Pääministeri Modi taipui sitkeiden viljelijöiden paineeseen: Intian suuri maatalousuudistus on peruttu - Ulkomaat | HS.fi

Pääministeri Modi taipui sitkeiden viljelijöiden paineeseen: Intian suuri maatalous­uudistus on peruttu

Modin luopumista suurhankkeestaan voi pitää yllättävänä, sillä hän on tehnyt Intian hallinnosta entistä itsevaltaisemman.

Intialaiset viljelijät iloitsivat perjantaina, kun pääministeri Narendra Modi kertoi suuren maatalousreformin peruuttamisesta.

19.11.2021 9:28

Intian pääministeri Narendra Modi ilmoitti perjantaina, että hän peruu suureen maatalousreformiinsa liittyvän kolmen lain pakettinsa. Ilmoitusta pidettiin yllättävänä myönnytyksenä pienviljelijöille, jotka ovat osoittaneet vuoden ajan vihaisesti mieltään lakeja vastaan.

”Vetoan mieltään osoittaviin maanviljelijöihin, että he palaisivat kotiin perheidensä luokse ja aloittaisimme uudelta pohjalta”, Modi sanoi televisioidussa puheessaan uutistoimistojen mukaan.

The New York Times -lehti luonnehti maanviljelijöiden vuoden kestäneitä protesteja pääkaupungissa Delhissä näin: ”Mielenosoittajat pysyttelivät teltoissaan läpi viime vuoden kovan talven, kesän helteen ja halki koronaepidemian, joka kylvi tuhoaan Delhissä.”

Protesteilla kaadettiin markkinahenkiset lait, joilla oli määrä lisätä Intian maatalouden tuottavuutta. Kovilla olevat pienviljelijät pelkäsivät kuitenkin, että sektori joutuu uudistusten myötä suurten maatalousjättien armoille.

”Monet sukupolvet meidän jälkeemme tulevat muistamaan, kuinka viljelijät vaaransivat henkensä pelastaakseen maanviljelyksen maassamme”, kommentoi Delhin pääministeri Arvind Kejriwal Modin ilmoitusta uutistoimisto Reutersin mukaan.

Intian pääministeri Narendra Modi kuvattuna 2. marraskuuta.

Kolmen lain paketti hyväksyttiin Intiassa viime vuoden syyskuussa, mutta maan korkein oikeus määräsi tämän vuoden tammikuussa lakien täytäntöönpanon tauolle, kunnes erityiskomitea olisi selvittänyt lakien haitat viljelijöille.

Lakien oli määrä esimerkiksi lisätä maataloustuotteiden nettikauppaa, selkeyttää hinnoittelua ja keventää byrokratiaa sekä verotusta.

Kun lait hyväksyttiin, pääministeri Modi kutsui hetkeä Twitterissä ”vedenjakajaksi Intian maanviljelyksen historiassa”. Hänen mukaansa lakien myötä Intian maataloussektori muuttuisi täydellisesti ja voimaannuttaisi kymmeniä miljoonia viljelijöitä.

Lakipaketti runnottiin läpi ennätysnopeasti Intian parlamentissa keskellä koronakaaosta. Viljelijöiden mukaan lait olivat johtamassa siihen, että valtio lakkaa ostamasta maataloustuotteita minimihintaan ja luovuttaa markkinat isoille yrityksille, jotka maksavat viljelijöille pohjahinnan ja keräävät kuluttajilta hyvät rahat.

Perinteisesti valtio on taannut tuotteista minimihinnan, kun maanviljelijät ovat myyneet satonsa valtiollisen järjestelmän kautta. Järjestelmä on ollut erityisen suotuisa Intian ruoka-aitoille Punjabille ja Haryanalle.

Maanviljelijät ja poliisit ottivat yhteen Intian pääkaupungissa Delhissä viime tammikuussa.

Hindunationalistista BJP-puoluetta johtava Modi on vienyt maataan aiempaa selvästi autoritaarisempaan suuntaan. Siksi myöntymistä maanviljelijöiden protesteihin voi pitää merkittävänä.

Kiista maatalousreformista sai uuden ja kansainvälisen ulottuvuuden viime talvena, kun esimerkiksi barbadoslainen laulaja Rihanna ja ruotsalainen ilmastoaktivisti Greta Thunberg osoittivat tukeaan Intian viljelijöille.

Intian hallitus vastasi ulostuloihin valjastamalla vastaiskuun intialaistähtiä Bollywood-näyttelijöistä kriketinpelaajiin.

”Modille uskolliset tähdet leikkasivat ja liimasivat Intian ulkoministeriön virkamiesten valmiit twiitit sana sanalta, ja Modi varoitti Intiaa kansainvälisestä salaliitosta”, Mumbaissa asunut toimittaja Terhi Width totesi HS:n kommentissaan viime helmikuussa.

YK:n maatalousjärjestön FAO:n mukaan 59 prosenttia Intian työväestöstä on maanviljelyksen palveluksessa. Maanviljelyksen osuus 1,4 miljardin asukkaan maan bruttokansantuotteesta on noin viidennes.

FAO:n mukaan noin 80 prosenttia maanviljelijöistä on pienviljelijöitä.

Osaston uusimmat

Luitko jo nämä?

Osaston luetuimmat