”En ole ajatellut koko rokotusta tätä ennen” – Itävallassa alkaa pian ”rokottamattomien lockdown”, joka sai monet entiset rokotusvastaiset jonottamaan rokotetta - Ulkomaat | HS.fi

”En ole ajatellut koko rokotusta tätä ennen” – Itävallassa alkaa pian ”rokottamattomien lockdown”, joka sai monet entiset rokotus­vastaiset jonottamaan rokotetta

Tällä viikolla kaikki ennätykset on lyöty koronaluvuissa Saksassa ja Itävallassa.

Ilmaisia koronatestejä ja koronarokotuksia ilman ajanvarausta oli tarjolla wieniläisessä kauppakeskuksessa perjantaina.

13.11. 14:59

Wien

Perjantai-iltapäivänä wieniläisessä ostoshelvetissä orkesteri tuuttaa muoviporojen keskellä vaskipuhaltimillaan perinnemusiikkia, ja perinteisiin Dirndl-tyylisiin asuihin pukeutuneet naiset markkinoivat olutta.

Ilmainen kalja ei kiinnosta juuri ketään, mutta arviolta pari sataa ihmistä jonottaa kauppakeskuksessa koronavirusrokotetta.

Itävalta kiristää otettaan rokottamattomista, ja se näkyy. Rokotuspaikoilla on vilkasta, sillä pian rokottamattomien vapauksia kavennetaan.

HS:n haastattelut rokotuspaikoilla osoittavat, että rokotuksessa käy nyt moni sellainen, joka oli aiemmin päättänyt vakaasti jättää rokotuksen väliin. Myös itävaltalaismedia on raportoinut tiukennusten lisäävän rokotusintoa.

Rokottautumista yritetään helpottaa ja tehdä houkuttelevammaksi.

Ajanvarausta ei rokotukseen tarvita. Ympäri Itävaltaa järjestetään myös rokotusarpajaistapahtumia, jossa rokotuksen ottaneiden kesken arvotaan arvokkaita tavaroita henkilöautoista alkaen.

Rokotusvastaiset asenteet ovat kuitenkin syvässä.

”Pelkäsin, että kuolen rokotukseen. Tiktokissa, Instagramissa ja kaikkialla netissä näin paljon varoituksia siitä, että rokotukseen voi kuolla”, sanoo 14-vuotias Anna Tadic, joka jonottaa rokotetta ystävänsä Angelina Matrin, 13, kanssa.

He ovat seisoneet jonossa jo puoli tuntia, ja heidän edessään on vielä yhtä paljon ihmisiä kuin heidän takanaan.

Matri on ottanut jo molemmat rokotukset. Hän on lähtenyt tukemaan ystäväänsä rokotuspaikalle. Tabic oli pitkään rokotetta vastaan, mutta taipui lopulta – äiti puhui ympäri.

”Halusin tehdä äidilleni palveluksen”, hän sanoo. Molempien tyttöjen luokkakavereista rokotuksen on ottanut heidän mukaansa vain viisi tai kuusi.

Angelina Matri (vas.) tuli ystävänsä Anna Tadicin tueksi, kun hän tuli ottamaan ensimmäistä koronavirusrokotettaan perjantai-iltapäivänä kauppakeskuksessa Wienissä.

Maurice Pichler ajatteli pitkään, ettei tarvitse rokotetta. Koronapassin tiukennukset muuttivat mielen.

Toisella rokotuspaikalla, Wienin kongressikeskuksella, 17-vuotias Maurice Pichler kertoo taipuneensa rokotukseen, koska ilman sitä ei pääse enää kavereiden kanssa syömään, elokuviin eikä yli 16-vuotiaiden klubeille.

”En ole ajatellut koko rokotusta tätä ennen”, hän sanoo.

Myös Snezana Grujin otti perjantaina rokotuksen, ettei jäisi yhteiskunnan ulkopuolelle sääntöjen kiristyessä.

”Paine on melko kova”, hän sanoo.

”Päätös kypsyi viime viikkoina. Tajusin, että emme pääse tästä pandemiasta ikinä, elleivät kaikki ota rokotetta.”

Ifran Salien (oik.) ajaa Wienin kongressikeskuksella sähköbussia, jolla heikosti liikkumaan pääseviä autetaan rokotuspaikan lähelle.

Snezana Grujin otti perjantaina ensimmäisen koronarokotteensa Wienissä oltuaan kuukausien ajan jyrkästi vastaan koronarokotuksen ottamista.

Maanantaina Itävallan pahimmissa koronapesäkkeissä alkaa ”rokottamattomien lockdown”, jonka on tarkoitus laajentua koko Itävaltaan, Der Standard -lehti kertoi perjantaina. Päätöstä siitä odotetaan sunnuntaina.

Maanantaina alkavat rokottamattomien rajoitukset Itävallan kahdessa osavaltiossa tarkoittavat sitä, että rokottamattomat saavat poistua kotoaan vain työpaikalle, kauppaan, kävelylle tai muita ihmisiä auttaakseen.

Rokottamattomat tarvitsevat töissä käyntiin negatiivisen testituloksen, joko korkeintaan 24 tuntia vanhan antigeenitestin tai 72 tuntia vanhan PCR-testin tuloksen.

