Tv-yhtiö Al-Jazeeran maapäällikkö otettiin kiinni Sudanissa, maan mielenosoituksissa kuollut viikonloppuna kuusi - Ulkomaat | HS.fi

Tv-yhtiö Al-Jazeeran maa­päällikkö otettiin kiinni Sudanissa, maan mielen­osoituksissa kuollut viikonloppuna kuusi

Mielenosoitukset vastustavat lokakuussa tehtyä sotilasvallankaappausta. Vallassa olevat sotilaat ovat kohdistaneet sortotoimia myös muita mediataloja vastaan.

Ihmiset kantoivat Sudanin lippua sotilasvallankaappausta vastustavissa mielenosoituksissa pääkaupunki Khartumissa lauantaina.

14.11.2021 13:49

Sudanin turvallisuusjoukot ovat kiristäneet otettaan maassa toimivista medioista, kertovat muun muassa uutistoimistot AFP ja Reuters.

Kovien otteiden kohteena on ollut muun muassa al-Jazeera -kanava, joka on seurannut tiiviisti maan tilannetta viime kuussa tehdyn sotilasvallankaappauksen jälkeen.

”Turvallisuusjoukot ratsasivat al-Jazeeran maapäällikkö al-Musalami al-Kabbashin talon ja ottivat hänet kiinni”, kanava kertoo Twitterissä.

Kanava tuomitsee kiinnioton jyrkin sanankääntein tiedotteessaan ja vaatii al-Kabbashin välitöntä vapauttamista sekä toimittajien työn turvaamista maassa.

Lisäksi maata käytännössä itsevaltiaan ottein johtava kenraali Abdel Fattah al-Burhan on muun muassa erottanut Sudanin kansallisen television johtajan Luqman Ahmedin. Myös uutistoimisto Sunan johtaja erotettiin tehtävästään sen jälkeen kun sotilaat valtasivat toimiston tilat ja pakottivat toimittajia poistumaan tiloista.

Sotilaat ovat ovat keskeyttäneet myös monien yksityisten radioasemien lähetyksiä sekä katkoneet tietoliikenneyhteyksiä.

Sotilasvalta on myös antanut maan medialisenssejä myöntävän neuvoston johtopestin takaisin Abdelazim Awadille. Hän johti neuvostoa myös itsevaltaisen presidentin Omar al-Bashirin aikaan. Al-Bashir syrjäytettiin maan johdosta vuonna 2019.

Ihmiset ovat osoittaneet mieltään lauantain aikana sotilasvallankaappausta vastaan. Kymmenettuhannet ihmiset marssivat tuolloin eri puolilla maata. Al-Burhan on kiistänyt, että lokakuussa tehty manööveri olisi ollut vallankaappaus. Sen sijaan kyse oli hänen mukaansa yrityksestä ”korjata demokratiasiirtymän kurssi”.

Lue lisää: Sudanissa vallan kaapannut kenraali al-Burhan nimitti uuden hallinnon, johtaa sitä itse

Turvallisuusjoukkojen rajujen otteiden jäljiltä ainakin kuusi ihmistä on riippumattoman ensihoitajien liiton mukaan kuollut, joista viisi ammuttiin kuoliaaksi ja yksi kuoli tukehtumalla kyynelkaasun takia.

Yhteensä sotilasvallankaappausta vastustavissa mielenosoituksissa on kuollut liiton mukaan ainakin 21 ihmistä.

Sudanin poliisi on kiistänyt käyttäneensä kovia ammuksia ja sen mukaan 39 poliisia on ”loukkaantunut vakavasti” yhteenotoissa.

Sotilasvallankaappausta vastustava liittouma, joka oli elintärkeä al-Bashirin syrjäyttämisessä, on kutsunut koolle suuria mielenosoituksia keskiviikolle.

Osaston uusimmat

Luitko jo nämä?

Osaston luetuimmat