Lukašenka väitti Puolan aseistavan pakolaisia ja uhkasi Eurooppaa kaasuhanan sulkemisella - Ulkomaat | HS.fi

Lukašenka väitti Puolan aseistavan pakolaisia ja uhkasi Eurooppaa kaasuhanan sulkemisella

Valko-Venäjän presidentti haukkui Puolan rajaviranomaisia ”fasisteiksi” ja ”Gestapoksi”.

Aljaksandr Lukašenka piti lehdistötilaisuuden syyskuussa Minskissä keskusteltuaan Venäjän presidentin Vladimir Putinin kanssa.

11.11.2021 19:44

Valko-Venäjän itsevaltainen presidentti Aljaksandr Lukašenka väitti torstaina puolalaisten aseistavan Puolan puolelle rajaa päässeitä pakolaisia ja siirtolaisia ja yrittävän ilmeisesti aseistaa samaa väkeä Valko-Venäjän puolella rajaa.

Lukašenka esitti väitteensä pitäessään hallitukselle käskynjaon ajankohtaisten ongelmien ratkaisemisesta. Presidentti väitti aseiden olevan peräisin ”Donbassista” eli Itä-Ukrainan sotatoimialueelta. Mitään todisteita väitteille Lukašenka ei esittänyt, eikä sellaisia ole muualtakaan kuultu.

”Kahden viimeksi kuluneen vuorokauden aikana on jaeltu aseita”, Lukašenka sanoi ja kertoi keskustelleensa tilanteesta Venäjän presidentin Vladimir Putinin kanssa.

”Mistä hyvästä aseita tuodaan? Koska halutaan virittää provokaatio”, Lukašenka väitti.

Lue lisää: Putin voisi lopettaa siirtolaisten kulun Valko-Venäjältä Puolaan yhdellä puhelulla Lukašenkalle mutta ei tee sitä, sanoo tutkija

Valko-Venäjän kautta Liettuaan, Latviaan ja Puolaan on tullut tänä syksynä tuhansia pakolaisia, joiden kuljetusta EU pitää järjestelmällisenä ja osana Lukašenkan länttä vastaan käymää hybridisotaa.

Lukašenkan tietojen mukaan yksin Bruzkin-raja-asemalla Grodnon alueella Puolan vastaisella rajalla oli torstaina 1 790 rajan ylitse pyrkivää siviiliä. Puolan puolella rajapuomia taas oli Valko-Venäjän presidentin mukaan 322 siirtolaista, joita puolalaiset yrittivät häätää takaisin Valko-Venäjälle.

Lukašenka sanoi olevansa huolissaan lasten ja raskaana olevien naisten kohtalosta pakkasten alkaessa. Presidentti syytti puolalaisia pakolaisten pahoinpitelyistä ja nimitti Puolan rajaviranomaisia ja sotilaita ”fasisteiksi” ja ”Gestapoksi”.

Lukašenka vihjaisi lisäksi, että seuraavaksi Valko-Venäjälle tulleet pakolaiset voivat pyrkiä Ukrainaan. Väitteisiin organisoidusta ihmiskuljetuksesta presidentti ei puuttunut vaan sanoi Valko-Venäjän olevan vain yksi useista laittomien siirtolaisten käyttämistä reiteistä.

Mahdollisiin uusiin Valko-Venäjän vastaisiin pakotteisiin Lukašenka vastasi uhkaamalla sulkea Valko-Venäjän lävitse kulkevan kaasuputken, joka tuo Eurooppaan kaasua Jamalin niemimaalta Venäjältä. Presidentti huomautti, että länteen menevän kaasun määrä putkessa ovat viime aikoina kasvanut huomattavasti.

”Me lämmitämme Eurooppaa ja siitä hyvästä he uhkailevat meitä!” Lukašenka hämmästeli. ”Entäpä jos pysäytämme kaasun virtaamisen?”

Lue lisää: Kaasu kallistuu Euroopassa, koska Venäjä kiristää tuontia juuri ennen Nord Stream 2:n käyttöönottoa: ”Energia ja kaasu ovat Venäjän muskelit”

Venäjän presidentti Vladimir Putin ja Saksan liittokansleri Angela Merkel keskustelivat torstaina puhelimitse muun muassa Valko-Venäjän länsirajojen siirtolaistilanteesta. Putin neuvoi Merkeliä suoriin neuvotteluihin Valko-Venäjän kanssa.

Kyseessä oli jo toinen Putinin ja Merkelin puhelinneuvottelu kahden päivän aikana, kertoo uutistoimisto Reuters.

Osaston uusimmat

Luitko jo nämä?

Osaston luetuimmat