Georgian vangittu ex-presidentti Saakašvili on siirretty sotilassairaalaan, lopetti sairaalassa syömälakkonsa - Ulkomaat | HS.fi

Georgian vangittu ex-presidentti Saakašvili on siirretty sotilassairaalaan, lopetti sairaalassa syömälakkonsa

Saakašvili ehti olla syömälakossa 50 päivää. Entisen presidentin tila oli siirrettäessä hengenvaarallinen ja hänet on viety tehohoitoon.

Entinen presidentti Mihail Saakašvili kuvattiin tiedotustilaisuudessa maaliskuussa 2021.

20.11. 6:16 | Päivitetty 20.11. 10:22

Georgian entinen presidentti Mihail Saakašvili on siirretty sotilassairaalaan. Asiasta kertoi vangitun Saakašvilin asianajaja.

Saakašvilin lääkäri puolestaan kertoi uutistoimisto AFP:lle, että entinen presidentti lopetti pitkällisen syömälakkonsa heti siirron jälkeen. Lääkärin mukaan Saakašvilin tila oli siirrettäessä hengenvaarallinen ja hänet on viety teho-osastolle.

53-vuotias Saakašvili ehti olla syömälakossa 50 päivää. Aiemmin perjantaina hän sanoi, että lopettaisi lakkonsa, jos hänet siirretään sopivaan hoitopaikkaan.

Lääkärit olivat jo aiemmin varoittaneet, että entisen presidentin tila on kriittinen. Lääkärien mukaan Saakašvili ei saanut vankisairaalassa tarvitsemaansa hoitoa.

Saakašvili siirrettiin vankisairaalaan viime viikolla. Hän kertoi joutuneensa vanginvartijoiden pahoinpitelemäksi ja pelänneensä henkensä puolesta.

Euroopan ihmisoikeustuomioistuin päätti viime viikolla, että Saakašvili turvallisuus vankilassa tulee turvata ja hänelle pitää tarjota tarvittava hoito syömälakon jälkeisen toipumisen ajalle.

Torstaina ex-presidentti pyörtyi ja lääkärit kehottivat viranomaisia siirtämään hänet tavalliselle klinikalle, koska miehen henki oli vaarassa. Kehotuksia ei alkujaan noudatettu, mutta lopulta oikeusministeri kertoi perjantaina hallinnon olevan avoin siirtämään ex-presidentin sotilassairaalaan.

Varhain lauantaina paikallista aikaa Saakašvili siirrettiin Gorin kaupungissa sijaitsevan sotilassairaalaan. Gori sijaitsee noin 90 kilometriä länteen maan pääkaupungista Tbilisistä.

Georgian pääoppositiopuolueen UNM:n perustaja Saakašvili pidätettiin lokakuun alussa, kun hän palasi maanpaosta päivä ennen maassa järjestettyjä paikallisvaaleja. Häntä syytetään Georgiassa vallan väärinkäytöstä, mutta Saakašvili mielestä syytökset ovat poliittisia.

Georgiassa on pidätyksen jälkeen järjestetty toistuvasti hallinnon vastaisia mielenosoituksia, joihin on ottanut osaa kymmeniätuhansia ihmisiä.

Saakašvili toimi Georgian presidenttinä vuosina 2004–2013.

Osaston uusimmat

Luitko jo nämä?

Osaston luetuimmat