NY Times: Yhdysvallat salaili yli kaksi vuotta iskua, jossa tapettiin 70 ihmistä Syyriassa: ”Pudotimme pommeja juuri 50 naisen ja lapsen päälle” - Ulkomaat | HS.fi

NY Times: Yhdysvallat salaili yli kaksi vuotta iskua, jossa tapettiin 70 ihmistä Syyriassa: ”Pudotimme pommeja juuri 50 naisen ja lapsen päälle”

Ilmaisku tapahtui vuonna 2019 Syyriassa, kun Yhdysvaltain joukot pudottivat kaksi pommia ihmisjoukon päälle. Isku ja sen uhriluku salattiin pitkään huolimatta siitä, että Yhdysvaltojen asevoimien edustajat epäilivät sen olleen sotarikos.

Yhdysvaltojen liittoumassa mukana olleen SDF-joukkojen jäsen käveli Baghuzissa 23. maaliskuuta 2019.

14.11.2021 10:02

Yhdysvallat on yrittänyt salailla Syyriassa vuonna 2019 tekemäänsä kymmeniä ihmisiä tappanutta ilmaiskua ja sen uhrilukua. Arviolta 70 ihmistä tappanut isku on haluttu salata siitä huolimatta, että sitä epäiltiin sotarikokseksi.

Asia käy ilmi The New York Times -lehden selvityksestä.

Isku tehtiin Isis-äärijärjestöä vastaan käydyn sodan jälkinäytöksessä Baghuzin kylässä vuoden 2019 maaliskuussa. Yhdysvallat oli ajanut liittolaisineen äärijärjestön nurkkaan muun muassa ilmaiskujensa avulla.

Baghuz oli äärijärjestön viimeisimpiä tukikohtia, jossa sen taistelijoiden lisäksi oli joukossa naisia ja lapsia. Osa heistä oli mukana vapaaehtoisesti, osa vastentahtoisesti.

Qatarissa sijaitsevan Yhdysvaltojen ilmavoimien tukikohdan sotilaat seurasivat epäuskoisina näytöiltään Baghuzin tapahtumia.

Näyttöjen ruuduilla näkyi miehittämättömän lennokin välittämää kuvaa ihmisjoukosta, joka oli hakeutunut suojaan joen uoman läheisyyteen. Joukossa oli naisia ja lapsia. Yhtäkkiä ruutuihin piirtyi kuvia yhdysvaltalaisista hävittäjistä, joista ensimmäinen pudotti noin 220 kilon pommin joukon päälle.

Pian tämän jälkeen näkyi toinen hävittäjä, joka sekin pudotti pomminsa. Tällä kertaa pommilla on painoa noin 900 kiloa, ja se tappoi suurimman osan ensimmäisestä pommista selviytyneistä.

”Kuka pudotti tuon?”, hämmentynyt analyytikko kirjoitti turvasalattuun viestintäpalveluun, jonka avulla lennokkia ohjattiin.

”Pudotimme pommeja juuri 50 naisen ja lapsen päälle”, toinen analyytikko vastasi.

Kyseessä oli yksi Isis-järjestön vastaisen sodan vakavimmista iskuista siviiliuhrien lukumäärässä. Iskua seurannut lakiasiaupseeri merkitsi sen välittömästi mahdolliseksi sotarikokseksi, jota vaatii lisätutkimusta.

Tästä huolimatta Yhdysvaltojen puolustusministeriön virkailijat viivyttelivät raportin teossa ja siivosivat sen lopullisesta versiosta kaikki maininnat iskusta.

”Johto näytti haluavan vain haudata kaiken tämän. Kukaan ei halunnut olla missään tekemisissä sen kanssa”, sanoo puolustusministeriön kanssa yhteistyötä tehnyt analyytikko Gene Tate.

”Tämä saa menettämään uskon järjestelmään, jossa ihmiset yrittävät parhaansa tehdäkseen oikein, mutta kukaan johtavassa asemassa oleva ei halua kuulla siitä.”

Yhdysvaltojen viranomaislähteet ovat kiistäneet New York Timesin ja haastateltujen väitteet. Heidän mukaansa asiassa on toimittu normaalien käytäntöjen mukaan.

Iskun takana oli erikoisjoukkojen osasto, jossa oli mukana muun muassa Delta Force -erikoisjoukkojen sotilaita.

Tämä Task Force 9 -nimellä kulkenut osasto käytti sodan säännöistä löytyvää porsaanreikää, jonka avulla se pystyi pyytämään ilmaiskuja tilanteissa, joissa iskut voivat todennäköisesti johtaa myös siviiliuhreihin.

Kyseinen säännös ”vetoaminen välittömään vaaraan”, ja sen avulla voidaan kiertää normaalit suojamekanismit, kuten iskujen laillisuuden määrittäminen. Yhdysvaltain ilmavoimien asianajaja Dean W. Korsakin mukaan korkea-arvoiset upseerit ovat käyttäneet ”tarkoituksella ja systemaattisesti”.

Lisäksi jotkin joukot keksivät Korsakin mukaan iskujen jälkeen tehtyihin raportteihinsa valheellista sisältöä, jolla ilmaiskuja voitiin perustella. Maan asevoimat eivät myöskään seuranneet omia protokolliaan iskujen tutkimisessa ja raportoinnissa.

Isis-taistelijoita ja heidän perheitään kävelemässä Baghuzin kylästä antautumisen jälkeen maaliskuussa 2019.

Tämä ”vetoaminen välittömään vaaraan” on johtanut Human Rights Watchin mukaan tuhansiin siviilikuolemiin, joiden syypäinä olivat Yhdysvaltain ja sen liittolaisten joukot.

Yhdysvaltojen asevoimien omien virallisten laskelmien mukaan vuonna 2019 Syyriassa ja Irakissa tehtiin lähes 1 000 iskua, joissa käytettiin yhteensä 4 729 pommia ja ohjusta. Siviiliuhreja syntyi asevoimien mukaan vain 22. Baghuzin iskua ei mainita laskelmissa ollenkaan.

Artikkeliin liittyviä aiheita

Osaston uusimmat

Luitko jo nämä?

Osaston luetuimmat