Yhdysvallat varoitti Venäjää tekemästä ”vakavia virheitä” Ukrainan rajalla - Ulkomaat | HS.fi

Yhdys­vallat varoitti Venäjää tekemästä ”vakavia virheitä” Ukrainan rajalla

Yhdysvaltojen mukaan Venäjällä on ollut poikkeuksellista sotilaallista aktiivisuutta Ukrainan rajalla.

Venäjän tukemat kapinalliset harjoittelivat Luhanskin laitamilla Ukrainassa 23. syyskuuta.

11.11.2021 12:07

Yhdysvallat on varoittanut Venäjää kovasanaisesti tekemästä ”vakavia virheitä” Ukrainan rajalla. Yhdysvaltojen mukaan Venäjällä on nähty viime aikoina ”poikkeuksellista sotilaallista toimintaa” Ukrainan rajan tuntumassa.

”Meillä ei ole selvyyttä Venäjän aikeista, mutta tiedämme kyllä, millaisia pelejä Venäjä pelaa”, Yhdysvaltojen ulkoministeri Antony Blinken sanoi uutistoimistojen mukaan Washingtonissa, missä hän isännöi Ukrainan ulkoministerin Dmytro Kuleban vierailua.

”Olemme huolissamme siitä, että Venäjä saattaa tehdä vakavan virheen yrittäessään toistaa vuoden 2014 tapahtumat kootessaan joukkoja rajalle ja siirtyessään suvereenin Ukrainan alueelle. Venäjä väitti valheellisesti, että sitä oli provosoitu.”

Blinken viittasi seitsemän vuoden takaisiin tapahtumiin, jolloin Venäjä valtasi Ukrainalta Krimin niemimaan ja liitti sen laittomasti itseensä.

Taistelut Ukrainassa jatkuvat yhä. Miehityksessä ja sen jälkimainingeissa olleissa selkkauksissa on kuollut yli 13 000 ihmistä. Lähes 1,5 miljoonaa ihmistä on joutunut jättämään kotinsa.

Tämän vuoden keväällä Venäjän kerrottiin siirtäneen ainakin kymmeniä­tuhansia sotilaitaan Ukrainan rajalle. Yhdysvaltojen ja Ukrainan mukaan Venäjä veti näistä joukoista vain osan myöhemmin takaisin.

Blinken antoi lehdistötilaisuudessa Ukrainalle täyden tukensa.

”Sitoutumisemme Ukrainan suvereniteettiin, itsenäisyyteen ja alueelliseen koskemattomuuteen on raudanluja. Kansainvälinen yhteisö näkee Venäjän läpi sen yrittäessä toistaa aiempia taktiikoitaan”, Blinken sanoi.

Yhdysvallat ei ole kertonut tarkemmin, millaista Venäjän epätavallinen sotilaallinen toiminta Ukrainan rajan läheisyydessä viime aikoina on ollut. Pentagonin edustajan mukaan toiminta on ollut epätavanomaista ainakin laajuutensa puolesta.

Artikkeliin liittyviä aiheita

Osaston uusimmat

Luitko jo nämä?

Osaston luetuimmat