Valko-Venäjän rajavartiosto ilmoitti tyhjentäneensä siirtolaisten leirin, Lukašenka myöntää BBC:lle joukkojensa ehkä auttaneen ihmisiä Puolaan: ”Olemme slaaveja, meillä on sydämet” - Ulkomaat | HS.fi

Valko-Venäjän rajavartiosto ilmoitti tyhjentäneensä siirtolaisten leirin, Lukašenka myöntää BBC:lle joukkojensa ehkä auttaneen ihmisiä Puolaan: ”Olemme slaaveja, meillä on sydämet”

Puolan rajan läheisyydessä olleesta leiristä siirrettiin noin 2 000 ihmistä läheiseen vastaanottokeskukseen. Puolan mukaan sadat ihmiset pyrkivät tästä huolimatta rajan yli myös perjantaina.

Kuvassa kurdinainen lähellä Brouzguin rajanylityspaikkaa sijainneessa leirissä torstaina.

19.11.2021 7:25 | Päivitetty 19.11.2021 22:22

Valko-Venäjän rajaviranomaiset ovat ilmoittaneet, että se on tyhjentänyt siirtolais­leirin Puolan rajan läheisyydestä, uutistoimisto AFP kertoo.

Leirillä oli yhteensä noin 2 000 ihmistä. Heidät on siirretty läheiseen vastaanotto­keskukseen.

”Marraskuun 18. päivä kaikki pakolaiset, jotka olivat tilapäisessä leirissä lähellä Brouzguin rajanylityspaikkaa, on siirretty logistiikkakeskukseen vapaaehtoisuus­periaatteella”, rajavartiosto ilmoitti Telegram-palvelussa.

Valko-Venäjän valtion uutistoimisto Belta julkaisi valokuvia vastaanottokeskuksen matoilla lepäävistä siirtolaisista. ”Monille kyseessä on ollut heidän ensimmäinen lämmin yönsä”, lehti kirjoitti.

Keskukseen oli jo aiemmin siirretty yli tuhat ihmistä, mutta Valko-Venäjän mukaan raja-alueella on vielä noin 800 ihmistä.

Puolan rajaviranomaiset ovat varmistaneet leirillä olleiden ihmisten siirron. Maan mukaan tilanne ei silti ole ohi.

Puola ilmoitti myös perjantaina satojen ihmisten pyrkineen rajan yli. Puolan rajavartioston tiedottajan Anna Michalskan mukaan rajanylityksiä on aiempaa vähemmän, mutta ne ovat muuttuneet entistä aggressiivisemmiksi.

Hän kertoi uutistoimisto AFP:lle, että torstai-iltana ryhmä siirtolaisia oli heittänyt kiviä ja kyynelkaasua puolalaisia viranomaisia kohti.

Puolalaisten medioiden mukaan ainakin 11 ihmistä on kuollut elokuusta lähtien rajakriisissä.

Jännitteet Valko-Venäjän ja sen naapurimaiden rajoilla ovat kiristyneet jo pitkään. Euroopan unioni on syyttänyt Valko-Venäjää siitä, että maa on kuljettanut siirtolaiset rajalle tarkoituksella osana hybridioperaatiotaan. Tilanteen takia blokki on asettanut useita pakotteita valko­venäläisille toimijoille.

Valko-Venäjän johtaja Aljaksandr Lukašenka on kiistänyt syytökset.

Britannian yleisradion BBC:n perjantaina julkaisemassa haastattelussa Lukašenka kuitenkin toteaa, että on ”täysin mahdollista”, että hänen joukkonsa ovat auttaneet siirtolaisia rajan yli.

”Olemme slaaveja. Meillä on sydämet. Joukkomme tietävät, että siirtolaiset ovat matkalla Saksaan”, Valko-Venäjän johtaja sanoi.

Lukašenkan tiedottajan mukaan maassa on yhä noin 7 000 siirtolaista. Maa on valmis ottamaan vastuun 5 000 siirtolaisen palauttamisesta kotimaihinsa, jos he näin haluavat.

Ensimmäinen siirtolaisten palautuslento saapui Valko-Venäjän pääkaupungista Minskistä Kurdistaniin torstai-iltana. Irakin pohjoisosissa sijaitsevan Kurdistanin aluehallinnon mukaan lennolla oli noin 400 irakilaista ja kurdia, jotka olivat pyrkimässä Valko-Venäjän kautta Puolaan ja EU:n alueelle.

Osaston uusimmat

Luitko jo nämä?

Osaston luetuimmat