Puola otti kiinni noin kaksisataa maahan yöllä tullutta ihmistä ja syytti Valko-Venäjää harhautusoperaatiosta rajalla - Ulkomaat | HS.fi

Puola otti kiinni noin kaksisataa maahan yöllä tullutta ihmistä ja syytti Valko-Venäjää harhautus­operaatiosta rajalla

Puolan mukaan siirtolaiset pakotettiin heittelemään Puolan puolelle kiviä, millä harhautettiin Puolan viranomaisia huomaamasta rajan ylittäneitä ihmisiä.

Puolan rajavalvontajoukkoja partioimassa Valko-Venäjän rajalla torstain vastaisena yönä.

18.11.2021 11:43 | Päivitetty 18.11.2021 18:54

Puolan armeija kertoo ottaneensa kiinni noin kaksisataa siirtolaista, jotka tulivat maahan Valko-Venäjän puolelta keskiviikon ja torstain välisenä yönä. Uutistoimisto AFP:n mukaan Puola syyttää Valko-Venäjän turvallisuusviranomaisia siirtolaisten rajanylitysoperaation johtamisesta.

Puolan mukaan Valko-Venäjän turvallisuusjoukot olivat ”mitä suurimmalla todennäköisyydellä” rikkoneet maiden välistä piikkilanka-aitausta. Sen jälkeen siirtolaisia olisi pakotettu heittelemään Puolan puolelle kiviä, millä harhautettiin Puolan viranomaisia huomaamasta rajan ylittäneitä siirtolaisia.

Siirtolaiset otettiin kuitenkin kiinni Puolan puolella, AFP kertoo.

Puolan puolustusministeriö kirjoittaa Twitterissä, että rytäkässä loukkaantui viisihenkinen perhe, joista kolme oli alle kymmenvuotiaita lapsia. Ministeriön julkaisemalla videolla näkyy suuri joukko ihmisiä metsäalueella kyyristyneenä alas puolalaissotilaiden ja maassa kulkevan piikkilangan ympäröimänä.

Tapahtunutta ei ole kyetty itsenäisesti vahvistamaan, sillä toimittajia ei päästetä Puolassa rajan välittömään läheisyyteen.

Välikohtaus sattui samaan aikaan, kun Valko-Venäjä on ilmaissut pyrkivänsä lievittämään raja-alueen ympärille syntynyttä kriisiä. Valko-Venäjä on esimerkiksi ilmoittanut, että se valmistelee irakilaisten palauttamista kotimaahansa.

Uutistoimistot kertoivat keskiviikkona, että Valko-Venäjän viranomaiset olivat siirtäneet satoja siirtolaisia suureen varastorakennukseen raja-alueella. Sitä aiemmin ihmiset ovat viruneet taivasalla nälän ja kylmän kourissa.

EU:n rajalla Valko-Venäjän puolella arvioidaan olevan tuhansia ihmisiä, jotka toivovat pääsevänsä rajan yli EU:n puolelle. Puolan arvion mukaan siirtolaisia on Valko-Venäjällä kaikkiaan yli 10 000. Valko-Venäjä puhuu 7 000 pakolaisesta, joista 2 000 olisi rajalla.

Näille 2 000:lle neuvotellaan humanitaarista käytävää Saksan puolelle, ja loput Valko-Venäjä aikoo lähettää kotiin, sanoi maan johtajan Aljaksandr Lukašenkan tiedottaja.

Saksan hallituksen edustaja kiisti, että tällaista oltaisiin sopimassa.

"Ongelma on koko Euroopan, eikä Saksa ratkaise sitä yksin”, nimettömänä esiintynyt lähde sanoi uutistoimisto AFP:lle.

Myös Saksan sisäministeri Horst Seehofer kiisti tiedon ja nimitti sitä valeuutiseksi.

Siirtolaisia Valko-Venäjällä sijaitsevassa varastossa lähellä Puolan rajaa torstaina.

Avustusjärjestöjen mukaan ainakin yksitoista ihmistä on kuollut kriisissä, jota Euroopan unioni pitää Valko-Venäjän masinoimana hybridioperaationa.

Saksan liittokansleri Angela Merkel on keskustellut lähipäivinä kahteen otteeseen Valko-Venäjän itsevaltaisen presidentin Aljaksandr Lukašenkan kanssa siitä, miten kärjistynyt tilanne voitaisiin ratkaista.

Puola on kertonut lähettäneensä yli 20 000 poliisia, rajavartijaa ja sotilasta vartioimaan Valko-Venäjän-vastaista rajaa.

Rikkaiden G7-maiden ryhmä vaati torstaina Valko-Venäjää heti lopettamaan rajakriisin.

Osaston uusimmat

Luitko jo nämä?

Osaston luetuimmat