Rokotetta koronavirustautia vastaan on ollut Itävallassa vaivattomasti tarjolla halukkaille jo kuukausia, kuten muuallakin Euroopassa.

Silti rokotustahti on ollut liian hidas, ja tartuntojen määrät ovat nousseet räjähdysmäisesti viime viikkoina, samoin kuin monin paikoin Saksassa.

Päivittäisten tartuntojen määrissä ja paikallisissa ilmaantuvuusluvuissa Saksa ja Itävalta ovat lyöneet aiemmat ennätykset koko pandemian ajalta. Eniten tartuntoja on alueilla, joilla on vähiten rokotettuja.

Suomessa koko väestön rokotuskattavuus on 70,7 prosenttia. Saksassa vastaava luku on 66,8 prosenttia, ja Itävallassa 63,1 prosenttia.

Teho-osastojen hädästä raportoidaan useilla seuduilla Saksassa ja Itävallassa.

Pelkästään Ylä-Itävallan osavaltiossa, jossa on noin 1,5 miljoonaa asukasta, on peruttu marraskuussa lähes neljä sataa leikkausta koronavirustautia sairastavien tehohoitopotilaiden takia. Ylä-Itävallan lisäksi kriisi koettelee Salzburgin aluetta.

Koronapassi on ollut alusta alkaen monissa Euroopan maissa laajempi kuin Suomessa.

Nyt tulevat kiristykset tulevat siis aiemman koronapassin päälle, joka alun perin salli myös koronatestituloksen oikeuttamaan sisäänpääsyä. Tiukemmassa mallissa vain rokotustodistus tai todistus paranemisesta kelpaavat.

Jo viime maanantaista asti rokotustodistus tai todistus paranemisen tuomasta immuniteetista on vaadittu ravintoloissa, kahviloissa, kampaamoissa, konserteissa, teattereissa, elokuvateattereissa ja muissa vapaa-ajan paikoissa kaikkialla Itävallassa.

Sama sääntö on tulee voimaan myös esimerkiksi Berliinissä. Negatiivisella testituloksella ei enää pääse ravintoloihin.

Keski-Euroopassa lisättiin matkustusrajoituksia useiden maiden välillä perjantaina. Saksassa palautetaan lauantaista alkaen maksuttomat antigeenitestit kaikkien asukkaiden saataville.

Wienin ravintoloissa ja kahviloissa tarjoilijat tarkistavat koronapassit pöytiin ohjaamisen tai tilauksen ottamisen yhteydessä.

Wienin kuuluisimmassa kahvilassa Café Hawelkassa 81-vuotias Günter Hawelka torkkuu istuviltaan päiväunilla sanaristikon ääressä.

”Saan ottaa töissä päiväunia, koska olen antanut yrityksen hoidon seuraavalle sukupolvelle”, hän sanoo.

Günter Hawelka on kuuluisan wieniläiskahvilan senioriyrittäjä, ja hänen mielestään asiakkaiden rokotuspakko ei ole yrittäjille ongelma.

Hawelkan mukaan osan asiakaskunnasta rajaaminen ulkopuolelle rokotuksen perusteella ei ole yrittäjän näkökulmasta ongelma. Päinvastoin.

”En ymmärrä, miksi ihmiset eivät ota rokotusta. Se suojaa meitä kaikkia.”

Koronapassien tarkastaminen ei ole ravintolalle Hawelkan mukaan mikään ongelma. Myös poliisi käy välissä tarkistamassa, että kaikki sujuu sääntöjen mukaan.

”Tähän mennessä kaikki on mennyt hyvin”, Hawelka sanoo.

Suomessa jotkut yrittäjät ovat arvioineet, että ravintoloita joudutaan sulkemaan, jos koronapassisääntöjä tiukennetaan.

Lue lisää: Uudet rajoitukset uhkaavat sulkea baareja Helsingin seudulla – ”Puolet asiakkaistamme tippuu, jos koronapassia vaaditaan”

Perjantaina ensimmäisen rokoteannoksensa Wienissä hakenut Snezana Grujin syyttää Itävallan katastrofaalisesta tautitilanteesta poliitikkoja.

”Oli virhe, että poliitikot ottivat vastuun pandemian hoidosta”, hän sanoo.

Itävallan liittokansleri vaihtui lokakuussa, kun Sebastian Kurz joutui eroamaan korruptioepäilyiden takia. Grujinin mielestä Kurz ehti sekoittaa asiat julistamalla vuorotellen kovia sulkuja ja sitten taas pandemian päättyneeksi.

”Poliitikot eivät tiedä, mitä tehdä. He puhuvat kuin pienille lapsille ja sanovat sen, mitä arvelevat enemmistön haluavan kuulla”, hän sanoo.

Avoimesti rokotekriittisiä tunnettuja poliitikkoja on oikeistopopulistisissa puolueissa niin Saksassa kuin Itävallassa.

Grujinin mielestä pelko uusia rokotteita kohtaan olisi pitänyt ottaa vakavasti, eikä vain hokea, että ottakaa rokote.

”Tämän paineen (koronapassin tiukennukset) he olisivat voineet luoda jo kesällä.”

Osaston uusimmat

Luitko jo nämä?

Osaston luetuimmat