Xi Jinpingin valta naulattiin kirjoihin ja kansiin – ”Vaikea nähdä tämän muotoilun jälkeen, että Xi astuisi syrjään ensi vuonna” - Ulkomaat | HS.fi

Xi Jinpingin valta naulattiin kirjoihin ja kansiin – ”Vaikea nähdä tämän muotoilun jälkeen, että Xi astuisi syrjään ensi vuonna”

Xi nimetään aika suoraan puolueen aatteelliseksi lähteeksi.

Mies kuvasi matkapuhelimella Kiinan presidentin Xi Jinpingin kuvaa Kiinan kommunistipuolueen museossa Pekingissä torstaina 11. marraskuuta.

11.11.2021 18:01

Peking

Odotusten mukaan Kiinan kommunistinen puolue nosti johtajansa Xi Jinpingin roolin entistä keskeisemmäksi torstaina päättyneessä keskuskomitean kokouksessa.

Xin ajatusten merkitystä alleviivataan harvinaislaatuisella tavalla puolueen 100-vuotista historiaa käsittelevässä päätöslauselmassa, josta torstaina jo kerrottiin julki pitkä tiivistelmä.

”Se naulasi Xin aatteellisen ylivallan puolueessa. Tämän muotoilun jälkeen on vaikea nähdä, että Xi astuisi syrjään ensi vuonna puoluekokouksessa”, sanoo Turun yliopiston professori Lauri Paltemaa, joka on erikoistunut Kiinan kommunistisen puolueen historiaan.

Kiinan kommunistisen puolueen ja samalla Kiinan johtajilla on ollut tapana olla vallassa vain kymmenen vuotta, mutta Xi on näyttänyt pitkään merkkejä siitä, että hän jatkaa pidempään.

Yleensä puolueessa on korostettu puoluetta ikään kuin kollektiivisena ajattelun lähteenä.

”Nyt sanotaan aika suoraan, että toveri Xi on ajattelun luoja ja tätä ajattelua puolue noudattaa.”

Päätöslauselma siis periaatteessa kertoo kommunistisen puolueen satavuotisesta taipaleesta.

Torstaina annetussa versiossa Mao Zedongin, Deng Xiaopingin, Jiang Zeminin ja Hu Jintaon aika käydään nopeasti läpi. Viimeiselle kymmenelle vuodelle – Xin ajalle ja ajatuksille – annetaan paljon tilaa. Xin oppi tunnetaan nimellä uusi sosialismi kiinalaisin erityispiirtein.

”Paperissa pyrittiin osoittamaan, että puolue on aina pyrkinyt samaan päämäärään kuin nyt eli saattamaan Kiinan uuteen nousuun, ja että nyt on Xin aika.”

Odotusten mukaan puolue näyttää käsittelevän historiaansa ja Kiinan historiaa tällä kertaa hyvin myönteisessä valossa.

Vastaavia puolueen historiaa luotaavia päätöslauselmia on tehty vain kahdesti aiemmin, vuonna 1945 Maon aikaan ja 1981 Dengin aikaan. Niissä tarkasteltiin enemmän myös historian kipukohtia.

Lue lisää: Kiinassa päätetään tällä viikolla historiasta – ja uusi menneisyys paaluttaa pitkälle maan tulevaisuuden

Paltemaasta on mielenkiintoista, kuinka 1980-luvulta alkaen Kiinassa vallinnut avautumisen ja uudistumisen politiikka on tuoreessa päätöslauselmassa mukana pienemmässä roolissa kuin puolueen viime vuosikymmenten lauselmissa.

”On se nytkin mukana, mutta se on vain yksi säie muun joukossa.”

Tämä saattaa Paltemaan mukaan viitata siihen, että muutkin asiat kuin talouskasvu nähdään tärkeänä.

Ja tästähän on jo nähty esimerkkejä: Xi haluaa vaurauden jakautuvan kansalaisten kesken tasaisemmin. Hän on kurittanut isoja yrityksiä ja pannut kansalaisia haittaavaa asuntokeinottelua kuriin.

”Lähes sosiaalidemokraattista käytännön politiikkaa.”

Artikkeliin liittyviä aiheita

Osaston uusimmat

Luitko jo nämä?

Osaston luetuimmat