Sudanin turvajoukot ampuivat vallankaappausta vastustavia mielenosoittajia kyynelkaasulla - Ulkomaat | HS.fi

Sudanin turvajoukot ampuivat vallan­kaappausta vastustavia mielen­osoittajia kyynel­kaasulla

Mielenosoitusten odotetaan jatkuvan kaksi päivää.

Mielenosoittajat polttivat autonrenkaita Sudanin pääkaupungissa Khartumissa sunnuntaina. Sudanin ammattiliittojen yhteisrintama (SPA) on kehottanut ihmisiä kansalaistottelemattomuuteen.

7.11.2021 14:01 | Päivitetty 7.11.2021 20:43

Sudanissa turvallisuusjoukot ovat ampuneet vallankaappausta vastustavia mielenosoittajia kyynelkaasulla pääkaupungissa Khartumissa, kertoivat uutistoimistot sunnuntaina. Lisäksi silminnäkijöiden mukaan kyynelkaasua käytettiin myös Omdurmanissa olleita mielenosoittajia vastaan.

Mielenosoittajat olivat kokoontuneet opetusministeriön eteen osoittamaan mieltään vallan kaapannutta kenraali Abdel Fattah al-Burhania vastaan ja vaatimaan paluuta siviilihallintoon. Opettajien ammattiliiton mukaan mielenosoitus oli ollut rauhallinen istumamielenosoitus.

Uutistoimisto Reutersin mukaan yli 80 ihmistä olisi otettu kiinni mielenosoituksen yhteydessä.

Sudanin ammattiliittojen yhteisrintama (SPA) on kehottanut ihmisiä kansalaistottelemattomuuteen ja jatkamaan kaappauksen vastaisia mielenosoituksia sunnuntaina ja maanantaina. Myös osa sairaalojen henkilökunnasta Khartumissa osallistui mielenosoitukseen, eivätkä he siis työskennelleet normaalisti.

Mielenosoituksia oli sunnuntaina useissa kaupungeissa. Mielenosoituksia järjestettiin muun muassa pääkaupunki Khartumissa, Omdurmanissa ja Atbarassa.

”Valta kuuluu kansalle”, huusivat mielenosoittajat.

Maanlaajuiset mielenosoitukset alkoivat sen jälkeen, kun sotilaat kaappasivat Sudanissa vallan 25. lokakuuta.

Mielenosoittajat, jotka vaativat demokraattisen siviilihallinnon palauttamista, ovat ilmoittaneet, että protestit huipentuvat suuriin mielenosoituksiin marraskuun 13. päivänä.

SPA levitti sanomaansa tekstiviesteillä, koska internetyhteydet ovat olleet maassa suureksi osin poikki sitten lokakuun lopulla tapahtuneen vallankaappauksen.

”Aloitamme rakentamalla sulut pääväylille valmistautuaksemme laajaan kansalaistottelemattomuuteen sunnuntaina ja maanantaina”, SPA sanoi Twitterissä varhain sunnuntaina.

Khartumissa mielenosoittajat olivat rakentaneet tiesulkuja valmistautuakseen kansalaistottelemattomuuteen sunnuntaina ja maanantaina.

Sudanin hallinto on käyttänyt kovia otteita mielenosoitusten tukahduttamiseksi ja tähän mennessä ainakin 14 ihmistä on kuollut, kertovat riippumattomat lääkintälähteet.

Al-Burhan kielsi sunnuntaina uutiskanava al-Jazeeran mukaan, että turvallisuusjoukot olisivat vastuussa mielenosoittajien kuolemista, Reuters kertoo. Al-Burhan sanoi myös, ettei hän itse aio osallistua mihinkään hallitukseen, joka muodostetaan siirtymäajan jälkeen.

Al-Burhan on vallankaappauksen jälkeen todennut, että maan poikkeustila loppuu, kun uusi hallitus muodostetaan.

Osaston uusimmat

Luitko jo nämä?

Osaston luetuimmat