Konservatiivinen hämärähanke USA:n kahtiajaon ytimestä – Tällainen on The New York Timesin julkaisukiellon aiheuttanut Project Veritas - Ulkomaat | HS.fi

Konservatiivinen hämärähanke USA:n kahtiajaon ytimestä – Tällainen on The New York Timesin julkaisukiellon aiheuttanut Project Veritas

Provokaattoriksi kutsuttu James O’Keefe käyttää kyseenalaisia tiedonhakukeinoja ja mediatempauksia hyökätäkseen liberaaleja ja demokraattipoliitikkoja vastaan, kirjoittaa HS:n ulkomaantoimittaja Pekka Mykkänen.

Project Veritas -ryhmän perustaja James O'Keefe puhui konservatiivien tapahtumassa Floridan Orlandossa viime helmikuussa.

19.11.2021 18:10

The New York Times -lehti kutsuu häntä provokaattoriksi, joka toimii poliittisen vakoilun ja epäeettisen tiedonkeruun harmaalla vyöhykkeellä. Hän itse kertoo olevansa journalisti, joka seuraa tiukasti eettistä normistoa eikä koskaan syyllisty lainrikkomuksiin.

Hän on James O’Keefe, 37-vuotias Project Veritas -hankkeen (PV) perustaja. Häntä luonnehditaan usein äärioikeistolaiseksi toimijaksi, joka levittää internetiin harhaanjohtavaa disinformaatiota sisältäviä videoita ja kyseenalaisin keinoin hankittuja tietoja.

Torstaina suurelle osalle amerikkalaisia tuntematon Project Veritas nousi valtakunnalliseksi puheenaiheeksi poikkeuksellisen uutisen myötä. Newyorkilainen tuomari käski The New York Timesia (NYT) lopettamaan väliaikaisesti eräiden tietojen julkaisun ja keruun liittyen PV:hen.

Tuomarin määräys koski dokumentteja, jotka olivat PV:n asianajajan kokoamia. PV on haastanut lehden oikeuteen kunnianloukkauksesta, koska lehti julkaisi artikkelin PV:n tuottamasta – lehden mukaan perättömiä väitteitä sisältäneestä – videosta liittyen vaalivilppiin Minnesotassa.

Sananvapauden puolustajat tyrmistyivät tuomarin päätöksestä, joka heidän mielestään rajoittaa lehden oikeutta kerätä journalistista tietoa. NYT:n päätoimittaja Dean Baquet sanoi uutistoimisto Reutersille, että tuomarin päätös on perustuslain vastainen ja toimii ”vaarallisena ennakkotapauksena”.

Oikeusjupakka on pannut vastakkain maailman arvostetuimpiin kuuluvan sanomalehden ja aivan toisenlaisilla kriteereillä tietoa hankkivan ja levittävän hankkeen.

Mutta millainen hanke, julkaisu tai ryhmä Project Veritas on?

Jos Yhdysvaltain liittovaltion poliisilta FBI:lta kysytään, PV:tä epäillään presidentti Joe Bidenin tyttären Ashleyn päiväkirjojen varastamisesta. Päiväkirjan otteiksi väitettyjä kirjoituksia julkaistiin äärioikeiston verkkosivulla viime vuonna järjestettyjen presidentinvaalien alla, noin puolitoista viikkoa ennen kuin kansa valitsi demokraatti Bidenin ja republikaani Donald Trumpin välillä.

FBI ratsasi PV:n perustajan O’Keefen ja kahden hänen yhteistyökumppaninsa kodit marraskuun alussa.

Project Veritas on ollut toiminnassa vuodesta 2010 alkaen, mutta O’Keefe aloitti konservatiivista propagandaa valmistelleen aktivisminsa jo joitakin vuosia aiemmin. Hänen ensimmäinen tunnettu tempauksensa oli horjuttaa salaa tehdyillä nauhoituksilla amerikkalaisten luottamusta Planned Parenthood -järjestöön, joka on tunnetuin aborttioikeuden puolestapuhuja Yhdysvalloissa.

