Valtiovarainministeri varoittaa: Yhdysvaltain hallinnon rahat saattavat loppua alle kuukaudessa - Ulkomaat | HS.fi

Valtiovarain­ministeri varoittaa: Yhdysvaltain hallinnon rahat saattavat loppua alle kuukaudessa

Demokraatit ja republikaanit ovat viime kuukausina kinastelleet Yhdysvaltain velkakatosta.

Yhdysvaltain valtiovarainministeri Janet Yellen senaatin kuulemisessa kesäkuussa 2021.

17.11.2021 5:29

Yhdysvaltain valtiovarainministeri Janet Yellen varoittaa, että maan hallinnolta saattavat loppua rahat alle kuukaudessa.

Edustajainhuoneen puhemiehelle, demokraattien Nancy Pelosille osoitetussa kirjeessään Yellen varoittaa skenaarioista, joissa valtiovarainministeriöllä ei olisi riittäviä varoja Yhdysvaltain hallinnon toimien jatkamiseen joulukuun 15. päivän jälkeen, jos velkakattoa ei koroteta mahdollisimman pian.

”Yhdysvaltojen täyden uskon ja luottokelpoisuuden varmistamiseksi on tärkeää, että kongressi nostaa velkakattoa tai lakkauttaa sen mahdollisimman pian”, Yellen kirjoitti.

Yellenin aiempi määräaika varojen loppumiselle oli 3. joulukuuta.

Demokraatit ja republikaanit ovat viime kuukausina kinastelleet Yhdysvaltain velkakatosta.

Tuorein varoitus annettiin kesken pitkäaikaisia ​​neuvotteluja demokraattipresidentti Joe Bidenin "Build Back Better" -suunnitelmasta investoida 1,85 biljoonaa dollaria sosiaalipalveluihin ja koulutukseen.

Kongressin republikaanivähemmistö vastustaa toimia ja on sanonut, että se ei suostu velan enimmäismäärän korotuksiin. Kuitenkin suurin osa Yhdysvaltain kuluista on aiempien demokraatti- ja republikaanihallintojen hyväksymiä menoja.

Lokakuussa republikaanit katsoivat, että edustajainhuonetta ja senaattia johtavien demokraattien pitäisi nostaa rajaa yksipuolisesti. Lopulta republikaanit mahdollistivat väliaikaisen korotuksen.

Yhdysvaltain joukko­velka­kirja­lainoilla on tärkeä rooli globaalissa rahoitus­järjestelmässä. Taloustieteilijät ovat varoittaneet, että katon nostamatta jättäminen voisi aiheuttaa massiivisen finanssikriisin.

Artikkeliin liittyviä aiheita

Osaston uusimmat

Luitko jo nämä?

Osaston luetuimmat