Kerran 500 vuodessa iskenyt myrsky riepottelee Kanadan Brittiläistä Kolumbiaa - Ulkomaat | HS.fi

Kerran 500 vuodessa iskenyt myrsky riepottelee Kanadan Brittiläistä Kolumbiaa

Poikkeuksellisen voimakkaat sateet ovat aiheuttaneet Brittiläisessä Kolumbiassa tulvia ja maanvyörymiä.

17.11.2021 10:03 | Päivitetty 21.11.2021 5:29

Kanadan Brittiläisessä Kolumbiassa tuhannet ihmiset ovat joutuneet jättämään kotinsa poikkeuksellisten voimakkaiden sateiden ja niiden aiheuttamien tulvien ja maanvyörymien vuoksi.

Tiistaina yhden ihmisen kerrottiin kuolleen valtatiellä tapahtuneessa maanvyörymässä Vancouverin pohjoispuolella, kertoo uutistoimisto Reuters.

Myrskyn seurauksena ainakin kolme ihmistä oli uutistoimisto AFP:n mukaan kateissa torstaiaamuna Suomen aikaa. Kanadan poliisi kertoo, etteivät pelastustyöntekijät vielä tiedä, kuinka monta ajoneuvoa valtatiellä tapahtunut maanvyöry runteli.

Maan pääministeri Justin Trudeau ilmoitti keskiviikkona paikallista aikaa, että hallitus lähettää myrskyalueelle sotilaita auttamaan paikallisia ihmisiä ja yhteisöjä.

”Voin varmistaa, että tällä hetkellä Brittiläiseen Kolumbiaan on matkalla satoja sotilaita, jotka auttavat kaikissa mahdollisissa tehtävissä, kuten evakuoinneissa ja huoltotarvikkeiden jakelussa.”

Brittiläisen Kolumbian pääministeri John Horgan julisti alueelle hätätilan ja asetti voimaan matkustuskiellon. Hänen mukaansa ”katastrofaaliset” sateet, tuulet ja tulvat ovat ”tuhonneet kokonaisia yhteisöjä alueella”.

”Odotamme kuolinlukujen nousevan vielä tulevina päivinä”, Horgan sanoi.

Myrsky koettelee samoja alueita, joissa nähtiin kesällä poikkeuksellisen voimakkaita helleaaltoja ja maastopaloja. Horganin mukaan äärisääilmiöt liittyvät olennaisesti ihmisen aiheuttamaan ilmastonmuutokseen. Myrsky on Horgnanin mukaan kerran 500 vuodessa iskevä tapahtuma.

Alueelle on satanut Kanadan ympäristöviranomaisen mukaan jopa 250 millimetriä vettä sunnuntaina ja maanantain aikana. Alueella sataa tuon verran vettä normaalisti kuukaudessa. Vancouverin alueelle iski myös viime viikolla harvinainen tornado.

Sateiden seurauksena syntyneet maavyörymät ovat paikoin olleet niin suuria, että ne on havaittu avaruudesta asti. Esimerkiksi kansainvälinen meteorologiorganisaatio (WMO) twiittasi kuvan, jossa näkyy sedimentin valuminen mereen Vancouverin lähialueella.

Brittiläisen Kolumbian liikenneministeri Rob Flemingin mukaan maanantaina alkanut myrsky on alueella rajuin vuosisataan, kertoo Britannian yleisradioyhtiö BBC.

Tulva sulki Vancouverin kaupungista ulos johtavan pääväylän, kun osa moottoritiestä jäi veden alle. Myös toisen Vancouverista ulos johtavan moottoritien raportoitiin murentuneen paikoittain tulvaveden alla.

Myrsky on häirinnyt myös raitioliikennettä Brittiläisessä Kolumbiassa ja Vancouverin satamaan johtava junaliikenne keskeytettiin tiistaina täysin.

Merritin kaupungissa annettiin tulvien ja lumisateen vuoksi evakuointikäsky ja kaikkia kunnan 7 000 asukasta kehotettiin jättämään kotinsa. Agassizissa 300 ihmistä jäi saarroksiin, kun mutavyöry katkaisi autotien. Alueelta tehtiin evakuointeja helikoptereiden avulla.

Kanadan ilmavoimien helikopterit pelastivat saarroksiin jääneitä ihmisiä Agassizissa maanantaina 15. marraskuuta.

Artikkeliin liittyviä aiheita

Osaston uusimmat

Luitko jo nämä?

Osaston luetuimmat