Merkel keskusteli Lukašenkan kanssa toistamiseen tällä viikolla, EU lähettää Valko-Venäjän rajalle apua - Ulkomaat | HS.fi

Merkel keskusteli Lukašenkan kanssa toistamiseen tällä viikolla, EU lähettää Valko-Venäjän rajalle apua

EU lähettää 700 000 euron arvosta ruokaa, petivaatteita ja muuta avustustavaraa Puolan rajalle loukkoon jääneille siirtolaisille.

Siirtolaisia Puolan rajalla Valko-Venäjän puolella marraskuussa.

17.11.2021 19:25 | Päivitetty 17.11.2021 20:36

Saksan liittokansleri Angela Merkel keskusteli keskiviikkona Valko-Venäjän johtajan Aljaksandr Lukašenkan kanssa siirtolaiskriisistä. Kyseessä oli Merkelin toinen puhelu Lukašenkalle tällä viikolla.

Merkel painotti puhelussaan sitä, että YK:n ja EU-komission pitää voida lähettää apua siirtolaisille, jotka ovat jääneet loukkoon Valko-Venäjän ja Puolan rajalle.

”Liittokansleri Merkel puhui jälleen herra Lukašenkan kanssa”, Merkelin tiedottaja kertoi Twitterissä.

”Hän painotti tarvetta tarjota humanitaarista apua ja palautuspalveluita YK:n, Kansainvälisen siirtolaisuusjärjestön ja YK:n tuella ja yhteistyössä EU-komission kanssa.”

Tiedottaja Steffen Seibert ei kutsunut Lukašenkaa presidentiksi vaan ”herra Lukašenkaksi”. Saksa ja monet muut länsimaat eivät ole tunnustaneet hänen vaalivoittoaan, jota pidetään vilpillisenä.

Merkel keskusteli Lukašenkan kanssa puhelimessa aiemmin myös maanantaina.

Valko-Venäjän valtion uutistoimisto BelTa uutisoi, että osapuolet saavuttivat ”tietyn yhteisymmärryksen” siitä, miten kriisin ratkaisemisessa edetään, uutistoimisto Reuters kertoo. BelTan mukaan osapuolet jatkavat neuvotteluita.

EU ilmoitti keskiviikkona lähettävänsä 700 000 euron arvosta ruokaa, petivaatteita ja muuta apua siirtolaisille Valko-Venäjän rajalle. EU:ta on arvosteltu siitä, ettei se ole riittävästi auttanut tuhansia ihmisiä, jotka ovat jääneet loukkoon Puolan ja Valko-Venäjän rajalle marraskuun kylmillä keleillä.

EU-maiden ja Lukašenkan välit ovat olleet jäätävät siitä lähtien, kun Valko-Venäjällä pidettiin viime vuonna vilpilliset vaalit. Vaalien jälkeen Lukašenka ryhtyi väkivaltaisesti tukahduttamaan demokratiaa vaativaa oppositiota.

Keskiviikkona tilanne Puolan ja Valko-Venäjän rajalla vaikutti rauhoittuneen tiistaihin verrattuna. Tiistaina Puolan rajavartijat käyttivät vesitykkejä taltuttaakseen kiviä heitteleviä siirtolaisia, uutistoimisto Reuters raportoi. Rajavyöhykkeellä arvioidaan olevan noin 2 000 siirtolaista pääasiassa Lähi-idästä.

EU-komission puheenjohtaja Ursula von der Leyen korosti keskiviikkona, että vastuu kriisin ratkaisemisesta on Lukašenkalla. EU uskoo, että Lukašenka on luonut kriisin rajalle tarkoituksellisesti.

”Olemme valmiita tekemään enemmän, mutta Valko-Venäjän hallinnon täytyy lopettaa ihmisten houkuttelu ja heidän terveytensä vaarantaminen”, Von der Leyen sanoi ilmoittaessaan EU:n lähettämästä hätäavusta.

EU:n mukaan Valko-Venäjän hallinto ohjaa tarkoituksella siirtolaisia Lähi-idästä EU:n rajan yli painostaakseen EU:ta luopumaan Valko-Venäjän vastaisista pakotteista. Pakotteita on määrätty opposition tukahduttamisen vuoksi.

Puolan puolustusministeri Mariusz Blaszczak arvioi keskiviikkona, että kriisitilanne rajalla voi kestää kuukausia.

”Olemme valmistautuneet siihen, ettei tilanne Valko-Venäjän rajalla ratkea nopeasti”, hän sanoi Reutersin mukaan.

Puola ei päästä ihmisiä rajan yli, ja poikkeustilan vuoksi myös media pidetään loitolla rajalta. Ainakin kahdeksan siirtolaista on kuollut Puolan rajalla kesän ja syksyn aikana. Siirtolaisia pyrkii myös Liettuan ja Latvian rajan yli.

Artikkeliin liittyviä aiheita

Osaston uusimmat

Luitko jo nämä?

Osaston luetuimmat