Irakin pääministeri yritettiin murhata räjähteillä lastatun lennokin avulla - Ulkomaat | HS.fi

Irakin pääministeri yritettiin murhata räjähteillä lastatun lennokin avulla

Uutistoimisto AFP:n mukaan murhayritys tapahtui aikaisin sunnuntaiaamulla. Mikään ryhmä ei ole ilmoittautunut iskun tekijäksi.

Irakin sotilasajoneuvot partioivat vihreän vyöhykkeen sisäänkäynneillä Bagdadissa 7. marraskuuta.

7.11.2021 4:59 | Päivitetty 7.11.2021 20:50

Irakin pääministeri Mustafa al-Kadhimi yritettiin murhata aikaisin sunnuntaina. Hyökkäyksessä käytettiin räjähteillä lastattua lennokkia, joka lensi päin pääministerin virka-asuntoa.

Iskun jälkeen pääministeri ilmoitti Twitterissä olevansa kunnossa ja vetosi rauhallisuuden ja pidättyväisyyden puolesta.

Mikään ryhmä ei ole ilmoittautunut iskun tekijäksi.

Pääministerin asuinrakennus sijaitsee pääkaupunki Bagdadissa niin kutsutulla vihreällä vyöhykkeellä, jossa on muun muassa hallintorakennuksia ja Yhdysvaltain suurlähetystö.

Yhdysvallat tuomitsi murhayrityksen ilmeiseksi terroriteoksi.

Yhdysvaltain presidentti Joe Biden kommentoi sunnuntaina, että hänen hallintonsa lupaa auttaa Irakin turvallisuusjoukkoja tutkimaan tapausta.

”Tuomitsen jyrkästi terrori-iskun, joka kohdistui pääministeri al-Kadhimin asuinpaikkaan. Olen helpottunut, ettei hän loukkaantunut”, Biden sanoi uutistoimistojen mukaan.

Irakin presidentti Barham Salih puolestaan sanoi, että hyökkäys oli vallankaappausyritys perustuslaillista järjestelmää vastaan.

Samoin YK on tuominnut iskun, kuten myös Britannian pääministeri Boris Johnson.

Turvallisuuslähteiden mukaan kaksi henkivartijaa haavoittui iskussa. Hyökkäyksessä käytettiin kaikkiaan kolmea lennokkia, joista kuitenkin kahden lento saatiin katkaistua.

Irakissa on viime kuukausien aikana ollut useita lennokki-iskuja, lähinnä amerikkalaisia kohteita vastaan. Amerikkalaislähteiden mukaan Iran on toimittanut liittolaisilleen lennokkeja eri puolilla Lähi-itää.

Yhdysvalloilla on Irakissa edelleen noin 2 500 sotilaan joukot.

Lauantaina sadat Iran-mielisten ryhmien mielenosoittajat kokoontuivat jälleen vastustamaan viime kuun parlamenttivaalien alustavaa tulosta. Irania kannattava Fatah kärsi vaaleissa selvän tappion ja on siitä lähtien leimannut vaalit vilpillisiksi. Fatah on puolisotilaallisen Irania tukevan Hashed al-Shaab -ryhmän poliittinen siipi.

Ryhmän kannattajat kokoontuivat vihreän vyöhykkeen sisäänkäynnin liepeille. Jotkut polttivat pääministerin kuvia ja kutsuivat tätä rikolliseksi.

Vaalien voittajaksi oli nousemassa shiiajohtaja Moqtada Sadrin liike, joka kampanjoi Iranin vastaisella ja kansallismielisellä ohjelmalla. Lopullisia vaalituloksia odotetaan vasta viikkojen päästä.

Myös perjantaina vyöhykkeen lähellä järjestettiin alustavaa vaalitulosta vastustava mielenosoitus. Protestoijien ja poliisien välisissä yhteenotoissa kuoli turvallisuuslähteen mukaan yksi ja puoluelähteen mukaan kaksi ihmistä.

Osaston uusimmat

Luitko jo nämä?

Osaston luetuimmat