Suomi ja Saksa ovat Puolan rajalla olevien turvapaikanhakijoiden pääkohteet, kertoo luottamuksellinen EU-asiakirja saksalaislehden mukaan - Ulkomaat | HS.fi

Suomi ja Saksa ovat Puolan rajalla olevien turvapaikan­hakijoiden pääkohteet, kertoo luottamuksellinen EU-asiakirja saksalais­lehden mukaan

Ulkoministeriön mukaan Suomeen on tullut tänä vuonna 35 siirtolaista Valko-Venäjän kautta. Venäjän kauttakulkumerkitys EU:n kohtaamassa rajapainostuksessa saattaa kasvaa, arvioi Welt-lehden näkemä EU-asiakirja.

Irakilainen turvapaikanhakija seitsenkuisen vauvan kanssa sai apua aktivisteilta Puolassa keskiviikkona vietettyään perheineen 17 päivää metsässä ja tultuaan työnnetyksi rajan yli kahdeksan kertaa.

11.11.2021 12:13 | Päivitetty 11.11.2021 20:07

Berliini

Saksa ja Suomi ovat Puolan rajalle tuotujen turvapaikanhakijoiden pääkohteet, arvioi saksalaislehti Weltin mukaan luottamuksellinen EU-komission asiakirja, jonka Welt kertoo saaneensa käsiinsä.

EU-komission asiakirja, jota Welt siteeraa, arvioi myös, että Venäjän merkitys turvapaikanhakijoiden kuljetuksessa kohti EU:n rajoja voi kasvaa.

Viron ja Latvian rajan läheisyydessä olevan venäläisen Pihkovan lentokentän arvioidaan asiakirjassa olevan mahdollinen salakuljetusreitin asema, josta turvapaikanhakijat voisivat pyrkiä EU:n maaperälle.

STT kysyi vahvistusta Weltin tiedoille EU-komission päivittäisessä tiedotustilaisuudessa. Tiedottaja Adalbert Jahnz vastasi, ettei pysty kommentoimaan mitään operationaalisia arvioita tilanteesta. Hän ei myöskään halunnut spekuloida, millaisia pyrkimyksiä EU-alueelle Valko-Venäjän kautta yrittävillä ihmisillä on.

Suomen ulkoministeriöstä kerrotaan HS:lle, että Suomeen on tullut tänä vuonna 35 Valko-Venäjän kautta saapunutta siirtolaista. Heistä noin 20 on hakenut turvapaikkaa Suomesta.

Ulkoministeriön mukaan Suomi ei ole Puolan rajalla olevien turvapaikanhakijoiden pääkohdemaa. Ulkoministeriö kertoo Saksaan saapuneen noin 8 400 siirtolaista Valko-Venäjän kautta.

Maahanmuuttoviraston vastaanottoyksiköiden tulosalueen johtaja Kimmo Lehto kertoo STT:lle, että turvapaikanhakijoiden rekisteröinnin yhteydessä on saatu puhuttamalla tai asiakirjoista tietoja, joista voidaan päätellä, että he ovat todennäköisesti tulleet Valko-Venäjältä.

Lehdon mukaan Suomen viranomaisilla on hyvät tiedot Baltian maiden toiminnasta, eikä hän usko satojen tai tuhansien ihmisten siirtymiseen kohti Suomea.

Myös Rajavartiolaitos kertoi torstaina, että reittiä käyttävien siirtolaisten pääkohteet ovat Keski-Euroopassa.

Video näyttää, kuinka Puolan rajaviranomaiset ottivat siirtolaisia kiinni Valko-Venäjän-vastaisella rajalla:

Saksalaislehden saama komission asiakirja valottaa myös turvapaikanhakijoiden salakuljetusta. Kiinniotetut salakuljettajat ovat useimmiten Saksassa asuvia iranilaisia, irakilaisia, syyrialaisia ja turkkilaisia, lehti kertoo.

Joukossa on myös valkovenäläisiä, joilla on Schengen-viisumi Puolaan, sekä Hollannissa asuvia syyrialaisia.

HS:n haastattelussa lokakuussa saksalaisen vastaanottokeskuksen johtaja luonnehti turvapaikanhakijoiden salakuljetuksen muistuttavan matkatoimistotoimintaa.

HS:n Saksassa tapaamat turvapaikanhakijat kertoivat maksaneensa salakuljettajille tuhansia dollareita, 3 000–7 000 dollaria, matkastaan Lähi-idästä EU:hun.

SaksaanSaksan asema turvapaikanhakijoiden tärkeimpänä kohdemaana on ollut syksyn aikana ilmi selvä. Valko-Venäjän ja Puolan rajalla jumissa olevien on raportoitu huutavan ”Germany, Germany”.

Valko-Venäjä lennättää turvapaikanhakijoita pääkaupunkiinsa Minskiin muun muassa Irakista, Turkista ja monista muista Lähi-idän maista. Turvapaikanhakijoita tulee mediatietojen mukaan myös Moskovan kautta Minskiin.

Valko-Venäjän joukot saattavat turvapaikanhakijoita EU:n ulkorajoille painostaakseen EU:ta. Toiminta on jatkunut jo kuukausia ja kiihtynyt viime päivinä.

Osaston uusimmat

Luitko jo nämä?

Osaston luetuimmat