Tennistähti Peng Shuai katosi Kiinassa – mutta mihin maassa ”kadonneet” ihmiset tarkalleen ottaen joutuvat? Vastaus voi olla mitä vain somehiljaisuuden ja eristyssellin välillä - Ulkomaat | HS.fi

Tennis­tähti Peng Shuai katosi Kiinassa – mutta mihin maassa ”kadonneet” ihmiset tarkalleen ottaen joutuvat? Vastaus voi olla mitä vain some­hiljaisuuden ja eristys­sellin välillä

Kiinan toimintatapoja tuntevat pitävät aika ilmeisenä, että Pengille on pantu suukapula. Pengin esittämä syytös entistä varapääministeri Zhang Gaolia kohtaan on Kiinassa järisyttävä.

Peng Shuai syöttövuorossa Australian avoimessa tennisturnauksessa tammikuussa 2019.

20.11. 19:48

Peking

Tennistähti Peng Shuai on ollut kadoksissa siitä lähtien, kun hän kuun alussa syytti Kiinan sosiaalisessa mediassa maan entistä huippupoliitikkoa seksiin pakottamisesta.

Päivä päivältä suuremmaksi paisuvassa kohussa maailman tennistähdet, Naisten tennisliitto, Yhdysvallat ja jopa YK ovat vaatineet Pengin olinpaikan paljastamista ja syytösten tutkimista.

Lue lisää: Tennistähden syytökset häntä seksuaalisesti hyväksi­käyttäneestä poliitikosta osuvat kipeästi Kiinaan juuri olympialaisten alla

Missä Peng siis on?

Siitä voi esittää valistuneita arvailuja, sillä Kiinassa ihmisiä katoaa sangen usein lyhemmäksi tai pidemmäksi aikaa. Toisinaan saamme tietää jälkeenpäin, missä he kadonneina olivat.

Katoaminen tarkoittaa nykypäivänä sitä, ettei ihmiseen ei saada enää yhteyttä, eikä hän julkaise sosiaalisessa mediassa.

Useimmiten viranomaiset ovat ilmoittaneet kadonneelle, että nyt panet suun suppuun ja pysyt kotona. Ilmoitusta saattavat tehostaa vartijat kotona tai kotioven ulkopuolella.

Kotiarestit ovat hyvin yleisiä toisinajattelijoille ja muillekin, jotka ovat olleet päättäjien mielestä turhan äänekkäitä. Ne saattavat kestää päiviä, viikkoja, jopa vuosia.

Yksi kotiarestistaan kuuluisa henkilö on sokea, itseoppinut asianajaja Chen Guangcheng, joka karkasi arestista Yhdysvaltain suurlähetystöön vuonna 2012. Hän pääsi Yhdysvaltoihin.

Onkin mahdollista, että Peng Shuai on kotonaan tai vaikkapa sukulaistensa luona.

Tai ehkä hänet on viety jonnekin toiseen paikkaan Kiinassa pakkolomailemaan.

Jotkut toisinajattelijat ovat kertoneet, että viranomaisilla on ollut tapana viedä heitä vaikkapa Hainanin saarelle hienoon hotelliin Tiananmenin verilöylyn tai muun tärkeän vuosipäivän alla. Näin kukaan ei pääse haastattelemaan hallinnon kriitikoita.

Asianajaja Chen Guangcheng pakeni Yhdysvaltoihin vuonna 2012.

Zhao Wei poseerasi kuvaajille Venetsian elokuvajuhlilla vuonna 2016.

Kotiarestia lievempi toimi on vaatia hiljaisuutta sosiaalisessa mediassa ja julkisuudessa.

Esimerkiksi upporikas filmitähti ja laulaja Zhao Wei on viettänyt hiljaiseloa elokuusta alkaen, ilmeisesti ainakin osin synnyinkaupungissaan, jossa hänet on nähty kadulla.

Hän saattoi joutua viranomaisten hampaisiin, koska Kiina poistaa julkisuudesta nuorisolle epäsopivina pitämiään roolimalleja.

Lue lisää: Kiinan suurin filmitähti katosi internetistä, ja syy siihen on edelleen suuri mysteeri

Upporikas liikemies Jack Ma katosi vuosi sitten kolmeksi kuukaudeksi suututettuaan Kiinan johdon joko puheillaan tai yrityksensä hyvin suureksi kasvaneella vallalla – tai molemmilla.

Lue myös: Miljardööri Jack Ma pilkkasi Kiinan pankkeja, ja pian sen jälkeen hän katosi – syynä on se, että Man yritys oli uhka Kiinan pankkijärjestelmälle

Verkkokauppa Alibaban perustaja Jack Ma.

Voisiko olla mahdollista, että Peng olisi itse halunnut hiljentyä, ilman kenenkään käskyä? Niinhän Kiinan valtiollisen median välittämä, Pengin kirjoittamaksi väitetty viesti kertoi: Hän olisi kotonaan lepäilemässä ja kaikki olisi hyvin. Mitään seksuaalista ahdistelua ei olisi edes tapahtunut.

Valtiollisen median toimittaja julkaisi perjantaina somessa kuvia kissan kanssa iloisesti leikkivästä Pengista.

Epäusko viestien aitoudesta on ollut maailmalla suuri. Kiinalla on ollut tapana jopa pakottaa ihmisiä tekemään videoituja tunnustuksia, joita sitten esitetään televisiossa koko kansalle.

Tällaisen tunnustuksen esitti esimerkiksi Thaimaan-lomallaan kadonnut, Kiinasta kuukausia myöhemmin ”löytynyt” ruotsalais-kiinalainen kirjakauppias Gui Minhai. Gui julkaisi Kiinan johtajien elämästä skandaalikirjoja.

Pengin kirjoittamaksi väitetty viesti muistutti jonkin verran tyyliltään pakkotunnustuksia.

Kiinan toimintatapoja tuntevat pitävät aika ilmeisenä, että Pengille on pantu suukapula. Pengin esittämä syytös entistä varapääministeri Zhang Gaolia kohtaan on Kiinassa järisyttävä.

Maata johtavan kommunistisen puolueen johto haluaa esiintyä moraalisesti puhtoisena, ja se hermostuu perin juurin seksi- ja väkivaltasyytöksistä.

Demokratialiikkeen kannattajat kantoivat kirjakauppias Gui Minhain kuvaa (vas.) mielenosoituksessa Hongkongissa vuonna 2016.

Kuvataiteilija Ai Weiwei Portugalissa viime maaliskuussa.

Katoaminen voi tarkoittaa pahempiakin asioita kuin kotiarestia tai pakkolomaa hotellissa. Kiinassa viranomaiset saattavat viedä ihmisiä salaisiin pidätyspaikkoihin tutkittaviksi jopa puoleksi vuodeksi kertomatta edes omaisille, mihin henkilö on viety.

Maailmankuulu taiteilija Ai Weiwei oli näin kadoksissa lähes kolme kuukautta vuonna 2011.

Näissä paikoissa kuulustellaan ja pidetään ihmistä eristyksissä. Kuulusteluita läpi käyneet ovat kertoneet henkisestä, jopa fyysistä kidutuksesta.

Suurin osa kadonneista ihmisistä on luultavasti tuiki tavallisia kiinalaisia, jotka ovat joutuneet kahnauksiin paikallisten viranomaisten kanssa. Heistä luemme harvoin lehtien palstoilta.

Osaston uusimmat

Luitko jo nämä?

Osaston luetuimmat