Kiinalta ja Yhdysvalloilta yllättävä julistus ilmastokokouksessa: Yhteinen hanke ilmastotoimien tehostamiseksi - Ulkomaat | HS.fi

Kiinalta ja Yhdys­valloilta yllättävä julistus ilmasto­kokouksessa: Yhteinen hanke ilmasto­toimien tehostamiseksi

Yhdysvaltain ilmastolähettiläs John Kerry luonnehti maiden julistusta uudeksi askeleeksi.

Kiinan ilmastolähettiläs Xie Zhenhua kertoi hankkeesta Glasgow'n ilmastohuippukokouksessa.

10.11. 22:38 | Päivitetty 11.11. 8:03

Kiina ja Yhdysvallat julkistivat keskiviikkona yhteisen hankkeen, joka tähtää ilmastotoimien tehostamiseen. Asiasta ilmoitti Kiinan ilmastolähettiläs Xie Zhenhua Glasgow'n ilmastohuippukokouksessa.

”Molemmat osapuolet tunnustavat, että nykyisten pyrkimysten ja Pariisin sopimuksen päämäärien välillä on aukko. Niinpä me aiomme yhdessä vahvistaa ilmastotoimia”, Xie sanoi.

Kiinan ja Yhdysvaltain hiilidioksidipäästöt ovat maailman suurimmat.

Xien mukaan hankkeessa on ”konkreettisia suunnitelmia”, jotka koskevat tehostettuja toimia tällä vuosikymmenellä. Lisäksi Yhdysvallat ja Kiina ovat valmiita ”työskentelemään Pariisin ilmastosopimuksen sääntökirjan viimeistelemiseksi” meneillään olevan Glasgow'n ilmastohuippukokouksen aikana.

Kiinan ja Yhdysvaltain julistuksessa sanotaan molempien maiden muun muassa tunnustavan ilmastokriisin vakavuuden.

Maiden mielestä niiden metaanipäästöjen leikkaaminen tällä vuosikymmenellä on ”välttämättömyys”.

Kiinan ja Yhdysvaltojen yhteisjulistus sai osakseen varauksellista kiitosta.

Ympäristöjärjestö Greenpeacen johtaja Jennifer Morgan toivotti julistuksen tervetulleeksi, mutta muistutti että maiden on osoitettava vahvempaa sitoutumista ilmastotavoitteiden saavuttamiseksi.

Ympäristöjärjestö WWF:n ilmastojohtaja Genevieve Maricle puolestaan katsoi, että maiden julistus tuli Glasgow’n ilmastokokouksen kannalta kriittiseen aikaan ja toi mukanaan lisää toivoa taisteluun ilmastonmuutosta vastaan.

”On silti muistettava, mitä kaikkea näiltä mailta vaaditaan päästöjen vähentämisessä seuraavien yhdeksän vuoden aikana. 1,5 asteen tavoite vaatii koko talouden reagointia”, Maricle totesi Britannian yleisradion BBC:n mukaan.

YK:n pääsihteeri António Guterresin mukaan julistus oli ”tärkeä askel oikeaan suuntaan”. EU:n vihreästä kehityksestä vastaava komissaari Frans Timmermans taas katsoi, että on ”todella rohkaisevaa” nähdä Yhdysvallat ja Kiina yhteistyössä.

”Tämä osoittaa Kiinan ja Yhdysvaltojen tietävän, että asia menee muiden asioiden edelle. Ja se [julistus] todellakin helpottaa meitä pääsemään sopimukseen ilmastokokouksessa”, Timmermans sanoi.

Pariisin ilmastosopimuksessa vuonna 2015 sovittiin tavoitteesta pitää maapallon keskilämpötilan nousu selvästi alle kahdessa asteessa suhteessa esiteolliseen aikaan ja pyrkimyksestä rajata nousu alle 1,5 asteeseen.

Xie sanoi Kiinalla ja Yhdysvalloilla olleen 30 virtuaalitapaamista kymmenen viime kuukauden aikana.

Yhdysvaltain ilmastolähettiläs John Kerry luonnehti maiden julistusta uudeksi askeleeksi. Hän kuvasi tätä hetkeä tulevaisuuden tiekartaksi, kertoi BBC.

”[Tämä julkilausuma tekee] yhdessä toimimisesta välttämätöntä”, Kerry jatkoi.

Artikkeliin liittyviä aiheita

Osaston uusimmat

Luitko jo nämä?

Osaston luetuimmat