Biden pyrkii parempaan rokotuskattavuuteen kovin ottein: Rokotustodistus tai toistuvat testit pakollisiksi kymmenille miljoonille työntekijöille - Ulkomaat | HS.fi

Biden pyrkii parempaan rokotus­kattavuuteen kovin ottein: Rokotus­todistus tai toistuvat testit pakollisiksi kymmenille miljoonille työntekijöille

Uudet säännöt tulevat voimaan 4. tammikuuta 2022. Kiristyvät vaatimukset ovat herättäneet vastustusta etenkin republikaanien keskuudessa.

Terveystyöntekijä antoi toisen rokoteannoksen rokotepisteellä Los Angelesin Arletassa. Miljoonilla yhdysvaltalaisilla työntekijöillä on kiire saada täysi rokotesuoja ennen kuin tiukentuva lainsäädäntö tulee voimaan 4. tammikuuta.

4.11.2021 19:38

Yhdysvalloissa presidentti Joe Bidenin hallinto ilmoitti torstaina uusista tiukoista säännöistä, joiden tarkoituksena on parantaa maan rokotuskattavuutta. Ensi vuonna Yhdysvallat alkaa vaatia rokotustodistusta kaikilta yli sadan hengen työpaikkojen työntekijöiltä.

Päätös koskee yli 80:tä miljoonaa yksityisen sektorin työntekijää. Asiasta kertovat uutistoimistot ja useat yhdysvaltalaismediat, kuten The Wall Street Journal.

Uusi sääntö tulee voimaan 4. tammikuuta 2022. Jos työntekijä ei siihen mennessä ole saanut täyttä koronarokotussarjaa, hänen on käytävä viikoittain koronatestissä. Lisäksi rokottamattomien on joulukuun 5. päivästä lähtien alettava käyttää työpaikalla kasvomaskia.

Bidenin hallinto ilmoitti jo aiemmin terveydenhuollon ammattilaisten ja liittovaltion työntekijöiden rokotuspakosta. Myös sen takaraja on 4. tammikuuta.

Terveydenhuollon työntekijöillä ei ole mahdollisuutta korvata koronarokotusta viikoittaisella testaamisella. He voivat kuitenkin hakea vapautusta rokotuspakosta uskonnollisiin tai terveydellisiin syihin vedoten.

Yrityksillä ei ole velvollisuutta maksaa työntekijöilleen säännöllisiä koronatestejä, elleivät esimerkiksi ammattiliittojen aiemmat sopimukset velvoita tähän. Yritysten on kuitenkin valvottava, että kaikki niiden työntekijät noudattavat rokotuspakkoa.

Yritys voi joutua maksamaan yksittäisen työntekijän rikkomuksesta sakkoa enimmillään vajaat 12 000 euroa.

Tiukentuvat rokotusvaatimukset ovat herättäneet laajaa vastustusta republikaanien riveissä. Viime viikolla The Washington Post kertoi, että kymmenen republikaanien johtamaa osavaltiota on nostanut yhteisen kanteen liittovaltion työntekijöiden rokotuspakkoa vastaan.

Lisäksi rokottamattomista työntekijöistä yli kolmannes on ilmoittanut, että he irtisanoutuvat mieluummin kuin ottavat koronarokotteen tai käyvät viikoittaisissa testeissä. Tämä käy ilmi kyselystä, jossa selvitettiin yhdysvaltalaisten näkemyksiä koronarokotteista.

Presidentti Biden on sanonut olleensa haluton asettamaan rokotuspakkoa, The Wall Street Journal kertoo. Kuukausia kestäneet yritykset rohkaista väestöä rokottautumaan eivät kuitenkaan ole tuottaneet presidentin toivomaa tulosta.

Artikkeliin liittyviä aiheita

Osaston uusimmat

Luitko jo nämä?

Osaston luetuimmat