Tennistähden syytökset häntä seksuaalisesti hyväksikäyttäneestä poliitikosta osuvat kipeästi Kiinaan juuri olympialaisten alla - Ulkomaat | HS.fi

Tennistähden syytökset häntä seksuaalisesti hyväksi­käyttäneestä poliitikosta osuvat kipeästi Kiinaan juuri olympialaisten alla

Kiinan sisällä syytökset puolueen sisäpiiriä kohtaan ovat erittäin tulenarkoja.

Peng Shuai Australian avoimessa tennisturnauksessa 2019.

18.11.2021 7:39

Tennismaailman tapahtumat uhkaavat nyt mustata Kiinan talviolympialaisten mainetta.

Kiinan kautta aikain yksi kuuluisimmista tennistähdistä Peng Shuai, 35, julkaisi Kiinan sosiaalisessa mediassa, Twitterin tapaisessa Weibossa marraskuun alussa syytöksen, jonka mukaan Kiinan entinen varapääministeri Zhang Gaoli, 75, käytti häntä seksuaalisesti hyväkseen kolmisen vuotta sitten.

Heillä oli ollut Pengin mukaan avioliiton ulkopuolinen suhde vuosien ajan.

Pengin syytös katosi nopeasti Kiinan internetistä, eikä siitä ole kerrottu Kiinan uutisissa. Myös Peng katosi – eli häneen ei saada yhteyttä, eikä hänen olinpaikkaansa tunnu tietävän oikein kukaan.

Seuraamukset tuskin tulivat yllätyksenä Pengille, sillä hänen esittämänsä syytös on erittäin tulenarka Kiinassa. Kansan ei todellakaan haluta kuulevan tällaista.

Zhang Gaoli Kiinan kansankongressin istunnossa 2015.

Zhang kuului Kiinan poliitikkojen muutaman hengen ydinryhmään vuosina 2013–2018, ja häntä pidetään Kiinan johtajan Xi Jinpingin läheisenä henkilönä.

Kiinaa johtavan kommunistisen puolueen ydinjohtajien maine on kullanarvoinen, sillä puolue julistaa vaativansa jäseniltään ja erityisesti johdoltaan moraalista puhtautta ja esimerkillisyyttä. Viime vuosina puolueen sisällä pyörineissä korruptiokampanjoissa on syytetty ihmisiä myös avioliiton ulkopuolisista suhteista.

Kiinan ulkopuolella Pengin syytös ja katoaminen ovat olleet isoja uutisia. Maailman naisten tennisliitto WTA ja useat tennistähdet ovat vaatineet Kiinaa tutkimaan syytökset. Heillä on ollut huoli Pengin olinpaikasta ja oloista.

Huoli ei laantunut, vaikka Kiinan valtiollinen media julkaisi viestin, jonka se väitti olevan Pengiltä. Sähköpostissa Peng sanoi lepäilevänsä kotona ja kaiken olevan hyvin. WTA:n johtaja Steve Simon sanoi heti, että hänen on vaikea uskoa viestin olevan aito.

Epäusko johtuu Kiinan maineesta. Kiinassa ei ole harvinaista, että syytetty tai syytöksiä esittänyt ihminen pakotetaan kertomaan videolle viranomaisten haluamia ”tunnustuksia” ja ne esitetään televisiossa.

Pengin tapaus kääntää väistämättä maailman katseet helmikuussa Pekingissä pidettäviin olympialaisiin.

Erityisesti ihmisoikeusjärjestöt ovat vaatineet niiden boikotoimista, koska Kiina on leirittänyt ja sortanut eri tavoin miljoonia uiguureita Xinjiangin maakunnassa.

Pengin, yksittäisen huippu-urheilijan tapaus, nostaa koko urheilumaailman valokeilaan uudella tavalla Kiinaa hallitsevan puolueen ikävimpiä puolia: sitä, kuinka kiinalaisilta viedään sananvapaus, oikeus tietoon ja kuinka ihmisiä katoaa.

Tapaus kertoo myös siitä, että Kiinassa monet naiset ovat rohkaistuneet avaamaan suunsa #metoon myötä.

Peng voi olla maailmalla näkyvin kiinalainen ahdistelu­syytösten esittäjä, mutta Kiinan sisällä on ollut muita, Kiinan julkisuudessa hyvinkin näkyviä tapauksia. Naiset ovat käyneet jopa #metoo-oikeutta tuomarien edessä, vaikka oikeus ei ole heitä uskonutkaan.

Osaston uusimmat

Luitko jo nämä?

Osaston luetuimmat