Kaksi ihmistä protestien yhteydessä ampuneen teinipojan oikeudenkäynti kuohuttaa Yhdysvalloissa, mellakoita pelätään - Ulkomaat | HS.fi

Kaksi ihmistä protestien yhteydessä ampuneen teinipojan oikeuden­­käynti kuohuttaa Yhdysvalloissa, mellakoita pelätään

Valkoinen talo on ollut yhteydessä paikallisviranomaisiin ja toivoo rauhanomaisia mielenosoituksia. Rittenhousen tapaus jakaa kansaa, ja tuomion pelätään aiheuttavan mellakoita.

Kun Kyle Rittenhouse ampui kolmea ihmistä protestien yhteydessä, Kenoshassa osoitettiin mieltä Black Lives Matter -liikkeeseen liittyen. Maanantaina Kenoshan oikeustalolle oli kokoontunut mielenosoittajia, joista osa tuki Rittenhousea, osa toivoi hänen tuomiotaan.

15.11. 22:52 | Päivitetty 15.11. 23:05

Yhdysvalloissa on käyty oikeudenkäyntiä syytteistä Kyle Rittenhousea vastaan, ja maanantaina kuultiin oikeudenkäynnin loppulausuntoja.

Rittenhouse ampui kaksi ihmistä ja haavoitti yhtä viime vuoden elokuussa protestien yhteydessä Kenoshassa Wisconsinin osavaltiossa. Muun muassa uutistoimistot Reuters ja AP sekä uutiskanava CNN kertoivat maanantaina tapauksesta, jonka tuomiota odotetaan annettavaksi.

Rittenhousen oikeudenkäyntiä on seurattu Yhdysvalloissa tarkasti, sillä se koskee siviilien oikeutta itsepuolustukseen ja toisaalta niin sanottua omankädenoikeuden harjoittamista.

Rittenhouse on väittänyt ampuneensa puolustaakseen itseään. Rittenhousen mukaan hän ei halunnut tappaa ketään. Syyttäjän mukaan Rittenhouse provosoi tilannetta ja yllytti yhteenottoja heiluttamalla asettaan.

Syyttäjän mukaan nostamalla aseen ylös ja uhkailemalla aseella menettää oikeuden itsepuolustukseen.

Jos Rittenhouse saa tuomion tapauksesta, häntä uhkaa elinkautinen vankeusrangaistus. Häntä syytetään muun muassa kahdesta ensimmäisen asteen taposta.

Aiemmin maanantaina oikeus hylkäsi Rittenhousea vastaan nostetun syytteen vaarallisen aseen laittomasta hallussapidosta.

Rittenhousen tapaus jakaa kansaa, sillä toiset, erityisesti aseoikeuksia kannattavat, pitävät häntä sankarillisena hahmona, joka vastusti laittomuuksia, kun taas toisten mukaan hän on hallitsemattoman asekulttuurin ja omankädenoikeuden harjoittamisen symboli.

Rittenhousen tuomion pelätään aiheuttavan mellakoita.

Valkoisesta talosta kerrottiin maanantaina, että sieltä on oltu yhteydessä paikallisiin viranomaisiin tulevaa tuomiota ja sitä mahdollisesti seuraavia mielenosoituksia ajatellen. Valkoisen talon lehdistösihteeri Jen Psaki sanoi uutistoimisto Reutersin mukaan, että mielenosoituksista toivotaan rauhanomaisia.

Rittenhousen tapaus on sekava. Tapauksen aikaan 17-vuotias Rittenhouse oli saapunut naapuriosavaltiosta Illinois’ta omien sanojensa mukaan puolustamaan paikallisten kiinteistöjä mellakoilta, joissa vastustettiin rasismia ja poliisin voimankäyttöä. Protestit liittyivät Black Lives Matter -liikkeeseen.

Rittenhouse joutui väkijoukon takaa-ajamaksi ja ampui kolmea ihmistä. Tämän jälkeen näytti siltä, että Rittenhouse yritti antautua poliisille. Hänet kuitenkin pidätettiin vasta seuraavana päivänä.

Mellakat saivat alkunsa, kun valkoinen poliisi ampui Kenoshassa mustaa aseetonta miestä Jacob Blakea seitsemän kertaa selkään. Neljä laukauksista osui, ja mies halvaantui.

Lue lisää: Kolme väkivallan päivää nosti Kenoshan otsikoihin kaikkialla maailmassa – HS vieraili pikkukaupungissa, josta tuli Yhdysvaltojen jakautumisen symboli

Artikkeliin liittyviä aiheita

Osaston uusimmat

Luitko jo nämä?

Osaston luetuimmat