Kaksi ihmistä Kenoshan protestien yhteydessä Yhdysvalloissa ampunut teinipoika vapautettiin syytteistä - Ulkomaat | HS.fi

Kaksi ihmistä Kenoshan protestien yhteydessä Yhdysvalloissa ampunut teinipoika vapautettiin syytteistä

Rittenhouse myönsi ampumiset, mutta kertoi niiden olleen itsepuolustusta.

Kyle Rittenhouse liikuttui kyyneliin 10.11. kertoessaan ampumisyön tapahtumista oikeudelle.

19.11.2021 23:26 | Päivitetty 20.11.2021 14:38

Oikeuden valamiehistö on vapauttanut viime vuoden elokuussa Yhdysvaltojen Wisconsinissa kaksi ihmistä kuoliaaksi ampuneen ja yhtä haavoittaneen Kyle Rittenhousen kaikista syytteistä, kertovat muun muassa uutistoimistot Reuters ja AFP.

Ampumiset tapahtuivat 25. elokuuta Wisconsinin Kenoshan useita päivä jatkuneiden protestien aikaan. 18-vuotiasta Rittenhousea syytettiin oikeudenkäynnissä tahallisesta taposta, yhdestä huolimattomasta taposta, yhdestä murhanyrityksestä ja kahdesta turvallisuuden piittaamattomasta vaarantamisesta. Vakavimmasta syytteestä eli tahallisesta taposta tuomiona olisi ollut elinkautinen vankeusrangaistus.

Rittenhouse myönsi oikeudenkäynnissä ampuneensa kahta miestä ja haavoittaneensa yhtä puoliautomaattisella kiväärillä, mutta kertoi tehneensä sen itsepuolustuksena.

Syyttäjän mukaan tapahtumien aikaan 17-vuotias Rittenhouse vaikutti itse provosoivasti yön tapahtumiin.

Lue lisää: Kaksi ihmistä protestien yhteydessä ampuneen teinipojan oikeuden­­käynti kuohuttaa Yhdysvalloissa, mellakoita pelätään

Valamiehistö pohti tapausta neljä päivää kestäneen oikeudenkäynnin ajan ja antoi lopulta yksimielisen tuomion.

Puolustusasianajaja Mark Richards sanoi, että Rittenhouse "ei ampunut ketään ennen kuin hänet jahdattiin ja ajettiin nurkkaan".

"Jokainen ammuttu henkilö hyökkäsi Kylen kimppuun – yksi rullalaudalla, toinen käsillään, yksi jaloillaan, yksi aseella", Richards sanoi.

Tuomion jälkeen Rittenhouse liikuttui kyyneliin ja joutui istuutumaan alas sulattelemaan päätöstä. Halattuaan asianajajaansa hän riensi ulos oikeustalosta.

Oikeustalon ulkopuolella kuului tuomion julistamisen jälkeen hurrauksia ja taputuksia Rittenhousen kannattajilta.

Oikeudenkäynti on saanut Yhdysvalloissa osakseen suurta mediahuomiota ja herättänyt kärkästä keskustelua. Kenoshan Black Lives Matter -liikeeseen liitetyt protestit saivat alkunsa, kun poliisit ampuivat pidätystilanteessa useita kertoja 29-vuotiasta tummaihoista Jacob Blakea aiheuttaen hänelle vakavia vammoja.

Oikeistolaisissa ja asemyönteisissä piireissä Rittenhouse on nostettu sankarilliseksi hahmoksi, joka matkusti Kensohaan naapuriosavaltio Illinoisista puolustamaan paikallisia yrityksiä ja toimimaan lääkintämiehenä.

Syyttäjän mukaan Rittenhouse oli saapunut tapahtumapaikalle kutsuen itseään ”nuoreksi poliisiksi” ja tehnyt sen jälkeen useita holtittomia päätöksiä.

Wisconsinin kuvernööri on asettanut 500 osavaltion kansalliskaartin jäsentä valmiuteen oikeudenkäynnin tuloksen jälkiseurausten varalta.

Yhdysvaltojen presidentti Joe Biden kommentoi Rittenhousen tuomiota sanomalla, että hän seisoo valamiehistön päätöksen takana ja kertoi luottavansa valamiesjärjestelmän toimivuuteen.

Syytteistä luopuminen on saanut osakseen niin äänekästä kritiikkiä kuin puolustustakin.

New Yorkin pormestari Bill de Basio kutsui tuomiota ”iljettäväksi”.

”Se lähettää tälle maalle kamalan viestin” de Basio sanoi AFP:n mukaan.

”Tämän kutsuminen oikeusmurhaksi olisi vähättelyä”, hän kommentoi.

Mustien amerikkalaisten oikeuksia ajava NAACP-kansalaisjärjestön mielestä tuomio puolestaan oli ”harhaanjohtava, eikä se tarjoa oikeutta henkensä menettäneille”.

”Järjestelmä, joka laillistaa omankädenoikeudella tehdyt murhat on rikki”, sanoi wisconsinilainen edustajainhuoneen jäsen ja demokraatti Gwen Moore.

Republikaaniedustajien keskuudessa oikeuden päätökseen suhtauduttiin myötämielisemmin.

”Oikeus on tapahtunut” sanoi Wisconsinin republikaanisenaattori Ron Johnson.

”Toivon, että jokainen voi hyväksyä tuomion, pysyä rauhallisena ja antaa Kenoshan yhteisön parantua ja jälleenrakentaa”, Johnson sanoi AFP:n mukaan.

Oikaisu 20.11.2021 kello 6.44: Jutussa kirjoitettiin aiemmin Bill de Basion kutsuneen tuomiota ”oikeudelliseksi keskenmenoksi”. Todellisuudessa de Basion käyttämä englanninkielinen ilmaisu miscarriage of justice tarkoittaa suomeksi oikeusmurhaa.

Oikaisu 20.11. kello 14:35: Jutun kuvatekstissä väitettiin aluksi Kyle Rittenhausen purskahtaneen itkuun tuomion kuultuaan. Kuva on otettu 10.11. Rittenhausen kertoessa ampumisyön tapahtumista oikeudelle.

Artikkeliin liittyviä aiheita

Osaston uusimmat

Luitko jo nämä?

Osaston luetuimmat