Saksan koronaluvut repesivät taas uuteen ennätykseen, sairaaloiden henkilökunta määrättiin ottamaan rokotteet: ”Meidän täytyy suojella heikoimpia” - Ulkomaat | HS.fi

Saksan korona­luvut repesivät taas uuteen ennätykseen, sairaaloiden henkilökunta määrättiin ottamaan rokotteet: ”Meidän täytyy suojella heikoimpia”

Saksassa syntyi taas koko pandemia-ajan ennätys: yli 65 000 uutta koronavirustartuntaa vuorokaudessa.

Saksan RKI:n johtaja Lothar Wieler kuvaa Saksan tilannetta pahemmaksi kuin kertaakaan pandemian aikana.

18.11.2021 14:25 | Päivitetty 18.11.2021 20:50

Berliini

Saksan koronatilanne on pahentunut dramaattisesti viime viikkoina. Saksan Robert Koch -instituutin johtajan Lothar Wielerin mukaan epidemiologinen tilanne on pahempi kuin kertaakaan aiemmin koronapandemian aikana.

Vuorokauden tartuntaluvut ovat lyöneet aiemmat ennätykset päivä päivältä. Torstaina ilmoitettiin yli 65 000 uutta tartuntaa edellisen vuorokauden aikana, mikä on yli kaksinkertainen määrä viime vuoden lopun pahimpiin lukuihin verrattuna.

Wielerin mukaan noin 0,8 prosenttia tartunnan saaneista kuolee väistämättä. Saksassa lukua verrataan siihen, että lentokone syöksyisi maahan joka päivä.

Saksassa todettiin tänään jälleen uusi päiväkohtainen ennätys koronatartuntojen määrässä. Vuorokauden aikana raportoitiin yli 65  000 tartuntaa, kertoi kansanterveydestä vastaava Robert Koch -instituutti aiemmin tänään.

Torstaina Saksa päätti alkaa vaatia terveydenhoitoalan ja vanhustenhoidon työntekijöiltä koronarokotuksen ottamista. Liittokansleri Angela Merkel sopinut asiasta osavaltioiden johtajien kanssa, uutistoimisto AFP kertoo.

”Meidän täytyy suojella kaikkein heikoimpia ryhmiä”, liittokansleri ja 16 osavaltion johtajat ilmoittivat yhteisessä tiedotteessa.

Lisäksi Saksa alkaa vaatia koronapassia joukkotapahtumissa sekä kulttuuri- ja urheilulaitoksissa. Määräys koskee alueita, joiden sairaaloissa on koronataudin vuoksi enemmän kuin kolme koronapotilasta sataatuhatta asukasta kohden.

Saksassa testataan esimerkiksi koululaisia monta kertaa viikossa, ja luvuissa on myös paljon oireettomia tapauksia. Silti vakavia tapauksia on niin paljon, että joillakin alueilla sairaalat ovat ylikuormittuneita.

Wielerin mukaan todellinen tartuntamäärä on suurempi kuin päivittäinen luku kertoo.

”Olemme hätätilassa”, Wieler sanoi keskiviikkoiltana pitämässään kriisipuheessa. Hänen mukaansa esimerkiksi aivoinfarktipotilaille joudutaan joillakin alueilla etsimään vapaata hoitopaikkaa jopa kaksi tuntia. Hoitoajat eivät ole enää sääntöjen mukaisia, hän sanoi.

Teho-osastojen ylikuormituksesta on raportoitu eri puolilta Keski-Eurooppaa. Saksan Baijerista on viety joitakin potilaita hoidettavaksi Pohjois-Italiaan.

Monissa maissa kiirehditään nyt rokotustahtia rajoittamalla rokottamattomien vapauksia. Saksan liittopäivät käsitteli asiaa koskevaa tartuntatautilain muutosta torstaina. Uudistus meni läpi.

Kyse on niin sanotun 2G-käytännön laajentamisesta, eli vain rokotetut (geimpft) ja parantuneet (genesen) pääsevät ravintoloihin ja moniin muihin palveluihin. Julkiseen liikenteen tulee 3G-sääntö, mikä tarkoittaa, että myös testitulos (getestet) hyväksytään joukkoliikenteessä. Liikenteessä säännön noudattamista aiotaan valvoa pistokokein.

Testituloksen poistaminen osana esimerkiksi ravintolaan pääsyyn oikeuttavasta koronapassista on esillä Saksan lisäksi ainakin Tšekissä ja Slovakiassa. Saksassa 2G-sääntö on jo laajasti käytössä.

Itävallassa alkoi maanantaina rokottamattomien sulku, mikä tarkoittaa, että rokottamattomat saavat liikkua pois kotoa vain töihin, ruokaostoksille ja lääkäriin – tai rokotettavaksi.

Lue lisää: Itävalta alkoi keskiyöllä rajoittaa rokottamattomien liikkumista – rajoituksia valvotaan pisto­tarkastuksin, niiden rikkomisesta voi seurata 1 500 euron sakko

Lue lisää: ”En ole ajatellut koko rokotusta tätä ennen” – Itävallassa alkaa pian ”rokottamattomien lockdown”, joka sai monet entiset rokotus­vastaiset jonottamaan rokotetta

Torstaina Ylä-Itävallan aluejohtaja Thomas Stelzer ilmoitti, että Itävallan pahimmille epidemia-alueille Salzburgiin ja Ylä-Itävaltaan tulee kaikkia, myös rokotettuja, koskeva yhteiskunnan sulku ensi viikosta alkaen. Syynä on sairaaloiden hätätila.

Saksassa kaksi rokotetta eli täysi rokotesuoja on annettu 67,8 prosentille väestöstä. Suomessa kaksi rokotetta on saanut vajaat 72 prosenttia koko väestöstä.

Korkeat rokotusluvutkaan eivät näytä suojaavan vakavilta epidemiatilanteilta. Esimerkiksi Hollannissa ja Belgiassa täyden rokotesuojan saaneiden osuus väestöstä on suurempi kuin Suomessa, ja silti tartuntaluvut ovat kovat.

Molemmissa maissa punnitaan uusia rajoituksia. Hollannissa ravintoloiden aukioloaukoja on rajoitettu epidemialukujen takia, niin että ne menevät kiinni jo kello 20.

Kolmansia tehosterokotuksia suositellaan ja annetaan jo kaikenikäisille yli 18-vuotiaille monissa Euroopan maissa.

Lue lisää: Britannia jakaa muuta Eurooppaa nopeammin kolmansia korona­rokotuksia – Rokottamattomia ei jäädä odottelemaan ja suostuttelemaan

Saksassa tehosterokotuksia annetaan parhaillaan kymmeniä tuhansia päivässä, ja rokoteaikojen saaminen on ruuhkautunut. Rokotepaikkoihin ilman ajanvarausta on useiden tuntien jonoja.

Osassa Saksan osavaltioista kolmatta rokotusta suositellaan jo viiden kuukauden jälkeen täyden rokotesuojan saamisesta.

Ihmiset jonottivat jopa neljä tuntia rokotusta Münchenin Marienplatzilla viime perjantaina.

Artikkeliin liittyviä aiheita

Osaston uusimmat

Luitko jo nämä?

Osaston luetuimmat