Thaimaassa käydään harvinaislaatuista väittelyä majesteettirikoksista: Osa puolueista ilmaisi kannatusta lain uudistamiselle - Ulkomaat | HS.fi

Thaimaassa käydään harvinais­laatuista väittelyä majesteetti­rikoksista: Osa puolueista ilmaisi kannatusta lain uudistamiselle

Osa puolueista olisi valmis muuttamaan rikoslain pykälää 112, joka kieltää kuningashuoneen kaikkinaisen arvostelun. Lievästäkin kuningashuoneen arvostelusta saattaa Thaimaassa seurata vuosien vankeusrangaistus.

Thaimaan kuningas Maha Vajiralongkorn (vas.), kuningatar Suthida ja kuninkaan toinen puoliso Sineenat Wongvajirapakdi vierailivat bangkokilaisessa sairaalassa syyskuussa. Sineenatilla ei ole kuningattaren statusta vaan hänen arvonimensä on ”kuninkaallinen jalo puoliso”.

5.11. 21:17

Yhdeksän thaimaalaista puoluetta on tällä viikolla ilmaissut kannattavansa rikoslain uudistamista majesteettirikosten osalta, kertoo uutistoimisto Reuters.

Thaimaassa kuningashuone on kaikkinaisen arvostelun yläpuolella, ja jo aiheen esiin nostaminen on huomionarvoista. Reuters toteaa, että väittely majesteettirikoksista olisi ollut sula mahdottomuus vielä muutama vuosi sitten.

Poikkeuksellista on myös se, että Bangkok Post -lehdessä julkaistiin torstaina grafiikka, jossa esiteltiin eri puolueiden kannat puolesta ja vastaan. Thaimaan viestimet ovat tavanneet pitää näppinsä irti herkästä aiheesta.

Majesteettirikokset nosti pöydälle oppositiopuolue Pheu Thai. Se ei vielä tarkoita, että rikoslain uudistus etenisi mihinkään.

Thaimaan pääministerinä on voimakkaan kuningasmielinen Prayut Chan-o-Cha. Hän on entinen kenraali, joka junaili sotilasvallankaappauksen vuonna 2014.

”Me emme halua tuhota jotain, mitä Thaimaan kansa pitää suuressa arvossa”, Prayut kommentoi rikoslain muuttamista Reutersin mukaan.

Thaimaassa on noin 70 miljoonaa asukasta. Useimmat thaimaalaiset pitävät kuningasta liki puolijumalana.

Kuninkaana on ollut Maha Vajiralongkorn vuodesta 2016. Hän nousi valtaistuimelle isänsä Bhumibol Adulyadejin kuoleman jälkeen. Kuningas Bhumibol hallitsi seitsemän vuosikymmentä.

Lievästäkin kuningashuoneen arvostelusta saattaa Thaimaassa seurata vuosien vankeusrangaistus. Syytteet ovat ulkopuolisin silmin usein heppoisia.

Majesteettirikoksia koskeva rikoslain pykälä 112 jättää runsaasti tulkinnanvaraa: ”Sitä, joka herjaa, loukkaa tai uhkaa kuningasta, kuningatarta, kruununperillistä tai sijaishallitsijaa, rangaistakoon 3–15 vuoden vankeudella.”

Viranomaiset ovat turvautuneet pykälään 112 erityisen innokkaasti sen jälkeen, kun Thaimaassa puhkesi viime vuonna opiskelija­mielenosoituksia.

Reutersin mukaan 155 ihmistä on sittemmin asetettu syytteeseen majesteettirikoksesta, ja joukossa on 12 alaikäistä.

Majesteettirikoksista epäillyt joutuvat usein viettämään vuosikausia vankilassa ennen oikeudenkäyntiä – tai jopa ennen syytteiden nostamista.

Viime tammikuussa Thaimaassa langetettiin tähän saakka pisin vankeusrangaistus majesteettirikoksista, kun Anchan Preelert tuomittiin 87 vuoden vankeuteen.

Anchan tuomittiin kriittisen materiaalin jakamisesta sosiaalisessa mediassa. Syytekohtia oli kaikkiaan 29, joista Anchan tuomittiin kustakin kolmeksi vuodeksi vankeuteen. Koska Anchan tunnusti, hänen tuomionsa puolitettiin 43 vuoteen.

Lue myös: 65-vuotias nainen tuomittiin yli 40 vuodeksi vankilaan Thaimaan kuningasperheen arvostelusta

Lue myös: Thainuoret inspiroituivat Hongkongin protesteista ja vaativat monarkian uudistamista – Pääministerin mukaan aktivistit ”menivät liian pitkälle”

Artikkeliin liittyviä aiheita

Osaston uusimmat

Luitko jo nämä?

Osaston luetuimmat