Bulgariassa pidetään jo kolmannet parlamenttivaalit tänä vuonna - Ulkomaat | HS.fi

Bulgariassa pidetään jo kolmannet parlamentti­vaalit tänä vuonna

Ovensuukyselyiden perusteella vasta syyskuussa perustettu poliittinen liike olisi saamassa yli neljännesosan äänistä. Pääministeri Boiko Borisovin Gerb-puolue on saamassa 23 prosenttia äänistä.

Liikkuvan äänestyspaikan henkilökunta valmistautui töihin ja turvaamaan karanteenissa olevien ihmisten äänestysmahdollisuuden sunnuntaina Bulgarian pääkaupunki Sofiassa. Bulgarian koronarokotuskattavuus on EU:n matalin, vain 23 prosenttia.

14.11.2021 11:54 | Päivitetty 15.11.2021 5:25

Euroopan unionin köyhimmässä jäsenmaassa Bulgariassa pidettiin sunnuntaina jo kolmannet parlamenttivaalit tänä vuonna. Tämä johtuu siitä, ettei maahan ole saatu muodostettua hallitusta.

Vuoden ensimmäiset parlamenttivaalit pidettiin huhtikuussa ja toiset heinäkuussa.

Heinäkuun vaaleissa äänesti vain 42 prosenttia äänioikeutetuista, mikä oli matalin lukema sitten kommunismin romahtamisen vuonna 1990.

Näiden vaalien lopputuloksina on syntynyt parlamentteja, jota eivät ole pystyneet muodostamaan hallitusta.

Vajaan seitsemän miljoonan asukkaan Bulgariassa halutaan saada päätökseen pääministeri Boiko Borisovin lähes keskeytyksettä jatkunut kahdentoista vuoden valtakausi. Keskustaoikeistolaista Gerb-puoluetta johtavalla Borisovilla on niskassaan useita epäilyjä julkisten varojen väärinkäytöstä.

Ovensuukyselyiden perusteella syyskuussa perustettu poliittinen liike Me jatkamme muutosta (We Continue the Change) olisi saamassa yllättävän hyvän tuloksen. Liikkeelle ennustetaan 26 prosenttia äänistä.

Borisovin Gerb-puolue on puolestaan saamassa 23 prosenttia äänistä.

Bulgarialaisten usko politiikkaan on mennyt, eikä äänestysprosentin odoteta nousevan korkeaksi nytkään.

Lisäksi väliaikaiset hallitukset eivät ole onnistuneet koronaviruksen torjunnassa tarvittavien rajoitusten asettamisessa. Myös Bulgarian rokotuskattavuus on Euroopan alhaisin: noin 23 prosenttia koko väestöstä on saanut täyden rokotussarjan.

Uutistoimisto AFP:n haastattelemien vaalitarkkailijoiden mukaan Borisovin ei kuitenkaan enää uskota yltävän neljättä kertaa pääministeriksi.

AFP:n mukaan marraskuun vaalien toivona näyttäytyivät jo aiemmin Me jatkamme muutosta -liike. Sen perusti kaksi huippuyliopisto Harvardin käynyttä liikemiestä. Kiril Petkov ja Assen Vassilev luottavat siihen, että pystyvät yhdistämään Borisovia vastustavia ihmisiä.

”Bulgaria on matkaamassa uudella polulla”, Petkov julisti äänestysajan päätyttyä.

”Jos voimme lopettaa [korruption] ja jakaa varoja veronmaksajien hyvinvoinnin eteen, voimme saada yhteisymmärryksen aikaan monen eri puolueen kanssa.”

Presidentti Rumen Radev, entinen taistelulentäjä ja ilmavoimien komentaja, on syyttänyt Borisovia ”mafiosomaisesta” hallintatavasta, kun taas Borisov on soimannut presidenttiä hallituksen työn sabotoinnista.

Radev on itsekin ehdokkaana. Bulgariassa pidetään nimittäin presidentinvaalit marraskuun lopulla, ja Radev pyrkii niissä jatkokaudelle.

Osaston uusimmat

Luitko jo nämä?

Osaston luetuimmat