Taiwan avasi tosiasiallisen ja maan nimeä kantavan suurlähetystönsä Liettuaan - Ulkomaat | HS.fi

Taiwan avasi tosiasiallisen ja maan nimeä kantavan suur­lähetystönsä Liettuaan

Yleensä Taiwanin lähetystöt kantavat Taipein talous- ja kulttuuritoimisto -nimeä. Liettua antoi Taiwanille luvan avata lähetystön heinäkuussa.

Taiwan on avannut suurlähetystön Liettuan pääkaupunkiin Vilnaan.

18.11. 14:01

Taiwan on ilmoittanut, että se on avannut tosiasiallisen suurlähetystön Liettuan Vilnaan, uutistoimisto AFP kertoo.

Kyseessä on harvinainen tapaus, sillä yleensä Taiwanin lähetystöt toimivat Taipein talous- ja kulttuuritoimisto -nimen alla. Nimikiertelyn taustalla on manner-Kiinan tiukka suhtautuminen Taiwan-nimen käyttöön. Manner-Kiinaa hallitseva kommunistinen puolue katsoo Taiwanin saarivaltion olevan osa yhtenäistä Kiinaa, kun taas Taiwan katsoo olevansa itsenäinen valtio.

Liettua antoi jo heinäkuussa Taiwanille luvan lähetystön avaamiseen, johon manner-Kiina reagoi muun muassa vetämällä suurlähettiläänsä pois Vilnasta sekä asettamalla rajoituksia Liettuaan suuntaaville elintarvikkeille.

Taiwanin ulkoministeriö ilmoitti, että lähetystöä johtaa Eric Huang, joka toimii tällä hetkellä Latviassa Taipein talous- ja kulttuuritoimiston johtajana.

”Tämä siunattu aukeaminen tulee johdattamaan Taiwanin ja Liettuan kahdenväliset suhteet uudelle ja lupaavalle polulle”, Taiwanin viranomaisten tiedotteessa sanotaan.

Taiwanin saama kansainvälinen tuki on kasvanut viime vuosina, erityisesti Xi Jinpingin noustua manner-Kiinan johtajaksi. Liettuan lisäksi muun muassa Tšekin ja Slovakian poliitikot ovat ajaneet maidensa lähempiä suhteita Taiwanin kanssa.

VuonnA 2019 Praha perui ystävyyskaupunkisopimuksen Pekingin kanssa ja solmi sen Taipein kanssa. Samana vuonna korkean tason tšekkipoliitikko Miloš Vystrčil vieraili Taiwanissa, mistä manner-Kiina raivostui.

Lokakuussa taiwanilaisia virkahenkilöitä vieraili Slovakiassa, Tšekissä ja Liettuassa. Myös tämä vierailu sai manner-Kiinan raivostumaan.

Manner-Kiina on lennättänyt kuluvana vuonna ennätysmäärän sotilaslentokoneita Taiwanin ilmapuolustuksen tunnistusvyöhykkeelle. Myös eri valtiot ovat ilmaisseet kantojaan siihen, puolustaisivatko ne Taiwania tapauksessa, jossa manner-Kiina hyökkää saarivaltiota vastaan.

Osaston uusimmat

Luitko jo nämä?

Osaston luetuimmat