O’Keefe ja kumppanit ovat myös pyrkineet vetämään mattoa puolueellisena pitämänsä valtamedian alta, vaihtelevalla menestyksellä.

Vuonna 2013 ryhmä äänitti salaa videolle julkisen palvelun radiokanavan NPR:n toimitusjohtajan Vivian Schillerin keskustelua, jossa tämä laukoi kovia kommentteja esimerkiksi republikaaneja lähellä olevasta teekutsuliikkeestä. Schillerin sanomisia oli editoitu rajun tarkoitushakuisesti mutta tehokkaasti: Schiller joutui eroamaan.

Huonommin kävi vuonna 2017, kun PV yritti tuputtaa The Washington Post -lehdelle valeuutista senaattoriehdokas Roy Mooresta, jota monet naiset olivat syyttäneet seksuaalisesta väkivallasta tai häirinnästä.

Project Veritasille työskennellyt nainen lähestyi lehteä ja väitti, että Moore oli saattanut hänet raskaaksi, kun nainen oli teini-ikäinen. Raskaus päättyi väitetysti aborttiin.

Lehti huomasi kertomuksessa aukkoja, selvitti naisen kytkökset Project Veritasiin ja voitti tästä ja muista Mooreen liittyneistä uutisistaan Pulitzer-palkinnon.

O’Keefe on myös järjestänyt aivan tyylipuhtaita mediatempauksia. Vuonna 2014 hän pukeutui kolme vuotta aiemmin tapetuksi terroristijohtaja Osama bin Ladeniksi ja ylitti jalkaisin Yhdysvaltain ja Meksikon rajajoen Rio Granden. O’Keefe halusi osoittaa, etteivät viranomaiset pysty suojaamaan Yhdysvaltain rajoja.

Edesmennyt republikaanisenaattori John McCain mainitsi tempauksen senaatin kuulemisessa vakavana esimerkkinä löperöstä rajaturvallisuudesta, mikä voi aiheuttaa Yhdysvaltoihin kohdistuvan terrorismin uhan.

Talouslehti Forbesin mukaan O’Keefe on tienannut Project Veritasin aktivismillaan 1,9 miljoonaa dollaria (noin 1,7 miljoonaa euroa) vuodesta 2011 lähtien.

Project Veritas saa lahjoituksia konservatiivisilta tahoilta, joista monia ei tunneta. Suuren osan lahjoituksista kerrotaan kuitenkin tulleen Donors Trust -rahastolta. Sitä ovat rahoittaneet avokätisesti esimerkiksi konservatiiviset Kochin miljardööriveljekset, jotka ovat tukeneet republikaaniehdokkaita ja esimerkiksi ilmastonmuutosta epäilevää pseudotiedettä.

Lokakuussa 2016 uutisoitiin, että ryhmä oli saanut 10 000 dollarin lahjoituksen Donald Trumpin säätiöltä noin kuukausi ennen kuin Trump ilmoitti pyrkivänsä ehdokkaaksi vuoden 2016 presidentinvaaleissa.

CNBC-kanavan mukaan Trumpin ja muiden lahjoituksilla tuotettiin esimerkiksi video, jossa väitettiin, että demokraattiehdokas Hillary Clintonin kannattajille maksettiin 1 500 dollarin palkkioita siitä, että he järjestäisivät väkivaltaisia kahakoita Trumpin vaalitilaisuuksissa.

Trump viittasi PV-ryhmän videoon vaaliväittelyssä Clintonin kanssa pyrkien osoittamaan, miten likaiseksi Clintonin kampanja oli muuttunut.

Lähteitä: The New York Times, Project Veritas, The Washington Post, Forbes, Time, Reuters, Salon, CNBC, Poynter Institute, Newsweek, NBC.

Artikkeliin liittyviä aiheita

Osaston uusimmat

Luitko jo nämä?

Osaston luetuimmat