Puolan mukaan Valko-Venäjä muutti strategiaansa, nyt siirtolaisia ohjataan pienissä ryhmissä eri rajanylityspaikoille - Ulkomaat | HS.fi

Puolan mukaan Valko-Venäjä muutti strategiaansa, nyt siirtolaisia ohjataan pienissä ryhmissä eri rajanylityspaikoille

Puolalaisten medioiden mukaan ainakin 11 ihmistä on kuollut rajakriisissä, joka on ollut käynnissä jo kuukausia.

Puolalaisia rajavalvontajoukkoja partioimassa rajalla Kuznican lähistöllä 15. marraskuuta.

20.11. 18:46

Valko-Venäjä on Puolan mukaan muuttanut taktiikkaansa maiden välisellä rajalla, jossa arviolta tuhannet siirtolaiset odottavat pääsevänsä rajan yli EU:n puolelle.

Nyt Valko-Venäjä ohjaa siirtolaisia useisiin eri ylityspaikkoihin ja aiempaa pienemmissä ryhmissä, sanoi Puolan puolustusministeri Mariusz Błaszczak puolalaisen RMF-radiokanavan haastattelussa lauantaina.

Rajanylityksiä on yritetty pääasiassa reilun kymmenen hengen kokoisissa ryhmissä. Puolan mukaan torstai-iltana jopa 200 hengen ryhmä siirtolaisia oli heittänyt rajalla kiviä ja kyynelkaasua puolalaisia viranomaisia kohti.

Vaikka ilmassa on ollut merkkejä maiden välisen rajakriisin rauhoittumisesta, Błaszczak arvioi, että rajakiista kestää vielä pitkään.

”Meidän täytyy varautua siihen, että ongelma jatkuu vielä kuukausia. Minulla ei ole epäilystäkään siitä, etteikö näin kävisi”, Błaszczak sanoi AFP:n mukaan.

Błaszczakin mukaan on selvää, että Valko-Venäjä ohjailee iskuja rajalla.

Puolalaisten medioiden mukaan ainakin 11 ihmistä on kuollut rajakriisissä, joka on ollut käynnissä jo kuukausia.

Jännitteet Valko-Venäjän ja sen naapuri­maiden rajoilla ovat kiristyneet jo pitkään. Euroopan unioni on syyttänyt Valko-Venäjää siitä, että maa on kuljettanut siirtolaiset rajalle tarkoituksella osana hybridioperaatiotaan.

Valko-Venäjän johtaja Aljaksandr Lukašenka on kiistänyt syytökset. Perjantaina Lukašenka kuitenkin sanoi Britannian yleisradioyhtiö BBC:lle, että on ”hyvin mahdollista”, että hänen joukkonsa ovat auttaneet ihmisiä rajan yli EU:n puolelle.

Lukašenka itse kiisti kutsuneensa siirtolaisia Valko-Venäjälle tai järjestäneensä rajaoperaation.

Artikkeliin liittyviä aiheita

Osaston uusimmat

Luitko jo nämä?

Osaston luetuimmat