön WHO:n tutkijaryhmä totesi jo helmikuussa, että Wuhanin veripankista voi löytyä tärkeitä vihjeitä viruksen alkuperästä. Tutkijoilla ei silloin ollut pääsyä tutkimaan verinäytteitä.

WHO julkaisi keväällä oman raporttinsa koronaviruksen alkuperästä. Raportti ei tarjonnut merkittävästi uutta tietoa siitä, miten koronavirus siirtyi sen tavallisista isäntäeläimistä eli lepakoista ihmisiin. Sen sijaan se nostatti maailmalla vyöryn kritiikkiä Kiinaa vastaan.

Artikkeliin liittyviä aiheita

Osaston uusimmat

Luitko jo nämä?

Osaston luetuimmat