Sudanin sotilasjuntta päästi syrjäytetyn pääministerin kotiarestista, mielenosoitukset jatkuivat - Ulkomaat | HS.fi

Sudanin sotilas­juntta päästi syrjäytetyn pää­ministerin kotiarestista, mielenosoitukset jatkuivat

Kotiarestista vapautuva Abdalla Hamdok ryhtyy kokoamaan virkamieshallitusta, kertovat lähteet.

Pääministeri Abdalla Hamdok johti Sudanin hallituksen istuntoa syyskuussa eli kuukautta ennen joutumistaan kotiarestiin.

21.11. 9:09

Sudanissa lokakuun lopussa vallan kaapannut kenraali Abdel Fattah al-Burhan on suostunut Khartumin lähteiden mukaan sovintoratkaisuun ja syrjäytetty pääministeri Abdalla Hamdok palaa valtaan.

Keskeisen Umma-puolueen johtaja Fadlallah Burma Nasir kertoi vallan kaapanneiden sotilaiden suostuneen asteittaiseen vallasta luopumiseen neuvotteluissa, jotka päättyivät myöhään lauantai-iltana pääkaupunki Khartumissa. Asiasta kertoo uutistoimisto Reuters.

Uutistoimisto AFP kertoi puolen päivän aikaan sunnuntaina Hamdokin vapautuneen kotiarestista, jossa hän on ollut lokakuun vallankaappauksesta lähtien. Nasirin mukaan hän ryhtyy muodostamaan heti Sudaniin virkamieshallitusta.

Hamdokin vapauttaminen ja ilmoitus sovusta eivät hillinneet sotilasjuntaa vastustavia mielenosoittajia. Protesteista raportoitiin sekä pääkaupunki Khartumista että useista muista kaupungeista. Silminnäkijöiden mukaan turvallisuusjoukot hajoittivat mielenosoituksen Khartumissa kyynelkaasulla.

Sudanin sotilaat ja siviilit muodostivat siirtymäajan hallinnon keväällä 2019 sen jälkeen, kun maata itsevaltaisesti yli neljännesvuosisadan johtanut presidentti Omar al-Bashir oli syrjäytetty vallankaappauksessa.

Entistä presidenttiä syytetään muun muassa korruptiosta, sotarikoksista ja rikoksista ihmisyyttä vastaan. Hän istuu Kobarin vankilassa Khartumissa.

Siirtymäajan hallinto on luvannut luovuttaa hänet kansainväliselle rikostuomioistuimelle ICC:lle, kunhan syytteet kotimaassa on käsitelty.

Kenraali al-Burhan johti lokakuussa tapahtunutta vallankaappausta. Vallankaappauksen Sudanissa nostattamia laajoja mielenosoituksia on tukahdutettu väkivaltaisesti.

Osaston uusimmat

Luitko jo nämä?

Osaston luetuimmat