”En oikeastaan haluaisi käyttää sosiaalista mediaa”, sanoo HS:lle Mohammed el-Kurd, joka sai kaksossiskonsa kanssa miljoonia seuraajia ja nousi maailman vaikutusvaltaisimpien ihmisten listalle - Ulkomaat | HS.fi

”En oikeastaan haluaisi käyttää sosiaalista mediaa”, sanoo HS:lle Mohammed el-Kurd, joka sai kaksos­siskonsa kanssa miljoonia seuraajia ja nousi maailman vaikutus­valtaisimpien ihmisten listalle

Mohammed ja Muna el-Kurd ovat antaneet kasvot palestiinalaisten häätöuhalle Itä-Jerusalemin Sheikh Jarrahista.

Mohammed ja Muna el-Kurd kohtasivat kotikaupunginosassaan Sheikh Jarrahissa Itä-Jerusalemissa vapauduttuaan Israelin poliisin hallusta kesäkuussa.

18.11.2021 2:00 | Päivitetty 18.11.2021 7:09

Jerusalem

”En oikeastaan haluaisi käyttää sosiaalista mediaa. Käytän sitä vain, koska se on välttämätön asiallemme”, Mohammed el-Kurd sanoo.

Tästä vastahankaisuudesta huolimatta sosiaalinen media on ollut kanava, jonka avulla 23-vuotiaat palestiinalaiset Mohammed ja hänen kaksoissisarensa Muna el-Kurd ovat nousseet maailman tietoisuuteen. Heillä on yhteensä noin 2,7 miljoonaa seuraajaa Instagramissa ja Twitterissä.

El-Kurdin sisarukset asuvat Itä-Jerusalemissa Sheikh Jarrahin kaupunginosassa, jossa juutalaissiirtokuntalaisten ja häätöuhan alla elävien palestiinalaisten kiista kotien omistusoikeudesta on johtanut levottomuuksiin ja kansainvälisesti seurattuun oikeustaisteluun.

Lue myös: Jerusalem kiehuu pahemmin kuin vuosiin: HS vieraili kadun­pätkällä, johon levottomuuksien syy tiivistyy

Mohammed ja Muna el-Kurd saivat merkittävän tunnustuksen syyskuussa, kun perinteikäs yhdysvaltalainen aikakauslehti Time valitsi heidät syyskuussa vuoden 2021 sadan vaikutusvaltaisimman ihmisen listalle.

”Laajalle levinneillä julkaisuillaan ja haastatteluillaan he inhimillistivät naapuriensa kokemuksia – – Israelin pitkäaikaisessa vahvimmassa liittolaismaassa Yhdysvalloissa kyselyt näyttävät kasvavaa tukea palestiinalaisille”, Time-lehti perusteli valintaa.

El-Kurdien seurana vaikutusvaltaisimpien listalla oli maailman suurimpia johtajia, kuten Yhdysvaltain Joe Biden, Kiinan Xi Jinping ja Intian Narendra Modi – ja Israelin uusi pääministeri Naftali Bennett – sekä menestyneimpien yritysten johtajia ja yhteiskunnallisesti ansioituneita viihteen supertähtiä.

"Sanoisin, että Time-lehden valinta on myönteinen asia, mutta en pidä sitä varsinaisena kunnianosoituksena”, Mohammed el-Kurd sanoo HS:lle Zoom-haastattelussa New Yorkin Brooklynista.

Hän opiskelee ja opettaa luovaa kirjoittamista New Yorkin kaupunginyliopistossa. Yhdysvaltalainen The Nation -lehti palkkasi hänet tänä syksynä Palestiinan-kirjeenvaihtajakseen.

Journalismia opiskellut Muna el-Kurd puolestaan valmistui kesällä Birzeitin yliopistosta Länsirannalta.

Muna el-Kurd puhui kesäkuussa Sheikh Jarrahin kaupunginosassa Itä-Jerusalemissa ihmisille, jotka toivottivat hänet tervetulleeksi takaisin kotiin Israelin poliisin sellistä.

