Yhdysvaltain merivoimat nimesi aluksen vuonna 1978 murhatun avoimesti homoseksuaalisen poliitikon Harvey Milkin mukaan - Ulkomaat | HS.fi

Yhdysvaltain merivoimat nimesi aluksen vuonna 1978 murhatun avoimesti homoseksuaalisen poliitikon Harvey Milkin mukaan

Milk palveli laivastossa Korean sodassa, mutta hänet pakotettiin eroamaan homoseksuaalisuutensa vuoksi.

Yhdysvaltain laivaston alus USNS Harvey Milk laskettiin vesille General Dynamicsin NASSCO -telakalta lauantaina.

7.11.2021 15:05 | Päivitetty 7.11.2021 21:59

Yhdysvaltain merivoimat ilmoitti perjantaina nimeävänsä laivaston aluksen Harvey Milkin mukaan.

Milk (1930–1978) oli yhdysvaltalainen poliitikko, joka valittiin ensimmäisenä avoimesti homoseksuaalina miehenä julkiseen virkaan Kaliforniassa. Vuonna 1978, vain kuukausia hänen valintansa jälkeen, entinen kollega Dan White murhasi hänet.

Alus USNS Harvey Milk laskettiin vesille San Diegossa lauantaina. Perinteisen samppanjapullon murskaamisen aluksen keulaan suoritti John Hopkins Center for Transgender Health -keskuksen kliinisen ohjelman johtaja Paula M. Neira, kertoo uutistoimisto AP.

Myös Milkin veljenpoika ja Harvey Milk-säätiön perustaja Stuart Milk ja Yhdysvaltain laivastoministeri Carlos Del Toro pitivät puheet vesillelasku­seremoniassa.

Milk palveli laivaston sukellusupseerina neljän vuoden ajan aikana, jolloin homo­seksuaalisuus oli kiellettyä Yhdysvaltain puolustusvoimissa. Hänet pakotettiin eroamaan palveluksesta seksuaalisuutensa vuoksi.

Del Toron mukaan laivasto haluaa korjata menneisyyden virheitä ja inspiroida laivastossa tai siviilityövoimassa palvelevia tai palvelleita seksuaali- ja sukupuolivähemmistöjen edustajia.

”Liian kauan merimiehet, kuten luutnantti Milk, pakotettiin varjoihin tai pahempaa, puskettiin ulos laivastosta. Tämä epäoikeudenmukaisuus on osa laivaston historiaa, mutta niin ovat myös he, jotka jatkavat sinnikkäästi palvelusta epäoikeuden­mukaisuuksista huolimatta”, sanoi Del Toro.

Neira puolestaan sanoi, että alus lähettää tärkeän viestin kaikille seilatessaan niin kotimaisilla kuin kansainvälisillä vesillä.

Kalifornian demokraattisen puolueen varapuheenjohtaja David Campos (vas.), seksuaali- ja sukupuolivähemmistöjen oikeuksia ajava aktivisti Nicole Murray-Ramirez ja San Franciscon lahden alueen nopean kauttakulkualueen johtaja Bevan Duffy pitelivät Harvey Milkin kuvaa ennen aluksen vesillelaskua.

Milk palveli Korean sodassa USS Kittiwake -aluksella, kertoo Britannian yleisradioyhtiö BBC.

Vuonna 1955 Milk joutui kaksi viikkoa kestävään kuulusteluun seksuaalisuudestaan, jonka jälkeen hänet pakotettiin eroamaan palveluksesta.

Yhdysvaltain entisen presidentin Barack Obaman hallinto ilmoitti aikeistaan nimetä alus Milkin mukaan jo vuonna 2016.

Laivasto on nimennyt kuusi alusta kansalaisoikeus­aktivistien mukaan, kertoo armeijauutissivusto Forces.

Milkin lisäksi aluksille on antavat nimensä kansalaisoikeusmarssia Selmassa johtanut John Lewis, naisten äänioikeutta ja orjuuden lopettamista ajanut Lucy Stone, orjuudesta paennut ihmisoikeusaktivisti Sojourner Truth, korkeimpana tuomarina koulujen segregaation kieltänyt Earl Warren sekä Yhdysvaltain oikeusministerinä rasististen Jim Crow -lakien kumoamiseen vaikuttanut Robert F. Kennedy.

Oikaisu 7. marraskuuta kello 21.59: Carlos Del Toro on Yhdysvaltain laivastoministeri, ei laivaston sihteeri, kuten jutussa alun perin virheellisesti kirjoitettiin.

Artikkeliin liittyviä aiheita

Osaston uusimmat

Luitko jo nämä?

Osaston luetuimmat