Britannia ja Ranska ovat erimielisiä siitä, mitä ne sopivat kalastuskiistastaan - Ulkomaat | HS.fi

Britannia ja Ranska ovat erimielisiä siitä, mitä ne sopivat kalastus­kiistastaan

Britannian EU-eron brexitin jälkeisiä kalastusoikeuksia koskeva riita on kestänyt päiviä.

Brittiläinen kalastusalus Cornelis-Gert Jan odotti merellepääsyä pohjoisranskalaisessa Le Havren satamassa lauantaina.

31.10.2021 18:34 | Päivitetty 31.10.2021 21:53

Britannian ja Ranskan johtajat neuvottelivat sunnuntaina maiden välisestä kalastuskiistasta, mutta eivät Britannian mukaan päässeet konkreettisiin tuloksiin.

Britannian pääministeri Boris Johnson ja Ranskan presidentti Emmanuel Macron puivat asiaa Roomassa G20-ryhmän kokouksen yhteydessä. Macronin esikunta kertoi johtajien sopineen työskentelevänsä ”käytännöllisten ja operatiivisten toimenpiteiden” parissa kiistan ratkaisemiseksi lähipäivinä.

Brittien näkemys tapaamisen tuloksista oli kuitenkin erilainen.

”Jos Ranskan hallitus haluaa tuoda esiin ehdotuksia uhkauksiensa lieventämiseksi, otamme ne ehdottomasti vastaan. Meidän näkemyksemme ei ole muuttunut”, Johnsonin edustaja sanoi.

Johnsonin esikunnan mukaan lähipäiville ei myöskään ole suunnitteilla yhteydenpitoa asiasta.

Macron puolestaan totesi, että pallo on Britannialla.

Britannian EU-eron brexitin jälkeisiä kalastusoikeuksia koskeva riita on kestänyt päiviä. Pahimmillaan kiista on uhannut paisua täysimittaiseksi kauppasodaksi, jolla olisi jo vaikutuksia ​​koko EU:lle.

Roomassa Johnson valitti Euroopan komission puheenjohtajalle Ursula von der Leyenille, että Ranskan uhkaukset kostotoimien käynnistämisestä kalastusriidan johdosta olivat ”täysin perusteettomia”.

Ranskan ja Britannian välejä on hiertänyt myös se, että britit tekivät Yhdysvaltain ja Australian kanssa ydinsukellusveneiden valmistuksesta sopimuksen, joka jätti Ranskan syrjään.

Artikkeliin liittyviä aiheita

Osaston uusimmat

Luitko jo nämä?

Osaston luetuimmat