Satelliittikuvat osoittavat: Kiinan uusi lentotukialus vastaa lähes Yhdysvaltojen aluksia - Ulkomaat | HS.fi

Satelliitti­kuvat osoittavat: Kiinan uusi lento­tukialus vastaa lähes Yhdysvaltojen aluksia

Kiinalla on jo maailman suurin sotalaivasto, mutta lentotukialusten puuttuminen on ollut merkittävä vaje.

Työntekijöitä Jiangnanin telakalla Shanghaissa.

10.11. 12:40

Kiina on saamassa valmiiksi mahdollisesti jo helmikuussa uuden ja aiempaa selvästi edistyksellisemmän lentotukialuksensa, joka on kulkenut nimellä Type 003.

Asia selviää amerikkalaisen CSIS-tutkimuslaitoksen analysoimista satelliittikuvista Jiangnanin telakalta Shanghaissa.

Aluksesta puuttuu vielä ainakin ase- ja tutkajärjestelmät, jotka asennetaan paikalleen ennen lentotukialuksen siirtoa Jangtsejoelle. Alus on 320 metriä pitkä ja 78 metriä leveä. Yhdysvaltojen puolustusministeriö on arvioinut, että Type 003 voisi olla toimintakuntoinen vuoteen 2024 mennessä.

Aiemmin Kiina on kehitellyt lentotukialusten vaatimaa teknologiaa vanhalla neuvostoaikaisella lentotukialuksella, jonka kiinalaiset kunnostivat Liaoning-alukseksi. Liaoningin jälkeen Kiina käytti oppejaan hyväksi rakentamalla kokonaan oman lentotukialuksen, Shandongin.

Aiempien Kiinan lentotukialusten teknologian on arveltu olevan kehittymätöntä. Uudessa Type 003 -lentotukialuksessa teknologia kuitenkin vastaa lähes yhdysvaltalaisalusten tasoa, arvioi CSIS. Aluksessa on muun muassa samanlainen lentokoneiden katapulttilaukaisujärjestelmä kuin amerikkalaisaluksissa.

Yksin lentotukialusten teknologia ei kuitenkaan tuo herruutta, vaan hyvin monimutkaisten alusten käyttö vaatii pitkälle edennyttä osaamista. Kiinalla ei tätä vielä ole, kun taas Yhdysvalloilla tietotaitoa on kertynyt vuosikymmenten ajan. Jo yksin alusten edistyksellisten, elektromagneettisten lentokoneiden laukaisulaitteiden käyttö on vaativat harjaantumista.

Kiinan merivoimien on arveltu jo olevan maailman suurin taistelulaivojen määrällä mitattuna. Yhdysvaltoihin verrattuna Kiinalle merkittävä vaje on kuitenkin ollut lentotukialusten puuttuminen.

Yhdysvalloilla on käytössä 11 ydinkäyttöistä lentotukialusta, mikä mahdollistaa niiden pitkät toiminta-ajat maailmalla. Kiinan Type 003 ei tiettävästi ole ydinkäyttöinen.

Lentotukialuksilla voidaan osoittaa voimaa maailmanlaajuisesti ja viedä operaatioita kauas omilta rannoilta.

”Kiina haluaa näyttää maailmalle, että sillä on kansainvälisen tason merivoimat ja että se on samalla tasolla Yhdysvaltojen kanssa”, totesi CSIS:n Matthew Funaiole CNN:lle.

Kiina on muutoinkin panostanut voimakkaasti sotilasteknologiaan viimeksi kuluneiden vuosien aikana. Erityisesti Kiina haluaa sotilasherruuden lähialueillaan.

Aiemmin marraskuussa myös selvisi, että Kiina on kehittänyt ohjusjärjestelmiä, joilla se voisi tuhota amerikkalaisia lentotukialuksia. Asia selvisi satelliittikuvista, joissa näkyi Kiinan aavikolle rakentamia maalitauluja amerikkalaisaluksista.

Kiina on myös simuloinut iskua amerikkalaisten tukikohtaan propagandavideollaan.

Artikkeliin liittyviä aiheita

Osaston uusimmat

Luitko jo nämä?

Osaston luetuimmat