Euroopassa leviää ajattelu ihmisten jakamisesta kahteen leiriin, ja sille on vahvat perusteet - Ulkomaat | HS.fi

Euroopassa leviää ajattelu ihmisten jakamisesta kahteen leiriin, ja sille on vahvat perusteet

Onko rokotuksesta kieltäytyvä ihminen aina tyhmä ja saako sen sanoa ääneen, kysyy HS:n Berliinin-kirjeenvaihtaja Hanna Mahlamäki.

15.11.2021 15:44 | Päivitetty 15.11.2021 21:22

Wien

Itävallassa astui maanantaina voimaan sulkutila rokottamattomille. Koronaa vastaan rokottamattomat voivat yhä käydä ruokakaupassa ja töissä, mutta muuten heidän elämänsä on äärimmäisen rajattua, niin kuin se oli kaikilla Itävallassa pahimpien korona-aaltojen aikaan ennen rokotetta.

Yleensä politiikan avulla halutaan vähentää vastakkainasetteluja ihmisryhmien välillä, mutta Itävallasta alkanut ja muuallekin leviävä ajattelu jakaa ihmiset kahteen leiriin: rokotetuilla on enemmän vapauksia kuin rokottamattomilla.

Saksassakin rokottamattomien pääsy vapaa-ajan huveihin on jo monin paikoin mennyttä.

Ihmiset jonottivat koronarokotusta ilman ajanvarausta Wienin merkittävimmässä kirkossa, Stephansdomissa eli Pyhän Tapanin katedraalissa perjantaina.

Haastattelin Itävallassa useita ihmisiä, jotka eivät emmi sanoa suoraan: Ihmiset, jotka eivät ole ottaneet koronavirusrokotetta, ovat todennäköisesti tyhmiä ja uskovat internetin valheita. Kahtiajako on ihmisten puheissa selvä.

Rokotuspaikalle pitkän henkisen kamppailun jälkeen tullut nainen esitti toisenlaisen näkökulman. Hän halusi, että kirjoitan lehteen: ”Ottakaa vakavasti myös meidät, jotka pelkäämme.”

Hän ei vaikuttanut tyhmältä ihmiseltä, päinvastoin. Mutta hän on pelännyt rokotusta. Hän koki, ettei häntä ole kuunneltu eikä otettu vakavasti ihmisenä.

Kiristyvät säännöt ja neljäs korona-aalto saivat hänet lopulta hakemaan perjantaina ensimmäisen rokotuksensa.

Lue lisää: ”En ole ajatellut koko rokotusta tätä ennen” – Itävallassa alkaa pian ”rokottamattomien lockdown”, joka sai monet entiset rokotus­vastaiset jonottamaan rokotetta

Naisella oli paljon sanottavaa Itävallan oikeistopopulistien johtamasta politiikasta. Hän sanoi menettäneensä uskonsa kaikkiin puolueisiin pandemian aikana. Se ei ole ihme, sillä niin Itävallassa kuin monessa muussakin maassa poliitikot ovat halunneet esiintyä pandemian sankareina aina kun siihen on tarjoutunut mahdollisuus.

Niin kauan kuin näytti siltä, että jokin tiedossa oleva keino taittaisi pandemian selän, poliittinen kriisijohtaminen oli kansan silmissä uskottavaa.

Poliitikot ovat sanoneet: Jaksakaa nyt tämä sulkutila, sitten helpottaa. Ja: Ottakaa rokote, sitten helpottaa.

Lupaukset osoittautuivat tyhjiksi. Pandemia riepottelee taas Eurooppaa.

Saksassa tehohoidon lääkärit ovat kertoneet koronaviruspotilaista, jotka kiistävät kuolemaansa asti koronaviruksen olemassaolon.

On selvää, että moni uskoo internetin valheita, ja se on tyhmää – usein myös vaarallista. Ihmisten haukkuminen sen sijaan ei helpota pandemiaa. Kahtiajakoa ei kannata kiihdyttää.

Ihmisten jakaminen eri ryhmiin politiikan keinoin on tilanne, jossa syytökset leimahtavat helposti vihaksi. Siksi poliitikoilta tarvittaisiin nyt tarkkuutta.

Rauhallisten järkiperusteiden toistelu salaliittoteoreetikolle voi olla turhaa. Rokottamattomat eivät kuitenkaan ole yhtenäinen joukko, joten leimaaminen menee todennäköisesti metsään.

Saksassa ja Itävallassa ei voi monilla alueilla olla varma, saako syöpäpotilas tai onnettomuuden uhri kohta enää hoitoa akuuttiin hätäänsä. Se on peruste sille, että ihmisiä jaetaan nyt kahteen kastiin. Ei tyhmiin ja fiksuihin, vaan niihin, jotka ovat akuutimmassa vaarassa, ja niihin, joilla on parempi suoja.

Oikaisu 15.11. kello 21.22: Jutussa sanottiin aiemmin, että Saksassa kaavaillaan rokotuspakkoa hoitohenkilökunnalle. Ehdotusta rokotuspakosta ei ole tiettävästi tulossa ainakaan toistaiseksi.

Artikkeliin liittyviä aiheita

Osaston uusimmat

Luitko jo nämä?

Osaston luetuimmat