Itävalta otti kovat keinot käyttöön ja ne toimivat, mutta oli jo liian myöhäistä – Virologi selittää, miksi rokotuspakko tulee helmikuussa - Ulkomaat | HS.fi

Itävalta otti kovat keinot käyttöön ja ne toimivat, mutta oli jo liian myöhäistä – Virologi selittää, miksi rokotus­pakko tulee helmikuussa

Itävaltalaisvirologin mukaan maa on ottanut käyttöön kolmiportaisen mallin hallita koronavirusta.

19.11.2021 20:02

Berliini

Itävallan koronatilanne on kylmäävä: vastoin nimenomaisia lupauksia yhteiskunta suljetaan jälleen kaikilta. Vain vähän aikaa sitten Itävalta oli ehtinyt lanseerata ”rokottamattomien lockdownin”, mutta maanantaina alkava sulku koskeekin kaikkia.

Itävallan hallitus ilmoitti perjantai­aamupäivänä mahdollisesta 20 päivää kestävästä yhteiskunnan sulusta. Samalla hallitus ilmoitti, että Itävallassa tulee helmikuun alusta alkaen voimaan yleinen rokotuspakko kaikille, ensimmäisenä maana EU:ssa.

Itävallan koronavirustartuntojen määrä kasvaa räjähdysmäisesti, koronakuolemia tulee paljon, rokotekattavuus on liian vähäinen, ja sairaalat ovat äärirajoilla. Hallitus arvioi, että vaihtoehtoja ei ole.

Täysi rokotesuoja on alle 65 prosentilla väestöstä. Suomessa luku on vajaat 72 prosenttia ja Saksassa alle 68 prosenttia.

Rokotuspakko on ollut alusta asti yksi koronankieltäjien ja salaliittoteoreetikoiden suurimmista pelottelunaiheista. Sen uhkaa huudettiin mielenosoituksissa Saksassa ja Itävallassa jo keväällä 2020, kun rokotteiden kehittäminen oli vielä alkuvaiheessa.

Uhka kuulosti epärealistiselta, ja poliitikot sanoivat: tietenkään ei tule pakkoa. Nyt tie on avattu Itävallassa. Myös Saksassa rokotuspakko saa kannatusta ja on harkinnassa.

Näyttää siltä, että koronankieltäjät osallistuivat itse luomansa kauhukuvan toteuttamiseen. Kaikki rokottamattomat eivät ole salaliittoteorioihin uskovia disinformaation uhreja, mutta valheellisten käsitysten lietsonnan osuutta liian pieneen rokotuskattavuuteen ei voida kiistää.

Näyttää siltä, että koronankieltäjät osallistuivat itse luomansa kauhukuvan toteuttamiseen.

Rokotuspakko hätkähdyttää rajuudellaan monia mutta ei toisaalta ole uusi asia. Isorokko saatiin nujerrettua pakollisella rokotuksella, joka oli Suomessakin voimassa.

Saksassa tuhkarokkorokotus on tullut tällä vuosikymmenellä pakolliseksi lapselle, jotta tämä voi saada päiväkotipaikan. Tuhkarokkorokotuspakko koskee myös päiväkotien henkilöstöä.

Rokotuspakon aiheuttamien tunnekuohujen takia on järkevää, että se tulee voimaan vasta helmikuun alussa eikä heti, sanoo itävaltalainen virologi Norbert Nowotny.

”Nyt on aikaa keskustella laajalla pohjalla rokotteeseen liittyvistä faktoista. Nyt on tieteellisten perustelujen aika”, Nowotny sanoi perjantaina HS:lle.

Hän luonnehtii Itävallassa nyt käytössä olevaa rokotusstrategiaa kolmiportaiseksi malliksi. Mallin toimivuudesta on jo osoituksia, eikä virologi ole toivoton.

Salzburgissa on rakennettu joulutoria varten rokotustodistusten tarkastuspiste.

Kun Itävalta kertoi rokottamattomien menettävän vapauksiaan, kääntyi ensimmäisen rokoteannoksen ottajien määrä kasvuun. Se tarkoittaa sitä, että aiemmin rokotuksesta tietoisesti kieltäytyneet muuttivat mieltään.

HS:n kokoama grafiikka näyttää kehityksen selvästi.

Marraskuun alun nopeasta rokotemäärien kasvusta huolimatta kriisi syveni rajusti.

Rokottamattomien vapauksien kaventaminen toimii nimittäin epidemiaan viiveellä, vaikka se olisi saanut saman tien kaikki rokottamattomat liikkeelle. Ensimmäisestä rokotuksesta täyteen rokotesuojaan kestää Itävallan tahdilla kuusi viikkoa. Se on keskipitkän aikavälin keino.

Tähän epidemiatilanteeseen se oli yksinään liian hidas.

Itävallan strategiassa pitkän aikavälin keino on nyt rokotuspakko, joka tulee voimaan puolentoista kuukauden päästä. Sitä odotellessa käytössä on rokotustoimista nopein: kolmannen eli tehosterokotuksen antaminen.

Itävallassa tehosterokotusta suositellaan jo neljästä kuuteen kuukautta täyden rokotesuojan jälkeen. Nowotny huomauttaa, että tehosterokotteista on Israelista jo hyviä kokemuksia.

Mutta koska rokotekattavuuden pienuuteen reagoitiin alun perin liian myöhään, tarvitaan Itävallassa sulku ennen valittujen rokotuskeinojen vaikutusta.

”Tartuntaluvut ovat valtavat”, Nowotny perustelee sulkua. Hänen mukaansa sulkua arvioidaan kymmenen päivän jälkeen tieteellisesti ja sen jälkeen päätetään sen jatkosta. Nowotny on varma, että toisetkin kymmenen päivää tarvitaan.

Niin Saksassa kuin Itävallassa virologit muistuttavat nyt varoittaneensa rajusta neljännestä aallosta jo kesällä.

”Me varoitimme, mutta poliitikkojen oli kuunneltava myös talouselämää", Nowotny sanoo tyynesti. Nyt on taas virologien kuuntelemisen vuoro.

Kirjoittaja on HS:n Berliinin-kirjeenvaihtaja.

Osaston uusimmat

Luitko jo nämä?

Osaston luetuimmat