Ruotsin hallitus suunnittelee koronapassin käyttöönottoa sisätapahtumissa joulukuun alusta lähtien - Ulkomaat | HS.fi

Ruotsin hallitus suunnittelee korona­passin käyttöönottoa sisätapahtumissa joulukuun alusta lähtien

Sosiaaliministeri Lena Hallengren ja kulttuuriministeri Amanda Lind kertoivat hallituksen suunnitelmista Ruotsin terveysviranomaisten suositusten jälkeen.

Kulttuuri- ja demokratiaministeri Amanda Lind (kuvaruudulla), sosiaaliministeri Lena Hallengren sekä Karin Tegmark Wisell keskiviikon tiedotustilaisuudessa Tukholmassa.

17.11.2021 19:13

Ruotsin hallitus aikoo ottaa käyttöön koronapassin yli sadan ihmisen sisätapahtumissa 1. joulukuuta lähtien. Asiasta uutisoivat muun muassa sanomalehti Dagens Nyheter ja yleisradioyhtiö SVT.

Ruotsin hallituksen sosiaaliministeri Lena Hallengren sekä kulttuuri- ja demokratiaministeri Amanda Lind kertoivat hallituksen linjasta tiedotustilaisuudessa sen jälkeen, kun maan terveysviranomaiset kertoivat haluavansa ottaa käyttöön koronapassit yli sadan henkilön tilaisuuksissa joulukuun alusta lukien.

Koronapassi haluttaisiin käyttöön esimerkiksi teattereissa, konserteissa ja urheilutapahtumissa.

Sen sijaan ravintoloihin koronapassia ei olla suosittelemassa, jos ravintolassa ei ole musiikkia tai tanssia. Koronapassia ei myöskään tarvittaisi kouluissa, kaupoissa tai joukkoliikenteessä.

Hallituksen suunnittelemat toimenpiteet eivät ole pakollisia, mutta mikäli tapahtuma ei halua kysellä kävijöiltä koronapasseja, joutuvat he noudattamaan voimassa olevia rajoituksia.

”Koronatodistuksia käytettäessä tapahtumaa ei tarvitse rajoittaa Ruotsin terveysviranomaisten suositusten mukaisesti”, sanoi Lind Dagens Nyheterin mukaan.

Ministerit eivät tarkentaneet, millaisia koronapassittomiin kohdistuvat rajoitukset mahdollisesti olisivat. He kuitenkin sanoivat niiden olevan todennäköisesti samanlaisia kuin Ruotsissa keväällä voimassa olleet rajoitukset.

”Osallistujia on vähemmän, ja heidän välillään on oltava tietty etäisyys ja niin edelleen. Suurin osa ihmisistä ei halua rajoittaa tapahtumiaan”, Hallengren sanoi.

Koronapassi ollaan ottamassa käyttöön yli 18-vuotiaille.

Koronapassin lisäksi terveysviranomaiset haluavat keskustella myös uusista tapahtumia koskevista rajoituksista. Näitä voisivat olla muun muassa henkilöiden määrän rajoittaminen tai seurueiden sijoittaminen niin, että turvaetäisyydet säilyisivät.

Viranomaiset perustelevat koronapassia ja rajoituksia viimeaikaisella kehityksellä muun muassa Hollannissa, Itävallassa ja Tanskassa, joissa koronaviruksen nopea leviäminen rokottamattomien keskuudessa on johtanut seurauksiin myös niiden keskuudessa, jotka ovat täysin rokotettuja. Tämä taas on johtanut sairaanhoidon kuormituksen lisääntymiseen.

Uutistoimisto TT:n lähteiden mukaan kansanterveysviranomaiset keskustelevat asiasta tänään hallituksen kanssa.

Artikkeliin liittyviä aiheita

Osaston uusimmat

Luitko jo nämä?

Osaston luetuimmat