Britannia aikoo tehdä palestiinalaisen Hamas-islamistijärjestön tukemisesta laitonta - Ulkomaat | HS.fi

Britannia aikoo tehdä palestiinalaisen Hamas-islamisti­järjestön tukemisesta laitonta

Euroopan unionissa ja Yhdysvalloissa Hamas luokitellaan jo terroristijärjestöksi.

Britannian sisäministeri Priti Patel muistosunnuntain juhlallisuuksissa Lontoossa 14. marraskuuta 2021.

19.11.2021 21:29

Britannian sisäministeri Priti Patel esitti, että islamistinen Hamas-järjestö tulisi kieltää terroristilain nojalla. Jatkossa Hamasin kannattaja tai tukija voitaisiin tuomita Britanniassa 14 vuoden vankeuteen.

Hamas on palestiinalainen islamistinen ryhmä, joka vastustaa rauhanomaista ratkaisua Israelin ja Palestiinan konfliktiin. Sen tavoitteena on islamistinen valtio.

Hamasilla on sekä poliittinen että sotilaallinen siipi. Politiikassa järjestö on Palestiinan parlamentin suurin puolue.

Monet alueet, kuten Euroopan unioni, Yhdysvallat ja Kanada ovat luokitelleet Hamasin jo ennestään terroristijärjestöksi. Näissä maissa Hamasin jäseniä on voitu vangita ja järjestön varoja ja omaisuutta takavarikoida.

Britannia on kuitenkin tuominnut ainoastaan Hamasin sotilaallisen siiven, ei poliittista ryhmittymää. Uusi laki toisi siis Britannian lainsäädännön lähemmäs Euroopan unionin ja Yhdysvaltain lakeja.

Sisäministeri Patel aikoo ajaa uutta lakia Britannian parlamentissa ensi viikolla. Patel kutsui Hamasia syvästi antisemitistiseksi. Hänen mukaansa järjestön sotilaallista ja poliittista puolta on mahdotonta erottaa toisistaan.

”Hamasilla on merkittäviä terroristisia valmiuksia, mukaan lukien mahdollisuus päästä käsiksi lukuisiin kehittyneisiin aseisiin ja terroristien koulutustiloihin”, Patel kirjoitti Twitterissä.

”Siksi olen toiminut tänään kieltääkseni Hamasin kokonaan.”

Aiemmin Britanniassa on kuultu myös hyvin toisenlaisia puheenvuoroja Hamasiin liittyen. Työväenpuolueen entinen puheenjohtaja Jeremy Corbyn kutsui Hamasia ystäväksi vuonna 2009. Myöhemmin hän kertoi katuvansa lausuntoaan, kertoo brittilehti Guardian.

Hamas on tuominnut Britannian tuoreet suunnitelmat, uutisoi uutiskanava al-Jazeera.

”Sen sijaan, että Britannia pyytäisi anteeksi ja korjaisi historiallisia syntejään palestiinalaisia kohtaan, se tukee sortajia uhrien kustannuksella”, järjestö kirjoitti.

Artikkeliin liittyviä aiheita

Osaston uusimmat

Luitko jo nämä?

Osaston luetuimmat