Itävaltaan kaikkia koskeva sulkutila maanantaista alkaen ja rokotuspakko helmikuussa - Ulkomaat | HS.fi

Itävaltaan kaikkia koskeva sulku­tila maanantaista alkaen ja rokotus­pakko helmi­kuussa

Maassa alkaa kymmenen päivän sulkutila, joka koskee myös rokotettuja ihmisiä.

19.11.2021 9:48 | Päivitetty 19.11.2021 18:27

Itävallassa astuu maan liittokansleri Alexander Schallenbergin mukaan voimaan rokotuspakko helmikuusta alkaen, kertovat itävaltalaislehdet Kronen Zeitung ja Der Standard sekä uutistoimistot Reuters ja AFP.

Rokotuspakko on uutistoimisto AFP:n mukaan ensimmäinen vastaava keino EU-maassa. Yleisradioyhtiö Orfin mukaan rokotteista kieltäytyminen voisi johtaa muun muassa sakkoihin. Pakko ei kuitenkaan koske Schallenbergin mukaan ainakaan niitä, jotka eivät voi ottaa rokotetta terveydellisistä syistä.

Maassa alkaa maanantaina myös kymmenen päivän sulkutila, joka koskee myös rokotettuja. Sulkutilaa voidaan jatkaa alkuperäisen kymmenen päivän lisäksi kymmenellä lisä­päivällä.

”Kuukausien suostuttelusta huolimatta emme ole onnistuneet vakuuttamaan riittävää määrää ihmisiä ottamaan rokotteita”, Schallenberg sanoi.

Ihmiset jonottivat koronavirusrokotetta rokotusbussista Wienissä torstaina.

Maan rokotuskattavuus on laahannut noin 65 prosentissa, ja viranomaiset ovat kutsuneet matalaa kattavuutta ”häpeälliseksi”.

Tiedotustilaisuudessa Schallenberg sanoi niiden ihmisten, jotka eivät suostu ottamaan rokotetta, ”hyökkäävän terveydenhuoltojärjestelmää vastaan”.

Noin yhdeksän miljoonan asukkaan Itävallassa päivittäiset raportoidut tartuntatapaukset ovat olleet loka–marraskuussa noin 12 000. Torstaina raportoitiin maan tartuntaennätys, kun varmistettuja tapauksia kirjattiin yli 15 000.

Sulkutilan yhteydessä paluun tekee myös maskipakko, jonka mukaan FFP2-maskeja tulee käyttää sisätiloissa. Ihmiset saavat poistua kotoaan sulkutilankin aikana muun muassa ostamaan arjessa tarvitsemiaan tavaroita, kuten ruokaa.

Koulut pysyvät auki sulkutilan aikana, mutta vanhempia on pyydetty pitämään lapset mahdollisuuksien mukaan kotona. Myös etätyösuositus astuu voimaan.

Aiemmin maahan asetettiin niin sanottu rokottamattomien sulkutila, eli rajoitukset koskivat vain rokottamattomia ihmisiä.

Koronavirustilanteet ovat huonontuneet useissa muissakin Euroopan maissa. Itävallan naapurimaassa Unkarissa esimerkiksi astuu voimaan sisätiloja koskeva maskipakko lauantaista alkaen.

Osaston uusimmat

Luitko jo nämä?

Osaston luetuimmat