Raskaana olleen naisen kuolema sytytti Puolassa suuria mielenosoituksia, joissa vastustettiin tiukentuneita aborttilakeja: ”Nykyinen lainsäädäntö tappaa naisia” - Ulkomaat | HS.fi

Raskaana olleen naisen kuolema sytytti Puolassa suuria mielenosoituksia, joissa vastustettiin tiukentuneita aborttilakeja: ”Nykyinen lainsäädäntö tappaa naisia”

Raskauden aiheuttamiin komplikaatioihin kuolleen äidin perheen mukaan sairaala kieltäytyi toimenpiteistä, koska hoitohenkilökunta pelkää tiukentuneita aborttilakeja.

7.11.2021 15:37

Kymmeniätuhansia ihmisiä osallistui lauantaina Puolassa mielenosoituksiin, joissa vastustettiin tiukentuneita aborttilakeja. Kyseessä oli suurin aborttioikeuksia vaativa mielenosoitus pitkiin aikoihin.

Mielenosoitus sai kipinän siitä, kun puolalainen raskaana oleva nainen kuoli komplikaatioihin, jotka olisi ehkä voitu estää abortilla.

Mielenosoittajien mukaan 30-vuotiaan naisen kuolema oli seurausta yhdeksän kuukautta sitten läpi ajetusta tiukentuneesta aborttilaista.

”Hänenkin sydämensä sykki!” mielenosoittajat huusivat brittilehti The Guardianin mukaan viitaten 30-vuotiaaseen äitiin, joka kuoli Pszczynan kaupungin sairaalassa syyskuussa.

Mielenosoituksiin osallistui monia oppositiopoliitikkoja, mukaan lukien Eurooppa-neuvoston entinen puheenjohtaja Donald Tusk.

Nainen kuoli tiettävästi verenmyrkytykseen syyskuussa sen jälkeen, kun sikiö oli kuollut hänen kohtuunsa. Asia nousi julkisuuteen vasta viime viikolla.

Nainen oli ollut 22. viikolla raskaana. Hänellä oli lisäksi yhdeksänvuotias lapsi.

Hänen perheensä mukaan sairaalan henkilökunta kieltäytyi hengen pelastavasta hoidosta, koska pelkäsi joutuvansa oikeuteen tiukan aborttilain vuoksi.

Kymmenen vuotta naimisissa ollut Izabela, jonka sukunimeä ei ole kerrottu julkisuuteen, oli kuvaillut sairaalassa heikentyvää tilaansa tekstiviesteissä perheelleen.

”Aborttilain vuoksi minun pitää nyt vain pysytellä sängyssä, eivätkä he voi tehdä mitään”, Izabela oli viestitellyt äidilleen sairaalasta, uutistoimisto AFP kertoo.

”He haluavat odottaa, että lapsi kuolee tai että jotain muuta alkaa tapahtumaan. Jos ei ala, niin hienoa, odotettavissa on verenmyrkytys”, hän oli jatkunut.

Nainen kuoli seuraavana aamuna kello neljä. Alkuperäisen ruumiinavauksen mukaan kuolinsyy oli elimistössä olevien bakteerien aiheuttama šokkitila.

”Kuume nousee. Toivon, ettei minulla ole verenmyrkytystä, silloin en selviä”, Izabela oli kirjoittanut ennen kuolemaansa.

”Tämä on kauheaa. Ja minun pitää vain odotella.”

Tuhansia ihmisiä kokoontui lauantaina Varsovaan vastustamaan tiukkoja aborttilakeja. Mielenosoittajien mukaan 30-vuotiaan Izabelan kuolema raskausvuoteelle johtuu aborttilain tiukennuksesta.

Mielenosoittajien mukaan Izabela ei olisi kuollut, jos Puolassa ei olisi säädetty tiukkaa aborttilakia.

”Olen täällä varmistaakseni, ettei kenenkään naisen elämää enää riskeerata”, 40-vuotias Ewa Pietrzyk sanoi AFP:lle.

”Nykyinen lainsäädäntö tappaa naisia.”

Naisten oikeuksien järjestöt sanoivat, että mielenosoituksia järjestettiin 70 kylässä tai kaupungissa.

Izabelan perheen julkistaman tiedotteen mukaan Pszczynan sairaalan hoitohenkilökunta oli omaksunut välinpitämättömän ”odotetaan ja katsotaan” -asenteen.

Lue lisää: Järjestö: Ainakin 34 000 puolalais­naista on lain­muutoksen jälkeen hankkinut abortin laittomasti tai ulkomailta

Puolan hallituksen mukaan naisen kuolemalla ei ole mitään tekemistä uuden lain kanssa. Pszczynan sairaalan kaksi lääkäriä on erotettu määräajaksi, ja asiasta on käynnistetty tutkinta.

Katolisen Puolan perustuslakituomioistuin asettui viime vuonna oikeistopopulistisen hallituksen kannalla ja päätti, että sikiön vaurioista johtuvat abortit ovat perustuslain vastaisia.

Tämä johti aborttilain kiristymiseen tammikuussa. Laittoman abortin tekemisestä tai sen avustamisesta voi saada jopa kolme vuotta vankeutta.

EU:n mukaan Puolan perustuslakituomioistuimelta on viety riippumattomuus.

Artikkeliin liittyviä aiheita

Osaston uusimmat

Luitko jo nämä?

Osaston luetuimmat