Itävalta alkoi keskiyöllä rajoittaa rokottamattomien liikkumista – rajoituksia valvotaan pistotarkastuksin, niiden rikkomisesta voi seurata 1 500 euron sakko - Ulkomaat | HS.fi

Itävalta alkoi keskiyöllä rajoittaa rokottamattomien liikkumista – rajoituksia valvotaan pisto­tarkastuksin, niiden rikkomisesta voi seurata 1 500 euron sakko

Itävallan rajoitustoimien on tarkoitus kestää vähintään kymmenen päivää ja ne koskevat noin kahta miljoonaa ihmistä.

14.11.2021 16:06 | Päivitetty 15.11.2021 8:06

Itävallassa astuivat tänään aamuyöllä kello 00.00 paikallista aikaa liikkumisrajoitukset, jotka koskevat ihmisiä joilla ei ole täyttä koronarokotussarjaa tai todistusta puolen vuoden aikana sairastetusta covid-19-taudista.

Asiasta kertoi Itävallan liittokansleri Alexander Schallenberg tiedotustilaisuudessaan sunnuntaina.

”Tilanne on vakava. Emme ota tätä askelta kevein sydämin, mutta valitettavasti se on välttämätöntä”, Itävallan liittokansleri Schallenberg sanoi lehdistötilaisuudessa sunnuntaina.

Uusien rajoitusten on tarkoitus olla voimassa vähintään kymmenen päivää.

Ihmisiä ei kuitenkaan suljeta kokonaan koteihinsa. Rokottamattomat saavat käydä ruokakaupassa ja lääkärissä. Lisäksi he voivat mennä työpaikoilleen ja kouluun tai rokotuspisteelle ja harrastaa ulkoliikuntaa. Sen sijaan esimerkiksi kampaajalla käyminen on kielletty.

Jokainen on velvollinen esittämään koronatodistuksensa poliisille sitä vaadittaessa. Uusia rajoituksia valvotaan pistotarkastuksin, ja niiden rikkomisesta voi Kurier-lehden mukaan seurata korkeintaan 1 500 euron sakko. Laittoman tapahtuman järjestäneille yrityksille taas voidaan antaa jopa 30 000 euron sakkoja.

Yhden rokotuksen saaneet pääsevät poikkeamaan rajoituksista esittämällä pcr-tyypin koronavirustestin negatiivisen tuloksen.

Rajoitukset koskevat noin kahta miljoonaa itävaltalaista, Kronen Zeitung -lehti kertoo. Alle 12-vuotiaita rajoitukset eivät koske.

Rajoituksia on perusteltu sillä, että Itävallan rokotuskattavuus on viranomaisten mukaan riittämätön samalla kun viruksen tartuntaluvut ovat suuremmat kuin koskaan aiemmin kuluvan vuoden aikana.

Sunnuntaina Itävallassa todettiin edeltävän vuorokauden aikana 11 552 uutta koronavirustartuntaa. Yli 11 700 itävaltalaista on kuollut koronavirustautiin pandemian aikana.

Itävallan noin 8,9 miljoonasta asukkaasta 63,4 prosenttia on saanut täyden rokotuksen koronaa vastaan. Suomessa koko väestöä koskeva vastaava prosenttiosuus on 71,4 prosenttia.

Itävallan pääkaupungissa Wienissä alkavat maanantaina myös 5–11-vuotiaiden koronavirusrokotukset. Euroopan lääkevirasto Ema ei ole vielä antanut suositusta tämän ikäisten rokottamisesta koronavirusta vastaan, mutta EU-maat voivat ryhtyä jakamaan rokotuksia, jos kansanterveydellinen hätätilanne sitä edellyttää.

AFP:n mukaan 5–11-vuotiaille varattiin ajanvarauksen käynnistyttyä reilut 5 000 rokotusaikaa.

Osaston uusimmat

Luitko jo nämä?

Osaston luetuimmat