Saksan tuleva hallituskoalitio tukee kannabiksen laillistamista viihdekäyttöä varten - Ulkomaat | HS.fi

Saksan tuleva hallitus­koalitio tukee kannabiksen laillistamista viihde­käyttöä varten

Saksan hallituspuolueista vihreät ja liberaalit ovat vaatineet kannabiksen hallittua laillistamista viihdekäyttöön jo vuosia.

Berliinissä asuva kannabiksen kotikasvattaja leikkasi kasvia lokakuussa. Saksan hallitus­puolueet ovat ilmaisseet kannattavansa kannabiksen hallittua laillistamista viihde­käyttöön.

19.11.2021 8:50 | Päivitetty 19.11.2021 8:51

Saksan tuleva hallituskoalitio on ilmaissut tukensa kannabiksen viihdekäytön laillistamiseksi hallitusti, kertovat muun muassa Der Spiegel -lehti ja Deutsche Welle.

Kolmen puolueen muodostamasta niin sanotusta liikenne­valo­hallituksesta vihreät ja liberaalit ovat ajaneet jo vuosien ajan kannabiksen viihdekäytön hallittua laillistamista.

Puolueiden edustajat kertoivat Funke-mediayhtiölle, että laillistaminen tarkoittaisi ”kannabiksen hallittua jakelua viihdekäyttöön aikuisille lisensoitujen kauppojen avulla”.

Puolueet ovat korostaneet, että kannabiksen vapauttaminen viihdekäyttöön tapahtuisi tiukan sääntelyn ja lasten suojelun avulla. Uutta lakia tarkasteltaisiin neljän vuoden jälkeen, minkä avulla lain vaikutuksia ja toimeenpanoa voidaan arvioida.

Tuoreen tutkimuksen mukaan kannabiksen laillistaminen voisi tuoda Saksalle noin 4,7 miljardin euron arvosta verotuloja ja säästöjä sekä synnyttää jopa 27 000 uutta työ­paikkaa.

Tutkimuksen toteutti Düsseldorfin Heinrich Heine -yliopiston alaisuudessa toimiva Düsseldorf Institute for Competition Economics (DICE), ja sen on tilannut Saksan hamppu­yhdistys.

Kannabiksen tuotanto ja myynti voisivat tuottaa noin 3,7 miljardin euron verotulot, tutkimuksesta selviää. Säästöjä taas tulisi poliisin ja oikeusjärjestelmän kulujen vähentymisestä noin 1,3 miljardia euroa.

Lokakuussa Luxemburg salli kannabiksen viihdekäytön toisena EU-maana. Maa salli myös ensimmäisenä EU-maana kannabis­kasvin kasvattamisen ei-lääkinnällisiin tarkoituksiin.

Osaston uusimmat

Luitko jo nämä?

Osaston luetuimmat