Biden kehottaa pidättäytymään väkivaltaisuuksista – kaksi ihmistä protesteissa ampuneen nuoren vapauttamisen on pelätty aiheuttavan levottomuuksia - Ulkomaat | HS.fi

Biden kehottaa pidättäytymään väkivaltaisuuksista – kaksi ihmistä protesteissa ampuneen nuoren vapauttamisen on pelätty aiheuttavan levottomuuksia

Kenoshassa tapahtuneiden protestien yhteydessä kaksi ihmistä kuoliaaksi ampunut Kyle Rittenhouse vapautettiin syytteistä. Kansalliskaarti on komennettu valmiuteen Wisconsinissa mahdollisten mellakoiden varalta.

Median edustajat ja mielenosoittajat kerääntyivät perjantaina 19. marraskuuta oikeustalolle ennen Kyle Rittenhousen oikeudenkäynnin lopputulemaa.

20.11. 5:54

Yhdysvalloissa presidentti Joe Biden on kehottanut ihmisiä pidättäytymään väkivaltaisuuksista maata puhuttavan ampumatapauksiin liittyvän päätöksen jälkimainingeissa.

Kenoshan protesteissa Wisconsinissa viime vuonna kaksi ihmistä kuoliaaksi ampunut ja yhtä haavoittanut yhdysvaltalaisteini vapautettiin perjantaina kaikista syytteistä oikeudessa. Häntä oli uhannut jopa elinkautinen vankeus.

Biden myönsi, että päätös aiheuttaa huolta ja kiukkua paitsi hänessä itsessään myös muissa yhdysvaltalaisissa. Hän kuitenkin sanoi valamiehistön puhuneen ja painotti, että päätöstä tulee kunnioittaa.

Biden kehottaa kaikkia ilmaisemaan näkemyksensä rauhanomaisesti ja lakien puitteissa.

"Väkivallalle tai omaisuuden tuhoamiselle ei ole sijaa demokratiassamme”, Biden sanoi.

Lue lisää: Kaksi ihmistä Kenoshan protestien yhteydessä Yhdysvalloissa ampunut teinipoika vapautettiin syytteistä

Nyt 18-vuotiaan Kyle Rittenhousen vapauttamisen on pelätty johtavan uusiin levottomuuksiin. Bidenin lisäksi muun muassa Kenoshan piirikunnan syyttäjä on pyytänyt ABC Newsin ja CNN:n mukaan ihmisiä hyväksymään päätöksen ja välttämään väkivaltaisuuksia.

"Vaikka olemme pettyneitä päätökseen, sitä täytyy kunnioittaa”, hän kertoi uutiskanavien mukaan.

Kansalliskaarti on komennettu valmiuteen Wisconsinissa mahdollisten mellakoiden varalta. Biden kertoi puhuneensa osavaltion kuvernöörin Tony Eversin kanssa ja tarjonneensa yleisen turvallisuuden varmistamiseksi apua, jos sille on tarvetta.

Rittenhouse sanoi ampuneensa ihmiset puoliautomaattisella kiväärillään itsepuolustukseksi sen jälkeen, kun nämä olivat hyökänneet hänen kimppuunsa. Syyttäjän mukaan Rittenhouse oli itse provosoinut tapahtumat, joten hän ei olisi voinut vedota itsepuolustukseen.

Kenoshassa oli viime vuoden elokuussa laajoja mellakoita sen jälkeen, kun valkoinen poliisi oli ampunut mustaa miestä useita kertoja, minkä seurauksena tämä halvaantui.

Rittenhouse oli saapunut Wisconsinin osavaltiossa sijaitsevaan Kenoshaan naapuriosavaltiosta Illinoisista. Omien sanojensa mukaan hän halusi suojella liikkeitä ryöstäjiltä, syyttäjän mukaan hän tuli rettelöitsemään.

Toisen kuolleeksi ammutun vanhemmat kertoivat päätöksen särkeneen heidän sydämensä ja jättäneen heidät vihaisiksi.

”Tämän päivän päätös tarkoittaa, että poikamme murhanneella ei ole vastuuvelvollisuutta”, he sanoivat tiedotteessa ABC:n mukaan.

Heidän mukaansa päätös lähettää viestin, jonka mukaan aseistautuneet siviilit voivat ilmaantua mihin tahansa kaupunkiin, kiihottaa väkivaltaan ja sitten käyttää itse synnyttämäänsä vaaraa oikeuttaakseen ihmisten ampumisen kadulle.

”Yksikään todisteet nähnyt järjellinen henkilö ei voisi tulla siihen johtopäätökseen, että herra Rittenhouse toimi puolustaakseen itseään”, he jatkoivat.

”Herra Rittenhouse tuli Kenoshaan aseistautuneena tappamaan. Kenoshan poliisi kannusti häntä toimimaan väkivaltaisesti, ja poikamme on sen kuollut sen seurauksena.”

He kertoivat lisäksi jatkavansa taisteluaan saadakseen paitsi Rittenhousen myös Kenoshan poliisin oikeudelliseen vastuuseen.

New Yorkin pormestari Bill de Blasio kutsui oikeuden päätöstä tuoreeltaan "kuvottavaksi".

”Tarvitsemme vahvempia lakeja pysäyttääksemme väkivaltaisen ääritoiminnan oman maamme sisällä”, de Blasio vaati tviitissään.

Aseväkivaltaa vastustavan Moms Demand Action -ryhmän perustaja Shannon Watts tuomitsi niin ikään tuoreen päätöksen Twitterissä.

Wattsin mielestä päätös antaa huonon kuvan maan oikeusjärjestelmästä. Wattsin mukaan se osoittaa, että teini voi matkustaa osavaltion rajojen yli mielenosoitukseen, jonka kanssa hänellä ei ole ollut mitään tekemistä, ampua kolme ihmistä, tappaen heistä kaksi, ja olla joutumatta oikeudelliseen vastuuseen.

Mustien kansalaisoikeuksia ajava järjestö NAACP puolestaan painotti, kuinka päätös ei tarjoa oikeutta henkensä menettäneille.

Wisconsinin demokraattinen kongressiedustaja Gwen Moore alleviivasi omassa tviitissään, että oman käden oikeuden kautta tapahtuvat tappamiset oikeuttava järjestelmä on syvästi rikkinäinen.

”Todistamme järjestelmää, joka toimii suunnitellusti ja suojelee niitä, joita ajatellen se kehitettiin”, newyorkilainen demokraattiedustaja Alexandria Ocasio-Cortez kirjoitti puolestaan Twitterissä.

Ocasio-Cortez viittaa siihen, että järjestelmässä on alusta alkaen ollut rakenteellisia ongelmia, joiden nähdään suosivan tiettyä osaa väestöstä.

Republikaanipäättäjät ovat puolestaan toivottaneet päätöksen tervetulleeksi.

Wisconsinilaissenaattori Ron Johnson sanoi oikeuden tapahtuneen ja toivoi tviitissään kaikkien pystyvän hyväksymään päätöksen.

Päätöstä kommentoi myös maan entinen presidentti Donald Trump, joka oli presidenttinä Kenoshassa tapahtuneiden protestien aikaan. Trump kommentoi asiaa tiedotteessa, joka julkaistiin hänen edustajansa Liz Harringtonin Twitter-tilillä.

Trump onnitteli Rittenhousea painottaen, että hänet on oikeuden päätöksellä todettu syyttömäksi. Trumpin näkemyksen mukaan ampumiset olivat itsepuolustusta.

Artikkeliin liittyviä aiheita

Osaston uusimmat

Luitko jo nämä?

Osaston luetuimmat