Lääkeyhtiö Novavax hakee lupaa Euroopasta uudelle koronarokotteelle - Ulkomaat | HS.fi

Lääkeyhtiö Novavax hakee lupaa Euroopasta uudelle korona­rokotteelle

Toistaiseksi Nuvaxovid-rokote on hyväksytty käyttöön vasta Indonesiassa.

Novavaxin koronarokote on toimintaperiaatteiltaan perinteisempi rokote kuin mrna-tekniikkaan perustuvat rokotteet.

17.11.2021 17:34

LääkEyhtiö jNovavax hakee EU:sta lupaa uudelle koronavirusrokotteelle. Lupa saatetaan myöntää muutamassa viikossa, Euroopan lääkeviranomainen sanoi keskiviikkona.

”Arviointi tapahtuu nopeutetussa ajassa, ja myyntilupa voidaan myöntää viikoissa, mikäli annetut tiedot riittävän vankasti ja aukottomasti osoittavat rokotteen tehokkuuden, turvallisuuden ja laadun”, Euroopan lääkevirasto totesi uutistoimisto AFP:n mukaan.

Nuvaxovid-nimellä tunnettu rokote on ollut nopeutetussa arvioinnissa helmikuusta alkaen. Mikäli Euroopan lääkevirasto hyväksyy rokotteen, siitä tulee viides käytössä oleva rokote koronavirusta vastaan EU:ssa. Muut ovat Pfizer ja Biontech, Moderna, Astra Zeneca ja Johnson & Johnson.

Yhdysvaltalaisen Novavaxin kehittämä rokote on toimintatavoiltaan perinteisempi rokote kuin mrna-tekniikkaan perustuvat koronarokotteet. Kahdesti pistettävässä Nuvaxovidissa proteiinit kuljettavat viruksen osasia ja tuottavat elimistössä immuunipuolustusreaktion.

Rokotetta voidaan säilöä myös lämpimimmissä olosuhteissa, mikä tekee siitä helpommin kuljetettavan ja säilöttävän varsinkin etelän kehittyvissä maissa.

Toistaiseksi vasta Indonesia on hyväksynyt rokotteen käytön. Euroopassa rokote saatetaan hyväksyä aiemmin kuin Yhdysvalloissa, jossa rokote on arvioitavana. Yhdysvalloissakin rokote saatetaan hyväksyä vielä tämän vuoden puolella.

Novavax hakee lupaa myös Maailman terveysjärjestöltä WHO:lta rokotteen käyttöön.

Osaston uusimmat

Luitko jo nämä?

Osaston luetuimmat