Raportti: Demokratia on taantunut ja itsevaltaisuus vahvistunut pandemia-aikana - Ulkomaat | HS.fi

Raportti: Demokratia on taantunut ja itse­valtaisuus vahvistunut pandemia-aikana

Puola, Unkari ja Slovenia mustasivat Euroopan demokratian tilaa. Serbiaa ei enää nimitetä demokratiaksi.

Slovenian pääministeri Janez Janša (oik.) otti vastaan Unkarin pääministerin Viktor Orbánin lokakuussa EU:n ja Länsi-Balkanin huippukokouksessa Sloveniassa.

22.11. 2:00 | Päivitetty 22.11. 6:21

Demokratialla menee maailmassa huonosti, kertoo Tukholmassa päämajaansa pitävä kansainvälinen demokratiainstituutti Idea. Järjestö on julkaissut raportin maailman demokratian tilasta yli 150 maan tietojen perusteella vuodesta 1975 lähtien.

Tuoreimman, maanantain vastaisena yönä julkaistun raportin mukaan maailman autoritaariset valtiot ovat lisänneet pandemia-aikana kansalaistensa vainoamista niin, että vuotta 2020 pidetään järjestön tutkimus­historian huonoimpana näissä maissa.

Kokonaisuutena tilanne ei kuitenkaan ole näin surkea, sillä autoritaaristen maiden määrä on vähentynyt merkittävästi. Vuoden 1975 raportin mukaan lähes 61 prosenttia maapallon ihmisistä asui autoritaarisessa valtiossa. Nyt prosenttiluku on vain 35.

Vähintään yhtä hälyttävänä raportin tekijät pitävät demokraattisten valtioiden taantumista entistä harvainvaltaisempaan suuntaan.

Taantuvien demokratioiden määrä maailmassa on raportin mukaan kaksinkertaistunut kymmenessä vuodessa. Nyt tällaisissa maissa asuu neljännes maapallon väestöstä.

”Pandemia-ajan esiin tuomat poliittiset virheet ja sosiaaliset heikkoudet ajavat kansaa populististen ja autoritaaristen johtajien suuntaan, eivätkä he useinkaan tarjoa kestäviä ratkaisuja kansalaisten huoliin”, sanoo Idean pääsihteeri Kevin Casas-Zamora järjestön tiedotteessa.

”Jos raportista pitää tehdä yksi johtopäätös, niin se on, että demokratioiden on oltava rohkeita ja kekseliäitä sekä luotava itsensä uudelleen.”

EU-maista taantuviksi demokratioiksi luetaan Puola, Unkari ja Slovenia.

Puolassa pahimpana pidetään uhkaa oikeusjärjestelmän riippumattomuudelle. Unkarissa asiantuntijat ovat huolissaan sananvapaudesta: tiedotusvälineiden ottaminen hallituksen kontrolliin vaikuttaa raportin mukaan todennäköisesti seuraavien vaalien tuloksiin.

Nyt julkaistussa raportissa Slovenia on taantuvien demokratioiden joukossa ensi kerran.

”Kansalaisvapauksien mureneminen ja hallituksen toimien läpinäkymättömyys Sloveniassa antavat varoituksen, jonka mukaan maan poliittinen johto on astunut entistä autoritaarisemmalle tielle.”

Balkanilla tilanne katsotaan ikävimmäksi Serbiassa, joka on siirtynyt Idean raportoijien tilastoissa demokraattisesta valtiosta autoritaaristen hallitusten ja demokratioiden väliin luokiteltujen ”hybridivaltioiden” joukkoon. Ratkaisevana pidetään vakavia puutteita Serbian vuoden 2020 parlamenttivaaleissa.

Vanhastaan ei-demokratioiksi luokitelluissa Euroopan mantereen maissa Venäjällä, Valko-Venäjällä, Azerbaidžanissa ja Turkissa kehitys on kulkenut merkittävästi huonompaan suuntaan, raportissa sanotaan.

Huonompaan suuntaan on menty myös Kiinassa, Intiassa ja Brasiliassa, raportti summaa. Yhdysvaltainkin demokratia­kehityksessä nähdään huolestuttavia piirteitä.

Artikkeliin liittyviä aiheita

Osaston uusimmat

Luitko jo nämä?

Osaston luetuimmat