Britannia jakaa muuta Eurooppaa nopeammin kolmansia koronarokotuksia – Rokottamattomia ei jäädä odottelemaan ja suostuttelemaan - Ulkomaat | HS.fi

Britannia jakaa muuta Eurooppaa nopeammin kolmansia korona­rokotuksia – Rokottamattomia ei jäädä odottelemaan ja suostuttelemaan

Brittipoliitikot tarjoavat sekä keppiä että porkkanaa, jotta mahdollisimman moni ottaisi kolmosen mahdollisimman pian, kirjoittaa HS:n kirjeenvaihtaja Annamari Sipilä.

Koronaepidemiasta muistuttava muuri rokotuskeskuksen edessä Lontoon Westminsterin kaupunginosassa.

17.11.2021 16:53

Lontoo

Annamari Sipilä

Britannia kiirehtii nyt kovaa vauhtia kolmansien koronarokotus­annosten antamista.

Täysin rokottamattomia ei jäädä odottelemaan ja suostuttelemaan.

Tavoitteena on suojata nopeasti ne, jotka ovat jo ottaneet vastuullisesti kaksi ensimmäistä rokotusannostaan. Kolmas rokotus vähentää tartuntariskiä olennaisesti aiempien rokotusten tarjoaman suojan heikentyessä.

Kolmosta edistetään niin kepillä kuin porkkanallakin.

Porkkana on oma ja muiden terveys sekä arjen jatkuminen suhteellisen normaalina. Keppiä Britannian pääministeri Boris Johnson heilutti maanantaina, kun hän varoitti koronarajoitusten paluusta sekä esimerkiksi matkailun vaikeutumisesta ilman kolmatta rokotusannosta.

Tulevaisuudessa ”täysin rokotetun” asemaan ei todennäköisesti enää riitäkään kaksi rokotusta. Pitää olla kolmaskin.

Eurooppalaisittain kolmannen rokotusannoksen antaminen on edennyt Britanniassa ripeästi.

Kolmannen koronarokotuksensa (arkikielessä booster jab) on saanut Yhdistyneessä kuningaskunnassa keskiviikkoon mennessä jo yli 13 miljoonaa aikuista, kertovat viralliset luvut. Se on parikymmentä prosenttia koko väestöstä, Euroopan maista eniten Islannin jälkeen.

Britannian asukasluku on noin 67 miljoonaa. Vähintään yhden rokotusannoksen on saanut heistä yli 50,6 miljoonaa.

Ensi viikon alusta kolmannen rokotuksensa pääsevät Englannissa varaamaan 40 vuotta täyttäneet. Tammikuussa kolmosta aletaan tarjota kolmekymppisille.

Nyt kolmosrokotusta (tai vähintään rokotusajan varausta) tarjotaan yli viisikymppisille, riskiryhmille sekä terveydenhuollon ammattilaisille. Yli 70-vuotiaista kolmosen on saanut jo yli 75 prosenttia.

Tulevaisuudessa ”täysin rokotetun” asemaan ei todennäköisesti enää riitäkään kaksi rokotusta. Pitää olla kolmaskin.

Lue lisää: Moni maa kiirehtii jo kolmansia rokote­annoksia, mutta ei Suomi – Nykyiset rokotteet eivät pysty täydellisesti estämään viruksen leviämistä, myöntää THL:n Nohynek

Yhdistyneen kuningaskunnan eri maat – Englanti, Skotlanti, Wales ja Pohjois-Irlanti – päättävät koronatoimistaan itsenäisesti. Toimia koordinoidaan kuitenkin yhdessä, ja rokotehankinnat on tehty keskitetysti.

Koronapandemia on iskenyt Britanniaan kovaa. Kuolemia, jotka ovat tapahtuneet neljän viikon sisällä positiivisesta koronatestistä, on jo yli 143 000.

Kuluvan syksyn aikana sekä koronatartunnat että potilas- ja kuolinluvut ovat kehittyneet taas huolestuttavaan suuntaan. Brittihallituksen lääketieteellinen neuvonantaja Chris Whitty sanoi kuitenkin maanantaina, että tartuntojen määrän kasvu on pysähtynyt.

Johtopäätelmä tästä oli, että rokotukset – ja nyt etenkin kolmas rokotusannos – tehoavat.

Britannian tilastokeskuksen mukaan yli 90 prosenttia ykkös- ja kakkosrokotteen ottaneista ottaa todennäköisesti tai hyvin todennäköisesti kolmannenkin.

Ongelman muodostavatkin ne, joille ei kelpaa ensimmäinenkään.

Luvassa voi olla kovia otteita tälläkin rintamalla.

Britannian terveysministeri Sajid Javid ilmoitti vastikään, että ensi huhtikuusta lähtien Englannissa ei saa olla julkisen sektorin terveys- ja sosiaalialan töissä, jos on koronarokottamaton ilman pätevää syytä.

Kielto koskisi rokottamattomia, jotka ovat tekemisissä potilaiden ja asiakkaiden kanssa. Kielto edellyttää vielä parlamentin hyväksyntää. Nyt Englannissa julkisessa terveydenhuollossa (NHS) rokottamatta on noin seitsemän prosenttia työntekijöistä.

Samaan aikaan monen matkailevan brittieläkeläisen isoin huoli on se, että kolmas koronarokotus ei näy automaattisesti NHS:n koronasovelluksessa eli ”koronapassissa”.

Ranskassa kolmas rokotus voi olla kohta sisäänpääsyvaatimus ravintoloihin ja museoihin.

Osaston uusimmat

Luitko jo nämä?

Osaston luetuimmat