Kaksosten suosio selittyy monella tekijällä. He ovat nuoria diginatiiveja, jotka osaavat herättää keskustelua ja suunnitella julkaisunsa siten, että algoritmit pitävät niitä tärkeinä. Usein Mohammed kohdistaa viestinsä länsimaiselle yleisölle englanniksi ja Muna keskittyy arabiankielisiin seuraajiin.

”Meillä ei ollut mitään sosiaalisen median strategiaa. Kysymys oli siitä, että Sheikh Jarrahin tapahtumien ja median raportoinnin välillä oli valtava kuilu. Sosiaalinen media auttoi täyttämään tämän aukon. Ihmiset saivat selville asioita, joista heillä oli ollut väärää tietoa monta vuotta”, Mohammed el-Kurd sanoo.

Pitää paikkansa, että palestiinalaisetkaan valtamediat eivät ole juuri raportoineet Sheikh Jarrahin tapahtumista. Israelilaiset puolestaan syyttävät el-Kurdin kaksosia Jerusalem Postin mukaan terrorismin ja väkivallan suosimisesta.

Kaksosten aktivismi herättää keskustelua myös sosiaalisen median yhtiöissä. Haaretz-lehden mukaan Facebookin työntekijät ihmettelivät, miksi yhtiön omistama Instagram rajoitti Mohammedin postauksia viime toukokuussa Israelin ja Gazan palestiinalaisalueen selkkauksen aikana. Gazan hallinto tukee voimakkaasti Sheikh Jarrahin palestiinalaisia.

HS pyysi haastattelua molemmilta, mutta Mohammed kertoi Muna-siskonsa olevan kiireinen. Lokakuun lopulla tämä oli Etelä-Afrikassa, jonka vapaustaistelua monet palestiinalaiset ihailevat. Länsirannalla hallintokaupunki Ramallahissa on kuusi metriä korkea Nelson Mandelan patsas.

Mohammed el-Kurd mielenosoituksessa Sheikh Jarrahin kaupunginosassa Itä-Jerusalemissa kesäkuussa.

Kiista Sheikh Jarrahissa on jatkunut viitisenkymmentä vuotta.

Kysymys on siitä, että Israelin siirtokuntalaiset katsovat Othman Ben Afan -kadun kuuluvan itselleen, koska siellä on ollut juutalaista omistusta ennen vuotta 1948.

YK:n ja Itä-Jerusalemia hallinneen Jordanian päätöksellä vuonna 1956 luonnontilaiselle alueelle asutettiin 28 palestiinalaisperhettä, jotka olivat joutuneet lähtemään kotitaloistaan vuonna 1948 Israelin itsenäisyyssodassa arabimaita vastaan. Israel miehitti Itä-Jerusalemin kuuden päivän sodassa vuonna 1967, ja Israelin nykylain mukaan israelilaiset voivat vaatia juutalaisten ennen sotaa omistamia alueita itselleen.

Kansainvälisen oikeuden näkökulmasta alue kuuluu palestiinalaishallinnolle, joka puolestaan pitää Itä-Jerusalemia Oslon sopimusten ja kahden valtion tavoitteen mukaisesti tulevan itsenäisen Palestiinan pääkaupunkina.

Suurimmassa osassa kadunvartta asuu edelleen palestiinalaisia, mutta siirtokuntajärjestö on saanut hallintaansa muutaman asunnon.

Yksi niistä on el-Kurdien tontin lisärakennus, jonka rakensi isä Nabil el-Kurd ilman rakennuslupaa, sillä lupia on ollut käytännössä mahdotonta saada. Vuonna 2009 lisärakennukseen muutti amerikanjuutalainen Long Islandilta Yhdysvalloista, ja samalla viranomaiset päättivät säilyttää rakennuksen ja määräsivät sen purkamiskieltoon.

Mohammed el-Kurd kirjoitti 14-vuotiaana perheensä ahdingosta Yhdysvaltain presidentille Barack Obamalle avoimen kirjeen, jonka brittilehti The Guardian julkaisi.

