Putin voisi lopettaa siirtolaisten kulun Valko-Venäjältä Puolaan yhdellä puhelulla Lukašenkalle mutta ei tee sitä, sanoo tutkija - Ulkomaat | HS.fi

Putin voisi lopettaa siirtolaisten kulun Valko-Venäjältä Puolaan yhdellä puhelulla Lukašenkalle mutta ei tee sitä, sanoo tutkija

Venäjä olisi voinut halutessaan katkaista siirtolaisten virran Valko-Venäjältä EU:hun, mutta ei ole tehnyt sitä, sanovat politiikan tutkijat Artjom Šraibman ja Ryhor Nižnikau.

10.11.2021 2:00 | Päivitetty 10.11.2021 9:02

Moskova

Venäjä antaa taustatukea Valko-Venäjän toimille Euroopan unionin vastaisella rajalla sallimalla tilanteen jatkua, sanovat politiikan tutkijat Artjom Šraibman ja Ryhor Nižnikau.

Šraibman toimii asiantuntijana Moskovan Carnegie-ajatushautomossa sekä analyytikkona perustamassaan Sense Analyticsissä, joka seuraa Valko-Venäjän politiikkaa ja taloutta. Nižnikau on vanhempi tutkija Ulkopoliittisessa instituutissa.

Heidän mukaansa Venäjä olisi halutessaan voinut estää Valko-Venäjää toimittamasta siirtolaisia ensiksi Liettuaan ja nyt Puolaan, mutta ei ole tehnyt sitä.

”Käytännössä kyse olisi yhdestä puhelinkeskustelusta [Venäjän presidentti Vladimir] Putinin ja [Valko-Venäjän itsevaltaisen johtajan Aljaksandr] Lukašenkan välillä”, Nižnikau sanoo.

Venäjä ei ole viheltänyt poikki peliä, jota Valko-Venäjä käy EU:ta vastaan Lähi-idästä ja Afrikasta lennätetyillä siirtolaisilla. Sen sijaan se hyötyy tilanteesta, kun EU mahdollisesti vielä kiristää pakotteitaan Valko-Venäjää vastaan.

”Venäjälle on mieluista nähdä arvostelijoidensa EU:ssa, kuten Puolan ja Liettuan, kärsivän. Venäjän eduksi on myös Valko-Venäjän eristäminen entisestään, jolloin siitä tulee entistäkin alttiimpi Vladimir Putinin painostukselle ja vaatimuksille”, Šraibman sanoo.

Tutkijoiden mukaan Venäjä jopa nauttii tilanteesta, jonka Valko-Venäjä on järjestänyt EU:ta vastaan kostoksi sen asettamista pakotteista. Kriisi Valko-Venäjän ja EU:n välisellä rajalla on kestänyt jo puoli vuotta.

”Venäjä on tyytyväinen, että tämä luo painetta lännelle ja on sen tärkein prioriteetti, eikä Venäjän tarvitse investoida dollariakaan”, Nižnikau toteaa.

Puola on syyttänyt useaan otteeseen Venäjää konkreettisesta osallisuudesta rajakriisiin. Sen mukaan Venäjä osallistuu siirtolaisten kuljettamiseen.

Myös saksalainen Bild-lehti väitti tuoreessa jutussaan, että siirtolaisten joukkoja lennätetään organisoidusti Minskiin venäläisen Aeroflotin ja turkkilaisen Turkish Airlinesin lentokoneilla.

Lehden mukaan Valko-Venäjä hyökkää EU:ta vastaan Putinin ja Turkin presidentti Recep Tayyip Erdoğanin siunauksella.

Pitäviä todisteita Venäjän osallisuudesta siirtolaisten kuljettamiseen ei ole esitetty. Nižnikau ei usko, että Venäjä on mukana institutionaalisella tasolla, mutta se ei tarkoita, ettei Venäjää käytettäisi kauttakulkupaikkana Minskiin.

Venäjä ei halua tulla liitetyksi Valko-Venäjän ja EU:n väliseen kiistaan, vaan pysytellä sen yläpuolella. Putin on julkisesti kieltäytynyt keskustelemasta asiasta EU:n kanssa ja sanonut, että neuvottelut pitäisi käydä Lukašenkan kanssa.

Šraibman sanoo, että sitä Lukašenka juuri odottaakin, että EU tulisi samaan pöytään neuvottelemaan hänen kanssaan.

”Hän haluaa tulla tunnustetuksi legitiiminä kumppanina neuvotteluissa ja ainoana, joka voi ratkaista kriisin.”

Šraibmanin mukaan on kuitenkin selvää, että Lukašenkalla on Venäjän korkeimman tason poliittinen tuki operaatiolleen EU:n vastaisella rajalla, mikä ei ole aivan mitätön asia.

Venäjän ulkoministeriön tiedottaja Marija Zaharova kehotti maanantaina Puolaa kääntämään syyttävän sormen Lukašenkasta itseensä. Zaharova sanoi Puolan osallistuneen Irakin tuhoamiseen Irakin sodassa ja olevan näin syypää siirtolaiskriisiin.

Venäjän presidentin tiedottaja Dmitri Peskov ilmoitti olevansa vakuuttunut, että Valko-Venäjän rajaviranomaiset saavat tilanteen hallintaansa.

”Venäjä tukee Minskiä tietenkin taloudellisesti, jos EU asettaa sitä vastaan pakotteita siirtolaiskriisin takia. Ei käteisellä tai antamalla suoraan rahaa, vaan se auttaa kiertämään ja välttämään pakotteet”, Šreibman sanoo.

Nižnikaun mukaan Valko-Venäjä puolestaan osoittaa rajakriisillä uskollisuuttaan Putinille. Hänestä on selvää, että Lukašenka pitää Putinin ajan tasalla toimistaan.

”Lukašenka esittää sen niin, että tämä on yksi eduista, joita Moskovan hänelle antama taloudellinen ja poliittinen tuki tuovat sen lisäksi, että ne auttavat häntä pysymään vallassa.”

Nižnikau huomauttaa, että Valko-Venäjälle siirtolaisten työntäminen EU:n rajojen yli on lähestulkoon ainoa vipuvarsi, jota se voi käyttää suhteessaan EU:hun. Toinen olisi integraatio Venäjään, mikä tarkoittaisi suvereniteetin menettämistä. Sitä Lukašenka ei halua.

Valko-Venäjän tavoitteena on päästä sille asetetuista pakotteista.

”Minsk yrittää toiminnallaan sanoa, että että jos pakotteilla on vakavat vaikutukset Valko-Venäjään, niin tilanne eskaloituu entisestään ja se tuo alueelle vielä enemmän siirtolaisia. Valko-Venäjä yrittää näin epäsuorasti neuvotella Brysselin kanssa estääkseen pahimman mahdollisen skenaarion.”

Nižnikau uskoo, että siirtolaiskriisi EU:n ja Valko-Venäjän rajalla jatkuu niin kauan kuin Lukašenka pysyy vallassa.

Lue lisää: Ulkoministeri Haavisto pitää Valko-Venäjän toimia hyvin hälyttävinä EU:n turvallisuudelle

Osaston uusimmat

Luitko jo nämä?

Osaston luetuimmat