Xi ja Biden varoittivat toisiaan Taiwanin kiistan lietsomisesta: ”Ne jotka leikkivät tulella, polttavat itsensä”, Xin kerrottiin sanoneen huippukokouksessa - Ulkomaat | HS.fi

Xi ja Biden varoittivat toisiaan Taiwanin kiistan lietsomisesta: ”Ne jotka leikkivät tulella, polttavat itsensä”, Xin kerrottiin sanoneen huippu­kokouksessa

Presidentit Joe Biden ja Xi Jinping kertoivat tapaamisen aluksi haluavansa välttää konfliktia ja lisätä yhteistyötä maiden välillä. Presidentit ovat aiemmin keskustelleet puhelimitse.

15.11.2021 21:32 | Päivitetty 16.11.2021 8:24

Washington / Helsinki

Yhdysvaltain ja Kiinan presidentit Joe Biden ja Xi Jinping ”tapasivat” ensimmäistä kertaa presidentteinä tiistaina aamuyöllä Suomen aikaa. Tapaaminen järjestettiin virtuaalisesti, sillä Xi ei ole poistunut Kiinasta pandemian alun jälkeen.

Tapaamisen aikana Biden varoitti Xitä siitä, että Yhdysvallat ”vastustaa voimakkaasti yksipuolisia toimia”, jotka voisivat vaikuttaa Taiwaninsalmen valtatasapainoon. Hän toisti myös perusviestin, että Yhdysvallat on edelleenkin sitoutunut ”yhden Kiinan politiikkaan”, Valkoinen talo tiedotti tapaamisen jälkeen.

Suomeksi tämä tarkoittaa, ettei Kiinan pidä pyrkiä sotilaallisesti valtaamaan Taiwanin saarivaltiota itselleen. Kiinan mielestä Taiwan on kapinallinen maakunta, joka pitää palauttaa osaksi Kiinaa.

Xi puolestaan varoitti Bidenia siitä, että Kiina on valmis ”päättäväisiin toimiin”, jos Taiwanin itsenäisyysmieliset voimat menevät ”punaisen rajan” yli, uutistoimisto Xinhua kertoi Reutersin mukaan.

Kiinalaismedian mukaan Xi oli sanonut, että Taiwanin päättäjät ovat yrittäneet edistää itsenäisyyspyrkimyksiään Yhdysvaltain tuella.

”Jotkut ihmiset Yhdysvalloissa yrittävät ’käyttää Taiwania kontrolloidakseen Kiinaa’. Tällainen trendi on hyvin vaarallinen ja se on kuin leikkisi tulella. Ne jotka tulella leikkivät, polttavat itsensä”, Xin oli sanonut uutistoimisto AFP:n mukaan.

Xinhuan mukaan keskustelut olivat ”suorat, rakentavat, painavat ja hedelmälliset”. Myös Valkoinen talo esitti keskustelut paljolti myönteisessä valossa ja kertoi Bidenin saaneen mahdollisuuden puhua selväsanaisesti Xille vaikeista asioista ja yhteisistä intresseistä.

Bidenin kerrottiin myös esittäneen huolensa ihmisoikeuksista ja siitä, miten Kiina kohtelee Xinjiangin ja Tiibetin maakuntien asukkaita sekä Hongkongia.

”Hän [Biden] teki selväksi tarpeen suojella amerikkalaisia työläisiä ja yrityksiä Kiinan kansantasavallan epäreiluilta kauppa- ja talouskäytännöiltä”, Valkoinen talo tiedotti.

Tapaamisen aluksi Biden kertoi tavoitteekseen varmistaa, ettei maiden välinen ”kilpailu käänny tahalliseksi tai tahattomaksi konfliktiksi”, uutistoimisto AFP kertoo.

Yhdysvaltain ja Kiinan suhteet ovat huonot. Maat kilpailevat maailman johtavan valtion paikasta. Sotilaalliset jännitteet Taiwanin ympärillä ovat kiristyneet. Kauppasota on käynnissä.

Pekingiläisen ravintolan jättinäytöllä välitettiin kuvaa Joe Bidenin ja Xi Jinpingin videoneuvotteluista tiistaiaamuna paikallista aikaa.

Viime viikolla maat kuitenkin antoivat yllättäen yhteisen ilmastojulistuksen. Tapaamisen toivottiin olevan jatkoa yhteistyön tiellä.

Uutistoimisto Reutersin mukaan Xi sanoi tapaamisen aluksi, että molempien maiden on lisättävä keskinäistä yhteistyötä ja yhteydenpitoa.

Valkoinen talo tiedotti tapaamisen jälkeen, että Biden oli ottanut esille yhteisiä intressejä, kuten terveysturvallisuuden, mikä oli selvä viittaus koronapandemiaan. Lisäksi presidentit keskustelivat maailman energiatuotannosta.

Lue lisää: Presidentit Biden ja Xi tapaavat ensi kertaa kunnolla, ja meidän tulisi olla siitä erittäin iloisia

Yhdysvalloissa kansalaiset suhtautuvat Kiinaan kriittisesti, mikä näkyi Valkoisen talon puheissa presidenttien keskustelun alla.

Valkoisen talon mukaan Yhdysvallat on huolissaan Kiinan käytöksestä monella saralla kaupasta teknologiaan ja kansainvälisistä instituutioista kansainvälisiin merialueisiin.

”Presidentti tulee puhumaan näistä huolista hyvin suoraan”, toimittajille puhunut korkea virkamies sanoi tapaamisen alla.

Valkoisen talon mukaan Yhdysvallat ei kuitenkaan pyri muuttamaan Kiinaa kahdenvälisten suhteiden avulla.

”Meistä se ei ole realistista. Sen sijaan pyrimme muokkaamaan kansainvälistä ympäristöä sellaiseksi, että se suosii meitä, liittolaisiamme ja kumppaneitamme”, virkamies sanoi ennen tapaamista.

Silti mailla on Valkoisen talon mielestä myös yhteisiä intressejä, joista kannattaa keskustella.

”Vaikka kilpailemme kiivaasti Kiinan kanssa, tiedämme, että kahdella suurella maalla on yhteisiä etuja. Meidän pitäisi pystyä niiden osalta yhteistyöhön”, virkamies sanoi.

Kiinan viesti tapaamisen alla oli samankaltainen. Kiinan Yhdysvaltain-suurlähetystön mukaan Kiina toivoo maiden välille lisää dialogia ja yhteistyötä, jotta erimielisyydet pystytään hallitsemaan.

Biden ja Xi ovat puhuneet kahdesti puhelimessa sen jälkeen, kun Biden tammikuussa aloitti tehtävässään. Johtajat ovat kuitenkin tavanneet ainakin kahdeksan kertaa ennen presidenttikausiaan.

Tapaamisen aluksi Xi sanoi olevansa iloinen Bidenin näkemisestä ja kutsui tätä ”vanhaksi ystäväkseen”. Biden puolestaan kiitteli, että hän ja Xi ovat aina viestineet toisilleen avoimesti ja suorasti.

Kumpikin presidentti sai tapaamisen alla voiton kotikentällään. Biden allekirjoitti maanantaina yli biljoonan dollarin infrastruktuurilain, jota pidetään yhtenä tähänastisen presidenttikauden tärkeimpänä saavutuksena.

Xin asema Kiinan johdossa taas vahvistui entisestään maan kommunistisen puolueen keskuskomitean kokouksessa viime viikolla.

Artikkeliin liittyviä aiheita

Osaston uusimmat

Luitko jo nämä?

Osaston luetuimmat