Taleban rauhoitti Afganistanin hetkeksi, mutta nyt terrori-iskujen määrä kasvaa nopeasti - Ulkomaat | HS.fi

Taleban rauhoitti Afganistanin hetkeksi, mutta nyt terrori-iskujen määrä kasvaa nopeasti

Suurin uhka turvallisuudelle ei ole Taleban vaan yhä aktiivisempi Isisin paikallisosasto, kirjoittaa HS:n ulkomaantoimittaja Pekka Hakala.

Pommi-isku tuhosi pienoisbussin Kabulissa keskiviikkona.

20.11. 2:00 | Päivitetty 20.11. 7:16

Kolme Venäjän ilmavoimien Iljušin-76-kuljetuskonetta laskeutui torstaina Kabulin lentokentälle mukanaan yhteensä yli sata tonnia humani­taarista apua. Kyseessä ei kuitenkaan ollut pelkkä avustuslento. Koneet ottivat mukaansa paluumatkalle yli 380 Venäjän ja sen liittolaismaiden kansalaista, kertoo uutistoimisto Ria Novosti.

”Lennolla evakuoidaan kansalaisia, joiden on välttämätöntä poistua Afganistanin alueelta aina vain huonomman ja huonomman turvallisuustilanteen vuoksi”, perusteli Kremlin lehdistöpäällikkö Dmitri Peskov evakuointia uutissivusto RBK:lle.

Elokuussa Talebanin valtaannousun jälkeen Venäjä evakuoi Kabulista noin 400 kansalaistaan mutta aloitti evakuoinnin myöhemmin kuin pikaisen lähdön ottaneet länsivallat. Moskova on pitänyt lähetystönsä auki ja lähettilään Kabulissa, vaikka Taleban on Venäjälle virallisesti terroristijärjestö.

Talebanin valtaannousu rauhoitti Afganistania hetkeksi, kun hallituksen ja kansainvälisten joukkojen vastustaja pääsi itse valtaan. Nyt ensisijainen uhka ei ole Taleban, vaikka sitä voi pitää syypäänä Afganistanin humanitaariseen katastrofiin ja julkisten palveluiden romahtamiseen.

Turvallisuustilanteen kannalta pahin uhka on Talebanin kilpailija ja vastustaja, terroristi­järjestö Isis-K eli kansainvälisen Isis-verkoston Afganistanin-haara.

YK:n tuore Afganistanin-erikoislähettiläs Deborah Lyons antoi raporttinsa turvallisuusneuvostolle Venäjän koneiden tankatessa polttoainetta Kabulin-lentoa varten.

”Aiemmin vain muutamassa maakunnassa ja pääkaupungissa toiminut Isis-K näyttää olevan nyt läsnä lähes kaikissa maakunnissa, ja se on koko ajan entistä aktiivisempi”, Lyons sanoi uutistoimisto Reutersin mukaan.

Lyonsin tilastojen mukaan Isis-K teki Afganistanissa viime vuonna 60 terrori-iskua ja tänä vuonna niitä on kertynyt 334.

Afganistanin Isis alleviivasi erikoislähettilään sanoja räjäyttämällä samoihin aikoihin kaksi pommia Kabulin länsiosassa.

Ensimmäisessä iskussa kuoli ensitietojen mukaan ainakin neljä ihmistä. Toisen pommin uhrilukua ei heti tiedetty. Se räjähti shiiaenemmistöisessä Dasht-i-Barchin kaupunginosassa.

Hätkähdyttävimmän iskunsa Isis-K teki viime vuoden toukokuussa saman kaupunginosan synnytyssairaalaan. Virallisen tiedon mukaan 24 ihmistä kuoli, heistä 11 synnyttämässä olleita äitejä.

Lue lisää: Toukokuussa Kabulissa tapahtui isku, jollaista ei ole ennen nähty – Synnytyssairaalaan hyökännyt ryhmä oli Isis-K, jonka luultiin jo kadonneen.

Suurimman viimeaikaisen iskunsa Isis-K teki Kabulin lentokentän portin evakuointi­tungokseen elokuun 26. päivänä. Iskussa kuoli ainakin 183 ihmistä.

Lue lisää: Kabulin isku oli tilaisuus, johon terroristijärjestö ei voinut olla tarttumatta

Sanomalehti The Wall Street Journal kertoi lokakuun lopussa Isis-K:n ryhtyneen värväämään riveihinsä miehiä, jotka palvelivat ennen Talebanin valtaannousua Afganistanin hallituksen asevoimissa tai poliisin riveissä.

Taleban ei näitä koulutettuja poliiseja ja sotilaita ole riveihinsä huolinut, koska se pitää lännen kanssa yhteistyötä tehneitä entisiä vastustajiaan pettureina ja edelleen vihollisinaan.

Lehden haastattelemien turvallisuus­asian­tuntijoiden mukaan Isis on tarjonnut värvättäville paikallisesti katsottuna erittäin hyvää palkkaa.

Venäjän puolustusministeriön ulkomaisesta aseyhteistyöstä vastaavan palvelun päällikkö Dmitri Šugajev arvioi kuluvan kuun alussa, että Afganistanista vetäytyneet amerikkalais­joukot jättivät jälkeensä 85 miljardin dollarin arvosta aseita ja muuta sotilaskalustoa.

”Ei ole mahdotonta, että meitä odottavat ikävät yllätykset”, Šugajev sanoi RBK:n haastattelussa.

Hänen mukaansa aseita joutuu paitsi terroristien käsiin myös ylipäätään pimeille markkinoille, missä ne leviävät ympäri maailmaa.

Isis-K aloitti toimintansa Afganistanissa vuonna 2015. Taistelijoita siirtyi Afganistaniin kaatuneesta Syyrian ja Irakin ”kalifaatista”.

Nimen K-kirjain viittaa Khorasaniin eli Suur-Iranin itäisimpään maakuntaan 1500–1700-luvuilla. Se ulottui aikoinaan Afganistanin ylitse pitkälle Keski-Aasiaan.

Terroristijärjestö ei todellakaan näytä keskittyvän vain Afganistaniin. Isis-K:n ilmeisen laajat ja veriset haaveet hermostuttavat muuallakin kuin Afganistanissa ja sen naapurustossa. Syystä.

Artikkeliin liittyviä aiheita

Osaston uusimmat

Luitko jo nämä?

Osaston luetuimmat