Sisarusten aktivismilla ja yleisellä mediajulkisuudella on ollut keskeinen rooli Sheikh Jarrahin tilanteessa.

”Lapseni edustavat koko yhteisöämme”, isä Nabil el-Kurd sanoo.

Muna el-Kurd poistumassa kotitalonsa pihasta kesäkuun alussa. Sisäänkäyntiä vartioivat Israelin rajapoliisin joukot.

Toukokuussa yhteenotot kadulla kiihtyivät, ja Israelin poliisi sulki tien betoniesteillä. Kadulle pääsivät lähinnä asukkaat. Betoniesteet ja poliisivartio hävisivät vähin äänin elokuussa. Nyt samanlaista häätötaistelua käydään toisaalla Itä-Jerusalemissa, Silwanissa.

Sheikh Jarrahin puolustajat saivat osavoiton 4. lokakuuta, kun Israelin korkein oikeus käsitteli neljän perheen häätöä kadulta. Oikeus teki ehdotuksen, jonka mukaan palestiinalaisperheet jäisivät asuntoihinsa ”suojelluiksi vuokralaisiksi”, joita ei voisi häätää.

Sopimus olisi voimassa 15 vuotta. Vastavuoroisesti palestiinalaiset tunnustaisivat siirtokuntalaisjärjestö Nahalat Shimonin omistusoikeuden taloihin ja maksaisivat noin 650 euron vuosivuokraa.

Häätöuhan alaiset Sheikh Jarrahin asukkaat päättivät kuitenkin marraskuun alussa olla suostumatta tarjoukseen. Heidän mukaansa oikeuden pitää itse tehdä päätös talojen hallinnasta eikä painostaa heitä ottamaan kantaa ehdotuksiin.

Nyt odotellaan oikeuden kantaa asukkaiden vastaukseen.

”’Suojellun vuokralaisen’ asema ei välttämättä merkitse suojelua. Siirtokuntalaiset naapurit voivat esimerkiksi väittää palestiinalaisten meluavan ja vaatia häätöä sen perusteella. Heillä on monta muutakin eri tapaa ajaa meitä pois. Lähtökohta pitää olla se, että perheeni omistaa talomme ikuisesti”, Mohammed el-Kurd sanoo.

”Eivät kaikki juutalaiset meidän talojamme halua. Lähinnä miehitysviranomaiset haluavat palestiinalaiset pois Jerusalemista”.

El-Kurdin kaksoset ovat jo nuoresta pitäen kasvaneet puolustamaan kotiaan. He olivat 11-vuotiaita, kun siirtokuntalaiset tunkeutuivat taloon ensimmäisen kerran. Sotilaat vartioivat portilla, ettei Muna päässyt kotiinsa. Hän loikkasi pihalle naapurin aidan yli. Opettajat lähettivät Mohammedin kesken päivän koulusta kotiin perheensä avuksi.

Talon valtaamisen pelko on edelleen olemassa, eikä taloa voi pitää koskaan kauan tyhjillään.

Muna el-Kurd piti kesällä Birzeitin yliopistossa isänmaallisen valmistujaispuheen, jossa hän sanoi, ettei voi jäädä pitkäksi aikaa juhlimaan valmistujaisia. ”Muuten siirtokuntalaiset keittävät kohta maqlubaa pihallamme”.

Maqluba on perinteinen pataruoka Lähi-idässä.

Mohammed el-Kurd ei pidä itseään varsinaisena aktivistina.

”Jouduin jo lapsena puolustamaan kotiani. Se on minusta luonnollinen reaktio iästä riippumatta”.

Viime kesänä Mohammed ja Muna pidätettiin syytettyinä julkisen rauhan häirinnästä.

”Pääsimme samana päivänä pois, sillä meillä on laaja kansainvälinen tuki puolellamme. Kaikilla ei ole, esimerkiksi naapurillamme Murah Attiehilla. Hän on 25-vuotias alakoulun opettaja ja ollut vangittuna elokuun 10. päivästä ilman syytettä.”

Artikkeliin liittyviä aiheita

Osaston uusimmat

Luitko jo nämä?

Osaston luetuimmat